Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ingen frø til kaptajnen

Her er el, varmt vand og rent. Og her er hverken telefon eller TV til at forstyrre. Vi er på Hotel Souksun på Don Khong, den største af de 4000 øer, Si Phan Don, akkurat nord for grænsen til Cambodia. Her skal vi for første gang tilbringe en nat ude på floden, godtnok på en ø.

Af ERLING VESTER JACOBSEN

Publiceret 02-12-2002

Muang Khong

De omkring 400 kilometer hertil fra Savannakhet - inklusive lange ophold - tog blot ni timer på den splinternye landevej, hvor vi kørte lange stræk uden andre trafikanter. En hund kom i vejen på strækningen mellem Savannakhet og Pakse. Det gav et alvorligt ryk i bilen, men chaufføren kørte videre. Som buddhist må han velsagtens ikke slå det kvæstede dyr ihjel. Derfor har det åbenbart ingen mening at standse efter en sådan ulykke.

I Pakse standsede vi for at spise frokost. Valget faldt på den vietnamesiske Ketmeny Restaurant. Og da kaptajnen så menukortet, var hans valg ikke svært at træffe - det ved skribenten, da det er én og samme person.

Jeg faldt straks for "Frog Dippen in Floor and Deep Fried". Måske betyder det "Frø tabt på gulvet og stegt". Men jeg skulle have købt frøen, som Mik fotograferede på markedet i Savannakhet i går, hvis jeg ville have syn for sagn. For servitricen meddelte desværre, at "Frog Dippen in Floor" var udsolgt. Så jeg nøjedes med forårsruller, som blev serveret sammen med en tallerkenfuld blade fra omegnens træer og buske. Flere af bladene smagte lækkert, rullet omkring de små forårsruller.

Den vietnamesiske restaurant var velassorteret, og Lasse fra Chiang Mai fik mulighed for at dyrke en favoritidræt: Ritter Sport i disciplinen hvid chokolade med nødder. Den slags delikatesser er sjældne i østasiatiske småbyer, og det er om at slå til, når lyst og mulighed er der.

Vort besøg i Pakse blev kun på en times tid. Vi ved nu, at næste gang, vi kommer på disse kanter, vil vi overnatte i Pakse. Alle rejsendes bibel, Lonely Planet, som også er med i Explorer-biblioteket, har ikke meget tilovers for Pakse. I rejsebiblen beskrives Pakse som en ny by - grundlagt af franske kolonister i 1905 - og kun interessant, fordi den er udgangspunkt for rejse her til Si Pan Don, hvor man bl.a. finder Mekong-flodens - og Sydøstasiens - største vandfald, Khone Faldene. De velholdte franske kolonihuse i Pakse gav os exploratører en fornemmelse af, at vi overhovedet ikke er enige med rejseguide-forfatteren på dette punkt. Vi får dog ikke tid til at undersøge sagen nærmere, fordi vi skal videre sydpå, ned til vandfald og fiskere.

Vandfaldet - eller rettere vandfaldene - er betagende. Khone Faldene strækker sig over 13 kilometer, og vi besøger den østligste del, mellem fastlandet og Don Khong. Her et DR-Peter lykkelig bag sit kamera, og vi andre må blot konstatere, at de imponerende vandfald i Jyllands-Posten kun ender som et enkelt afsnit i en artikel og et foto.

Inden vi kommer så langt, mødes vi med embedsmænd fra Champasak provinsens landbrugs- og fiskerimyndigheder. Vi standser ved et hus, hvor vi fire exploratører bliver bænket om et bord sammen med vores tro følgesvend, Fætter Vims, og tre lokale laotiske embedsmænd. En mand i beskidt T-shirt og kampuniformsbukser, som vi straks giver kælenavnet "Generalen", viser sig at være ham, der skal hjælpe os med at komme ud i en fiskerlandsby i morgen.

Han fortæller, hvad han kan arrangere, og vi fortæller, hvad vi gerne vil. Kaptajnen vil gerne tilbringe mange timer sammen med en ganske almindelig fiskerfamilie, ud med fiskeren etc. DR-Peter vil også gerne være sammen med en fiskerfamilie, men han vil samtidig gerne ud at skyde billeder på floden i lang tid. Det lyder umiddelbart ikke så indviklet, men snakken fortsætter længe på laotisk, da vi gør opmærksom på, at vi gerne vil have to tolke til rådighed. Kaptajnen foreslår, at man forsøget at hyre to skolelærere på Don Khong, Øen har 55.000 indbyggere, og der er formodentlig et par lærere, som kan engelsk.

Snakken går videre - og så kommer forklaringen på al den laotiske diskussion: »Hvad vil I betale for tolkene?« Vi forsikrer, at vi vil betale en pris, så tolkene er tilfredse. Så smiler de laotiske embedsmænd, og vi kan fortsætte vor færd.

Gem eller send Logbog


Frø til salg
På markedet i Savannakhet var denne frø til salg sammen med mange søskende til fem kr. pr. kg. I Pakse længere sydpå kostede "Frø tabt på gulvet" 15 kr. - men desværre var retten udsolgt.
Foto: Mik Eskestad

Landefakta
Laos
Laos er, som det eneste land i Sydøstasien, helt omgivet af land. Det har ingen kystlinje, men grænser op til Burma, Cambodia, Kina, Thailand og Vietnam.

Laos
 Laos er, som det eneste land i Sydøstasien, helt omgivet af land. Det har ingen kystlinje, men grænser op til Burma, Cambodia, Kina, Thailand og Vietnam.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Laos

Klassetrin
7.-10. klasse