Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Porntips kamp mod narko

Porntip Thananchai vil aldrig mere have med metaamfetamin at gøre. Hendes kæreste Theerayuth Panyakam er helt enig, men føler ind imellem lyst til at bruge 100 baht, 18 kr., på en pille. De har dog begge været stoffri i nogle år.

Af ERLING VESTER JACOBSEN

Publiceret 20-11-2002

Den 19-årige Porntip Thananchai og hendes jævnaldrende kæreste Theerayuth Panyakam kommer dagligt hos Chiang Mai Youth Community, som styres med kærlig hånd af Laddawan Chaininphun. Hun droppede jobbet som lærer for at støtte unge narkomaner, da hendes barnebarn begyndte at tage stoffer.
Her har unge tidligere narkomaner et fristed.


Porntip og kæresten
Porntip Thananchai og hendes kæreste Theerayuth Panyakam er begge 19 år og tidligere narkomaner.
Foto: Mik Eskestad

Explorerholdet kommer forbi sidst på eftermiddagen. Porntip sidder og arrangerer en planche med billeder sammen med to andre unge piger.

»Jeg er kommet her et år. Og det er godt at have et fast holdepunkt også uden for familien, så jeg ikke bliver fristet til at tage stoffer igen,« siger Porntip. »Jeg tog metaamfetamin, men jeg er heldigvis kommet ud af det, og jeg vil ikke prøve igen,« siger hun stålsat.

Hendes kæreste, Theerayuth, kommer ned fra etagen ovenover, hvor han har spillet guitar.

»Jeg føler mig nogle gange fristet til at prøve igen, men jeg ved, det er noget skidt. Derfor snakker både Porntip og jeg med vores venner og bekendte og prøver at overtale dem til at holde sig fra narko,« siger Theerayuth. Han brugte metaamfetamin meget længere end kæresten.

Nu har han imidlertid arbejde som svejser, og han er forlovet med Porntrip. Han ved, at både kæreste og arbejde hænger i en tynd tråd, hvis han ikke kan holde sig fra stofferne.

Thailands årelange kampagne mod narkotika har givet resultater - men resultaterne er ikke kun positive.

Narkotikaproduktionen i Thailands hjørne af Den gyldne Trekant er faldet til et minimum, efter at området er blevet forsynet med gode veje, der har gjort det muligt for militær og politi at sætte ind mod dyrkning af opium, der for få år siden var en af de store afgrøder i Nordthailands bjergegne. I dag er det stort set kun bjergstammer, der dyrker lidt opium til eget forbrug.

Nabolandene Burma og Laos er imidlertid stadig med i gruppen af verdens tre største narkoproducenter, og mens Thailand tidligere var med blandt de store narkoproducenter, er landet nu blevet storimportør af narko fra nabolandene.

Mens en massiv kampagne mod tobaksrygning har medført, at Explorerholdets rygere undertiden føler sig som udstødte i Thailand, når kaptajnens cigaretter kommer frem, har man ikke gennemført en tilsvarende effektiv kampagne mod brug af narkotika.

»Burmeserne er de store leverandører af metaamfetamin, som bliver lavet på fabrikker lige nord for grænsen til Thailand. De laver op mod en milliard piller om året, og opiumproduktionen er på godt 1000 tons.«

»Narkoen kommer fra Wa-stammen i Shan-staten i Burma, som nu er flyttet helt ned til grænsen. De tjener ikke helt så meget på at sende metaamfetamin til Thailand som på at sende heroin til Europa og USA. Men den korte transporttid og de tættere forbindelser til et marked, der er tæt på, gør, at narkoproducenterne i Burma har gjort meget for at komme ind med deres varer her i Thailand,« fortæller en thaikollega, som har fulgt udviklingen i narkoproduktion og -handel i Sydøstasien i årevis.

Han hævder, at narko i dag er Burmas største eksportvare.
Samtidig er mulighederne for at sælge narko til unge i Thailand blevet større. Arbejdsløsheden er steget siden krisen i 1997, og den helt afgørende turistindustri har mærket voldsom tilbagegang dels efter terrorangrebene på USA 9. september sidste år, dels efter advarsler fra en række udenrigsministerier, med det danske udenrigsministerium i spidsen, om at være meget forsigtig med at rejse til Sydøstasien efter terrorbomberne på Bali for nylig.
Advarslerne har dog ikke fået alle turister til at holde sig væk fra Thailand.

Og nogle, men meget langtfra flertallet, af de udlændinge fra vesten, man ser i Nordthailand, bærer præg af, at det er den lette adgang til billig narkotika, ikke de venlige thaier eller deres dejlige land, der har lokket dem til Thailand.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere