Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

På vej mod Mekong
Vi er på vej op til Mekong floden stoppet i en karen-landsby i Thailand. Enhver JP Explorer ekspedition begynder med et familiefoto, forhåbentlig i hvert fald til glæde for familien derhjemme, så de kan huske, hvordan vi ser ud, indtil vi mødes med dem igen, efter planen til jul.
Publiceret 19-11-2002

Porntips kamp mod narko
Porntip Thananchai vil aldrig mere have med metaamfetamin at gøre. Hendes kæreste Theerayuth Panyakam er helt enig, men føler ind imellem lyst til at bruge 100 baht, 18 kr., på en pille. De har dog begge været stoffri i nogle år.

Publiceret 20-11-2002

Frem til floden
I dag nåede vi Mekong floden, som vi indtil jul skal følge til udløbet i Det sydkinesiske Hav. Den gyldne Trekant, hvor Burma, Laos og Thailand mødes, ligger lige uden for vinduet, hvor jeg nu sidder og skriver. I morgen går turen først over floden, derefter ombord i båden, der skal bringe os ud på vores første rigtige rejse på floden.

Publiceret 22-11-2002

Rolige dage på Mekong
I går morges nåede vi Mekong. Vi blev fragtet med langbåd fra Thailand til Laos tværs over floden ved Houay Xay i Den gyldne Trekant. Og vi undrede os over de mange formaliteter, vi for nogle uger siden skulle igennem for at få journalistvisum til Laos, da politimanden ved den lille grænsestation plantede sine stempler i vore pas øjensynlig uden at kontrollere, om passene rent faktisk tilhørte den, der stak dem frem til ham.

Publiceret 23-11-2002

Den gamle mand og floden
På en Explorer-rejse sker der ikke blot noget rundt om deltagerne, der sker også noget med deltagerne selv. Nogle deltagere bliver ældet undervejs. Fotograf Mik måtte således forleden overlade sit kamera til DR-Peter, så vi kunne få foreviget, at Mik ved morgenkaffen pustede 10 lys ud, der var anbragt i en rund nudelkage.

Publiceret 24-11-2002

Prinsessen holder fridag
Kong Sisavang Vatthana og dronning Khamponi, der døde i fangeskab omkring 1980, er ikke noget, man taler højt om i Laos.
Deres datter bor imidlertid stadig i Luang Prabang, den gamle residensstad i Laos, og straks Explorer-holdet ankommer til Luang Prabang, forsøger vi at komme i kontakt med hende og hendes datter, der står bag hotellet Villa Santi.

Publiceret 26-11-2002

Bum-bum og tuk-tuk
Lasse fra Chiang Mai har omhyggeligt forberedt os på, at Vientiane er en meget stilfærdig, lille by. Vi er forberedt på en by, der i livlighed kan sammenlignes med Ystad en grå mandag i november.

Publiceret 27-11-2002

Frikadeller i Laos
Klovnen Bultang får smilet frem hos os exploratører, akkurat som fik det det hos Pathet Lao tilhængerne, som han underholdt i hulerne i Nordlaos under USA's "hemmelige krig" mod Laos for 30 år siden.

Publiceret 28-11-2002

I oberst Kurtz' land
Når man er i Laos ved Mekong floden, og DR-Peter står og taler med en laotisk helikopterpilot, der fortæller, at hans firma har fragtet 40 amerikanere ud i regnskoven for at lede efter rester efter dræbte amerikanske soldater, falder tankerne naturligt på USA's hemmelige krig i Laos fra 1964 til 1973, der endnu giver ar i landet. Piloten fortæller, at de 40 mand på nogle uger har fundet rester fra 25 amerikanske soldaters lig.

Publiceret 29-11-2002

Explorer hyrer hoteldirektør
Da vi beslutter, at Explorerholdet skal deles i to, fordi DR-Peter og Lasse fra Chiang Mai vil én ting, mens Jyllands-Postens to exploratører vil noget andet, står vi pludselig med et problem: Vi er i en laotisk provinsby, og vi mangler en tolk.

Publiceret 30-11-2002

Ingen frø til kaptajnen
Her er el, varmt vand og rent. Og her er hverken telefon eller TV til at forstyrre. Vi er på Hotel Souksun på Don Khong, den største af de 4000 øer, Si Phan Don, akkurat nord for grænsen til Cambodia. Her skal vi for første gang tilbringe en nat ude på floden, godtnok på en ø.

Publiceret 02-12-2002

Bondefangst på floden
Vi skal ud at besøge fiskere på Don Houad, en af de 4000 øer i Mekong tæt ved Cambodias grænse. Og vi skal have en båd til at sejle vores karavane med fire exploratører, Fætter Vims, Generalen samt to skolelærere, der er hyret som tolke, fra Don Khong, hvor vi bor, til Don Houad.

Publiceret 03-12-2002

Grænseoverskridende journalistik
Den eneste grænseovergang på denne Explorer-rejse, som vi har set hen til med spænding, er grænsen mellem Laos og Cambodia. Overgangen, vi har valgt, er ikke anerkendt som en international grænsestation, og det er i princippet forbeholdt laoter og cambodianere at bruge overgangen.

Publiceret 04-12-2002

På jagt efter vilde dyr
Mekong floden og Cambodias regnskove er fyldt med sjældne dyr. Men der er åbenbart sjældne, også i Cambodia. Og når man endelig finder de sjældne dyr, er de enten ikke til at fotografere, eller de er døde. Det er konklusionen efter en dags sveddryppende arbejde af ihærdige exploratører i Nordcambodia.

Publiceret 05-12-2002

Pizza med marihuana
Vi siger farvel til Kratie tidligt om morgenen. Hurtigbåden skal bringe os til Phnom Penh på fem timer. Vi får alt vort gods stuvet ombord: De store kasser i bagagerummet agter og de mindre tasker med det mest sensible udstyr på et ekstrasæde, vi har købt til tasker.

Publiceret 06-12-2002

JP forhandler køb af fiskefirma i Cambodia
Det kan godt være, Jyllands-Postens chefredaktører hjemme i Danmark ville glo en omgang, hvis jeg havde fuldført den handel, jeg her er i gang med.

Publiceret 07-12-2002

Peter Wath, Angkor Wat
Der røg - eller snarere fordampede - nogle kilo Wath, da DR's Peter Wath slæbte sig og sit tunge TV-udstyr i timevis gennem det tropevarme tempelkompleks Angkor Wat i det nordøstlige Cambodia.

Publiceret 09-12-2002

Faret vild på floden
Vi er nu indskrevet på Teo hotel i Batambang. Det bedste hotel i Cambodias næststørste by. Kvaliteten afspejles af prisen, der er 10 dollars (75 kr.) for et værelse. Det indtil videre mest charmerende ved hotellet er ordensreglementets punkt 2: "All the guest should keep sillence for avoiding the other guest." I oversættelse: "Alle gæster skal være stille for at undgå den anden gæst." Men meningen er nok lidt anderledes.

Publiceret 10-12-2002

Forenede Donationer
10. december er FN's dag for internationale menneskerettigheder. Som måske det eneste sted i verden er det en national helligdag i Cambodia.

Publiceret 11-12-2002

På vejen igen
Hvis jeg forleden var blevet spurgt, hvad jeg helst ville undgå: En sejltur i stormvejr over Nordsøen på en færge med slagside eller en køretur i en minerydders Land Rover på tre timer mellem Battambang og Pursat i det vestlige Cambodia, ville jeg ubetinget have svaret, at jeg ville undgå færgen med slagside i stormvejr.

Publiceret 12-12-2002

Julefrokost på floden
Fire danske pressefolk på rejse ad Mekong floden fra midten af november indtil jul har selvfølgelig mange særprægede effekter med på rejsen.

Publiceret 13-12-2002

Skydetelt med militære våben
Chaufføren prøver at undslå sig, da jeg siger, at vi gerne vil køres hen til den skydeplads, hvor man kan skyde med militære våben og kaste håndgranater for betaling her i Phnom Penh. »Det har jeg aldrig hørt om,« siger han - og måske har han ret.

Publiceret 14-12-2002

Godaften Vietnam
Det er ikke hverdag, at et hold journalister bliver landsat på en flodbrink på den lille grænsestation ved Chau Doc, som er første stop for personbåden fra Cambodias hovedstad Phnom Penh ad Mekong til Vietnam.

Publiceret 16-12-2002

Exploratør helt til grin
Et sidste blik over Mekong floden i Chau Doc under morgenkaffe på hotelterrassen får ikke tankerne frem om frostvejr i Danmark. Efter en tur forbi et morgenmarked, hvor Peter fra DR filmede stabler af fisk, som ser flottere ud, end de lugter, går turen videre mod Cantho. Undervejs standser vi for at besøge rispiger, der er i fuld gang med udplantning af ris i de vandfyldte jordlodder.

Publiceret 17-12-2002

Men Christian den Femtes nederlag huskes i Vietnam
Vietnam har flere engelsksprogede aviser, og hernede sydpå støder vi bl.a. på Saigon Times og Viet Nam News, som er den landsdækkende engelsksprogede avis.

Publiceret 18-12-2002

Kulturchok
Jeg har aldrig rigtig forstået begrebet "kulturchok" før i dag, da jeg efter godt en måneds rejse langs Mekong er indlogeret på Oscar Saigon Hotel.

Publiceret 19-12-2002

Kristen jul i Saigon
På en spadseretur i et af Saigons kvarterer, hvor hovedparten af indbyggerne er kristne, overrumples vi af et gigantisk juletableau med Jomfru Maria i hvid gips omgivet af bjerge med grantræer, en pavillon - der ser ud som om, her skal stå en julekrybbe - og en flere meter høj julemand i traditionel rød nissedragt.

Publiceret 20-12-2002

På gensyn Mekong
Nu er det ved at være jul, og vi er ved vejs ende i Saigon efter at have tilbragt nogle dage i Mekong deltaet ved udløbet i Det sydkinesiske Hav. Vi begyndte rejsen ned ad Mekong i Den gyldne Trekant ved regntidens ophør midt i november.

Publiceret 21-12-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her