Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Destination Mekong

Kampen om vandet

Mekong er livsnerven for 75 millioner mennesker i Sydøstasien. De hører til de fattigste i verdensdelen, men de sulter ikke, takket være flodens fiskerigdomme. I Mekong bækkenet fanges der per kvadratkilometer fire gange så mange fisk som i Nordsøen, der ellers regnes blandt klodens rigeste fiskevande.

Med færge, speedbåd og bil fulgte JP Explorer i efteråret 2002 Mekong-floden fra Den gyldne Trekant gennem Laos og Cambodia til deltaet i Vietnam. Missionen var at beskrive livsvilkårene langs floden. Ikke mindst i lyset af de hastige forandringer, der foregår i øjeblikket. Landene langs Mekong er i stigende grad begyndt at udnytte flodens ressourcer til både energi, transport, kunstvanding og industri.

Med afsæt i ekspeditionen udarbejdede JP Undervisning et stort, internetbaseret undervisningsmateriale om Mekong-floden. Materialet giver gennem tekster og billeder en række muligheder, anvisninger og forslag til at fokus på regionens udviklingsmæssige udfordringer og dilemmaer, og hvordan vi i de rige lande bedst kan bidrage til, at udviklingen holdes på et bæredygtigt spor, så det undgås, at lokalbefolkningen ender som miljøflygtninge.

Undervisningsmaterialet er produceret og målrettet til danske elever. Det er gratis at anvende.

Projektet er økonomisk støttet af Danida.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her