Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Temaartikler

I skole fjernt fra mor og far
Skolen på tropeøen Funafuti er på samme tid meget forskellig og temmelig ens i forhold til danske skoler. Børnene går gratis i skole, men på grund af de store afstande, må mange bo hos pårørende langt væk fra mor og far for overhovedet at kunne gå i skole.
Publiceret 13-04-2004

I skole i Brasiliens jungle
Der er langt fra en dansk folkeskole til Gaviao-stammens skolestue midt inde i Brasiliens regnskov i Ji Parana. Men som vi står her foran en hel skoleklasse, der genert kigger op på de underlige, lyse mennesker, så er en enkelt lighed mellem de danske og indianske børn alligevel slående: Nysgerrigheden og lysten til at lære.

Publiceret 29-03-2004

Drivhuseffekten
Hvis man lægger et lag af specielle gasser omkring Jorden med den evne, at de lukker varme ind, men ikke ud, vil temperaturen stige. Præcis som i et drivhus. Det er det, drivhuseffekten handler om.

Publiceret 15-02-2004

Energiforbruget vokser og vokser
Selv om politikere, eksperter og forskere samstemmende siger, at vi skal nedsætte vores udledning af drivhusgasser - og dermed også vores energiforbrug - fortsætter energiforbruget blot med at vokse dag for dag, år for år.

Publiceret 15-02-2004

Kyoto-aftalen
En international klimaaftale - Kyoto-aftalen - skal forsøge at nedbringe udledningen af de drivhusgasser, der menes at være skyld i en stor del af den globale opvarmning.

Publiceret 15-02-2004

Tropiske regnskove
Selv om regnskoven er ekstrem vigtig for klodens klima, bliver adskillige tusinde kvadratkilometer hvert eneste år fældet. Seneste trussel mod regnskoven er produktion af biobrændstoffer.

Publiceret 15-02-2004

Ørkenspredning
Millioner af verdens fattigste mennesker er truet af ørkenspredning. Hvert år bliver ca. 70.000 kvadratkilometer frugtbar jord - halvanden gange Danmarks størrelse - forvandlet til ørken.

Publiceret 15-02-2004

De livgivende - og dødelige - monsunvinde
Monsunvindene er særlige vindsystemer, der bringer livsvigtig nedbør til flere milliarder mennesker. Men de kan også bringe død og ødelæggelse. Klimaforandringerne kan påvirke intensiteten af de regnskyl, monsunvindene bringer.

Publiceret 13-02-2004

El Nino
El Niño er spansk og betyder "den lille dreng". Det hentyder til Jesusbarnet, for El Niño var oprindeligt betegnelsen for en svag varm havstrøm, der løber langs Ecuadors og Perus kyster hvert år netop ved juletid.

Publiceret 13-02-2004

Fødevareproduktion og klima
Hvert år dør 40 millioner mennesker af sult eller af sygdomme forbundet med sult. 700 millioner mennesker sulter - flere, end der bor i hele Europa og USA tilsammen. Men det er ikke, fordi der ikke er mad nok til alle på Jorden.

Publiceret 13-02-2004

Gletsjerne smelter
Over det meste af kloden smelter gletsjerne. På en enkelt sommer forsvandt 10 pct. af gletsjerne i Alperne. Samtidig viser nye data fra ni forskellige bjergkæder, at afsmeltningen er fordoblet fra 2004 til 2006.

Publiceret 13-02-2004

Global opvarmning og ekstremt vejr
Vejrkatastrofer og ekstremt vejr har fået meget opmærksomhed i medierne de seneste år. Tørke i Europa, orkan i New Orleans, USA, storm, oversvømmelser, mange døde i Bangladesh, Indien og Myanmar (Burma) og ekstreme varmerekorder i Danmark.

Publiceret 13-02-2004

Kampen om vandet
Når man ser Jorden fra rummet, ligner den en vandplanet. 70 pct. af Jorden er dækket af vand. Alligevel er ferskvand en knap ressource med begyndende vandmangel mange steder. 97,5 pct. af alt vand på Jorden er nemlig saltvand.

Publiceret 13-02-2004

Klimaændringer i Arktis
Havisen omkring Nordpolen skrumper, ligesom indlandsisen på Grønland er begyndt at smelte. Arktis er det område på kloden, der vil blive kraftigst berørt af de klimaændringer, der allerede er i fuld gang.

Publiceret 13-02-2004

Klodens klima under evig forandring
Medierne er fyldt med historier om overraskende klimaforandringer. Men klimaændringer er ikke noget nyt. Klimaet har altid ændret sig.

Publiceret 13-02-2004

Klodens komplekse vejr og klima
Det er godt vejr i dag, men i går var det koldt. Ordet vejr bruges til at beskrive dag til dag-variationer i temperaturer, skydække, vind og nedbør. Klima handler til gengæld om vejret over længere tid - typisk 30 år.

Publiceret 13-02-2004

Vandet i verdenshavene vil stige
Mennesker, som lever på lavtliggende småøer, risikerer, at deres hjem forsvinder i havet i løbet af de næste 100 år.

Publiceret 13-02-2004

Vejret og havet
Verdenshavene dækker mere end 70 pct. af Jordens overflade. Her flyttes varme og kulde rundt i netværk af strømme. Golfstrømmen kan være truet af et varmere klima.

Publiceret 13-02-2004

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her