Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Velkommen til Brasilien

Hjælpsomhed og store smil møder overalt JP Explorer, der begynder forårets store klimaekspedition på de bonede gulve i Brasiliens hovedstad, Brasilia. Foruden en minister møder holdet blandt andet demonstrerende politifolk og en lille mand med en stor græsplæne.

Af KLAUS DOHM og LARS FROM

Publiceret 18-03-2004

Brasilia

Egentligt er det helt imod ånden i JP Explorer, men denne gang har holdet valgt at begynde på de bonede gulve.

Normalt er eksperter, politikere og andet godtfolk med særlig indsigt bandlyst i explorer-artiklerne til fordel for almindelige mennesker. Men da vi senere på JP Explorers store klimaekspedition nok skal få mødt indianere, inuiter, bønder i Indien og mange andre med dagligdagen på hjertet, så er vores allerførste interview på jordomrejsen udset til at blive med den karismatiske, brasilianske miljøminister Marina Silva, som gennem mange år har været en sand ven af indianere og regnskov.


Velkommen til Brasilien (1)
Selvom det er Brasilia-politifolkenes demonstration for at opnå bedre forhold, kan det godt være som et sambaoptog med godt humør og højlydt fløjten.
Foto: Niels Hougaard

Vil man møde brasilianske ministre, er Brasilia - landets relativt nybyggede hovedstad - stedet at besøge.

For blot 50 år siden husede dette sted blot en lille lokal delstatsregering. I dag er al politisk magt samlet her i denne moderne metropol, der huser over to mio. indbyggere.

Navneforandring

Det var arkitekterne Lucio Costa, Oscar Niemeyer og Burle Marx, der i slutningen af 1950'erne fik til opgave at skabe landets nye hovedstad, da det blev besluttet at skifte den daværende hovedstad Rio ud med Brasilia.

Og de skabte en monumentan by, der mest af alt ligner en mellemting mellem Gellerup Parken og en fransk skiby tilført nogle imponerende monumenter og lange lige boulevarder.

Det er meget stort. Der er meget beton. Men det er absolut ikke uinteressant.

Derfor er meningerne om denne sydamerikanske metropol også delte.

Den russiske kosmonaut Yuri Gagarin udtalte således en gang under et besøg, at han følte, han var kommet til en anden planet. Mens en engelsk kunstkritiker engang skrev, at Brasilia burde have været et symbol på magt, men i stedet var blevet et museum for arkitektoniske idéer.

Arkitekten Oscar Niemeyer sagde selv, at han skabte en by med sensuelle kurver blandet fra kvindekroppen, de brasilianske bjerge og havets bølger.

Det må han så om. Men når man er i Brasilien, så er kurver ikke noget, man behøver kigge på bygninger for at finde. De sensuelle kurver ser man blot ved at kigge ned ad gaden og følge de bare maver og et par vuggende hofter stramt indpakket.

Men Brasilien og brasilianere er heldigvis også meget andet end blot vores stereotype billede af erotik og samba.

Det er humor og højlydt fløjten, når politifolk som et andet sambaoptog går gennem gaderne i demonstration for bedre forhold.


Velkommen til Brasilien (2)
Èn mand, en lille maskine og en stor, skrånende græsplæne i Brasilia.
Foto: Niels Hougaard

Det er hårdt arbejde i varmen, når en enlig mand med en lille græsslåmaskine kæmper med at klippe en meget stor græsplane.

Store klasseforskelle

Det er klasseforskelle, når en ung mand i fint jakkesæt får skoene pudset for en slik hos en fattig medborger.

Det er kriminalitet, når vi bliver advaret mod lommetyve og mod at gå uden for hotellet efter kl. 22 om aftenen.

Men det er først og fremmest store smil og hjælpsomhed overalt, når vi på en hjemmelavet kombination af engelsk, fransk, dansk og spansk forsøger at kommunikere med et folk, som er så talrigt, at alle burde kunne tale portugisisk.

Selv i Miljøministeriet slår de undskyldende ud med armene og sætter det helt store diplomati i gang for at finde en kvalificeret oversætter, da de finder ud af, at vi ikke medbringer egen tolk.

Heller ikke miljøministeren taler engelsk. Men vi er alligevel fulde af optimisme, og med al den hjælpsomhed, der møder os, skal det nok gå, når vi i de kommende dage bevæger os ud i regnskoven.

Så velkommen til Brasilien.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?

Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 188 millioner mennesker?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere