Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Velkommen til Brasilien
Hjælpsomhed og store smil møder overalt JP Explorer, der begynder forårets store klimaekspedition på de bonede gulve i Brasiliens hovedstad, Brasilia. Foruden en minister møder holdet blandt andet demonstrerende politifolk og en lille mand med en stor græsplæne.
Publiceret 18-03-2004

Kurs mod det vilde vesten
Efter at have rejst næsten 15.000 kilometer er Explorer-holdet endelig nået ud til de levende mennesker i Brasiliens vilde vesten. Her venter regnskov, indianere, banditter og diamantjægere.

Publiceret 19-03-2004

Explorer på TV
Allerede på tredjedagen af den store klimaekspedition er JP Explorer blevet om ikke verdenskendt så i hvert fald godt kendt et pænt stykke ud over landets grænser.

Publiceret 20-03-2004

Licens til et indianerreservat
Det kræver en særlig tilladelse at komme ind i reservaterne i den brasilianske regnskov for at besøge landets oprindelige beboere, de sydamerikanske indianere.

Publiceret 22-03-2004

Junglen under huden
En rigtig jungletur er en fantastisk oplevelse. Men man bliver møgbeskidt. Samtidig kan man i bogstaveligste forstand opleve, hvordan det er at stå op med hønsene. JP Explorer er på jungletur.

Publiceret 23-03-2004

Pool med høvdingen
Indianerhøvdinger kan også spille pool. I starten tror vi, at høvdingen forsøger at snyde, fordi han hele tiden spørger, hvilke baller, der er hans. Men så finder vi ud af, at forklaringen ganske enkelt er, at han ikke kender tallene.

Publiceret 24-03-2004

En kold tyrker
JP Explorer ekspeditionens medlemmer har både pr. telefon og via email modtaget klager over, at vi i vores logbøger fra Brasilien interesserer os lidt for meget for det kvindelige køn.

Publiceret 25-03-2004

In the air
Så er det slut med det venlige og varme Brasilien. Efter knap en uge i 25-30 graders behagelig varme, blandt venlige, hjælpsomme, let påklædte brasilianere tog vi atter taget på farten med kurs mod én af de utallige lufthavne på vores tur.

Publiceret 26-03-2004

I Knud Rasmussens baghave
Hvis den legendariske grønlandsfarer Knud Rasmussen var kongen af Thule. Så må det nordlige Canada være kongens baghave.

Publiceret 27-03-2004

Kontante interviews
Uden at det skal misforstås, så er arbejdsvilkårene for en journalist simpelthen umulige her i det nordøstlige Canada. Alt koster kassen. Naturligvis er det imod alle etiske regler at betale kilderne for et interview. Men uden kolde kontanter på bordet, så er der simpelthen ingen inuitter, der vil snakke med os.

Publiceret 29-03-2004

Klædt på til ekstrem kulde
Endelig lykkes det. En venlig og hjertevarm inuit har indvilget i at hjælpe os ud på eventyr på havisen.

Publiceret 30-03-2004

Det skøre pensionat
Når man rejser så længe til steder så anderledes, som JP Explorer gør på denne ekspedition, så kan man ikke undgå at møde mærkelige mennesker. Værtinden på det lille pensionat Crazy Caribou (Det skøre rensdyr) i Iqaluit i Canadas ødemark er en af dem.

Publiceret 31-03-2004

Cool fotograf
Det koster at være ambitiøs. Det fik Explorerholdets fotograf at sande, da han forleden dag målrettet gik efter at tage årets sportsbillede.

Publiceret 01-04-2004

Strandtur i millionbyen
Kontrasten kan vanskeligt være større. For mindre end et døgn siden befandt vi os i ekstreme arktiske kuldegrader i det lille fangersamfund Iqaluit i det nordlige Canada, hvor inuitterne kæmper en næsten umulig kulturkamp mod fremskridtet og global opvarmning.

Publiceret 02-04-2004

Overvægtige og overtrætte
Syret og uvirkeligt. På vores vej fra det nordlige Canada til stillehavsøen Tuvalu går det allerede galt med tiden, da vi mellemlander i Chicago.

Publiceret 03-04-2004

Land i sigte
2000 år efter, at de første mennesker kom til Tuvalu, er Jyllands-Posten for første gang nogensinde i landet - og det med et helt Explorer-hold.

Publiceret 05-04-2004

Halløj på badehotellet
Foruden en fantastisk udsigt byder Vaiaku Lagi Hotel på Funafuti-atollen på fremragende service. Så skidt med at rotterne løber rundt om benene på os, samt at menuen - for Gud ved hvilken gang - igen står på tun og kogte ris.

Publiceret 06-04-2004

Kommunikation via stjernerne
JP Explorer har forladt den moderne civilisation. Denne artikel er sendt direkte fra en næsten øde ø midt ude i Stillehavet via en satellit placeret højt oppe i himlen omme på den anden side af kloden.

Publiceret 07-04-2004

Tilbagelænet tropeliv
På Tuvalu har man god tid. Rigtig god tid. Alt foregår ekstremt langsomt. Så langsomt, at mange af de indfødte nærmest helt glemmer at bevæge sig, og derfor må have hjælp til at få gang i en eller anden form for træning.

Publiceret 08-04-2004

Bye, bye palagi
Farvel, farvel hvide mand. Det er tid at sige farvel til øriget Tuvalu langt ude i Stillehavet. Og det er et vemodigt farvel til et land, der trods sin lidenhed og store kontraster først og fremmest er et land fyldt med venlige, smilende og glade mennesker.

Publiceret 10-04-2004

Explorer på første klasse
Efter flere gange at have sovet på gulvet rundt omkring på jævne hoteller og spist på ydmyge steder langt ude i ødemarken rykkede eksplorerekspeditionen på vej til Kina op på første klasse.

Publiceret 13-04-2004

Ros til JP Explorer
Regeringen i Shanghai er meget imponeret over JP Explorers store klimaekspedition. Samtidig har ekspeditionens ophold i Shanghai udviklet sig til lidt af et medieshow.

Publiceret 14-04-2004

Mad, penge og verdens ældste erhverv
Kinesere har et stort talent for både at passe på deres penge og fylde deres maver. Udøverne af verdens ældste erhverv har dog ingen chancer hos Explorer-ekspeditionen.

Publiceret 15-04-2004

Mød Chen Tao
Journalister kan ikke arbejde frit i Kina. JP Explorer-ekspeditionen bliver under hele opholdet i Shanghai mandsopdækket af statsansatte journalister, der både skal hjælpe med tolkning - og sørge for, at vi laver de rigtige historier, der stiller Kina i et positivt lys.

Publiceret 16-04-2004

Explorer med 430 kilometer i timen
Den kinesiske trafik er en blandet oplevelse. Fra kaotiske gadekryds, hvor selv en konsul kan komme til kort, til hypermoderne tog, der får danske lyntog til at ligne forældede veterantog.

Publiceret 17-04-2004

Indisk kaos
Trafikken er vanvittig, støjen infernalsk og risikoen for at komme til skade overhængende. De kaotiske forhold i Indien slår alt. Men også her er folk søde og hjælpsomme. Explorerholdet er landet i Indien.

Publiceret 19-04-2004

Frokost hos storbonden
Da vi kommer ind på den lille gårdsplads, er forberedelserne til festmåltidet allerede i gang. Ovre bag en lille mur sidder en ældre tjenestepige og bager brød - de såkaldte roti - på et lille, åbent ildsted.

Publiceret 20-04-2004

Tørret kolort sikrer varm mad
Når man rejser rundt i de fattige indiske landdistrikter, møder man overalt store bunker af nogle murstenslignende klumper, der kunne ligne noget, ikke ret mange danskere ville tage i hånden: Kolort.

Publiceret 21-04-2004

Op i bjergene
Explorerekspeditionens deltagere er blevet trætte af støv og regn og er taget op i Himalayas øde bjergegne. Lad det være sagt med det samme. Explorer har fået nok af Punjabs 40 graders varme, støv, larm og millioner af mennesker, der ser ud til at være samlet alle sammen på en gang på et meget lille sted.

Publiceret 22-04-2004

En hurtig chauffør
JP Explorer har fået hjælp af en indisk chauffør, hvis kørsel hører hjemme i en helt anden verden. Her gælder ingen hviletidsbestemmelser. Kun den stærkestes ret.

Publiceret 23-04-2004

Svineri helt uden grænser
Godt 33 tons af drivhusgassen CO2 har JP Explorers tre medlemmer sendt ud i atmosfæren i løbet af de seneste seks uger - alene ved at rejse jorden rundt med fly, tog og diverse osende biler og samlet tilbagelægge næsten 100.000 kilometer.

Publiceret 24-04-2004

Slangen i paradis
Egentlig kan det synes fuldstændig uretfærdigt, at det første logbogsbillede fra Namibia forestiller en kirkegård. For at lande i Namibia er næsten som at komme til paradis efter Indiens mange mennesker og trafikale støjhelvede.

Publiceret 26-04-2004

Forkert i ørkenen
Det blev næsten katastrofalt, da JP Explorer kørte forkert i den namibianske ørken. For efter mørkets frembrud er det ikke sikkert at færdes på vejene, der bliver fyldt op med dyr.

Publiceret 27-04-2004

Dramatisk finale på Explorerekspedition
Mere end seks uger på farten har slidt på deltagerne i JP's store klimaekspedition. Så meget at vi har været nødt til at efterlade en mand på et sygehus i Sydafrika. Inden da nåede vi dog en guddommelig finale i eget privatfly over Okavango-deltaet.

Publiceret 28-04-2004

JP Explorer på dansk jord
Efter 43 døgn, 18 timer og 55 minutter på farten ude i den store verden er hovedparten af Explorerholdet landet i Danmark. Men hvor er miljøministeren, som vi allerede - inden vi tog hjemmefra - havde en klokkeklar aftale med?

Publiceret 29-04-2004

Arktisk flyselskab nr. 1
Når man rejser jorden rundt med fly, bliver man udsat for lidt af hvert.
Ikke mindst når man rejser på billigste turistklasse med et skrabet budget.

Publiceret 03-05-2004

Sidste mand hjemme
Efter 11 dages indlæggelse på et privathospital i Johannesburg i Sydafrika er sidste mand fra Explorers store klimaekspedition nu hjemme.

Publiceret 09-05-2004

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her