Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Forældre kræver svar

Forældre til børn dræbt af sammenstyrtede skoler ved jordskælvet for tre uger demonstrerede i går på Børnenes Dag med krav om en forklaring fra myndighederne.

Af JES RANDRUP og JETTE ELBÆK MARESSA
Publiceret 02-06-2008

Mianzhu

Vreden og sorgen er synlig i ansigterne hos den gruppe forældre, der har taget opstilling uden for et regeringskontor i Mianzhu. Med billeder af deres børn, indrammet og svøbt i sort eller hvidt tyl, har de valgt at fejre den officielle Børnenes Dag ved at markere deres desperate familiesituation.


Protest
Forældre, der mistede deres børn, da en skole styrtede sammen i byen Wufu under jordskælvet i Sichuan, protesterede mod lokalmyndighederne i Mianzhu i går.
Foto: Niels Hougaard
 

»Vi står her, fordi vi vil have en forklaring fra myndighederne,« siger en mand, Chen, der har mistet sin søn under jordskælvet den 12. maj i år, da Fuxin-skolen i en nærliggende by, Wufu, blev pulveriseret og dræbte i alt 127 skoleelever.

Korrupte embedsmænd
Siden da har vrede forældre demonstreret i byen. Forældrene mener, at korrupte embedsmænd har brugt billige og usikre byggematerialer under byggeriet af skolen og har stukket besparelsen i egen lomme.

Bygningseksperter har i kinesiske medier underbygget beskyldningerne. Skolen i Wufu kollapsede ifølge kinesiske medier på 10 sekunder, mens de omkringliggende bygninger stadig stod efter jordskælvet, der målte 8,0 på richterskalaen.

Løfte om efterforskning
Både de lokale og centrale myndigheder har lovet en omfattende efterforskning af sagen, men forældrene fra Wufu siger, at intet konkret endnu er hændt.

Myndighederne tager tydeligvis sagen alvorligt. Søndagens fredelige demonstration foran det lokale regeringskontor, var overvåget af mindst 10 civilklædte politibetjente. To minutter efter at Morgenavisen Jyllands- Posten dukkede op på stedet, havde politiet standset interviewet og beordret forældrene til ikke at svare på spørgsmål. Kort efter blev de kørt bort i en bus.

Tragedien i Wufu er langt fra enestående. I adskillige andre byer, som Morgenavisen Jyllands-Posten besøgte umiddelbart efter jordskælvet, beskyldte lokale indbyggere myndighederne for at have taget de penge, der var udset til forstærke bygningerne med, og for at have set stort på Kinas byggekodeks.

I flere tilfælde havde bygningerne omkring de pulveriserede skoler ikke taget synlig skade.

Kinas myndigheder har sagt, at 7.000 klasseværelser er blevet skadet eller ødelagt under jordskælvet, og ifølge en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet Reuters på baggrund af rapporter i kinesiske medier har mindst 9.000 elever og lærere mistet livet under sammenstyrtede skoler.

Etbarnspolitikken
På grund af Kinas etbarnspolitik har langt størstedelen af forældrene mistet deres eneste arving, og Sichuan-provinsens regering har sagt, at forældre, hvis børn er blevet dræbt eller lemlæstet i forbindelse med jordskælvet, vil få lov til at få endnu et barn.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel