Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Medaljehåbene

Zheng, Cheng og Lin er så gode til gymnastik, at de snart skal på eliteskole i Shanghai. Det betyder farvel til familien og et liv med hård træning.

Af JES RANDRUP og JETTE ELBÆK MARESSA
Publiceret 16-07-2008

Chongqing

Træner Xu slår takten an med røde gymnastikkøller. Som på en balletskole kommer pigerne trippende på tåspidserne i fem rækker og fem geledder.


Træning
Træner Xu er stolt af sine elevers præstationer.
Foto: Niels Hougaard
 

Disciplinen er i top.

»Et, to, tre og fire,« tæller den tætte 43-årige tidligere elitegymnast, mens pigerne på tredje takt løfter deres strakte ben helt op til næsen.

11-årige Lin Fengxia gør sig ekstra umage under opvarmningen. Yndefuldt og ubesværet finder hun den helt rigtige position. Tidligere gik hun til synkronsvømning, men nu optager gymnastikken det meste af hendes tid.

Hver dag træner hun tre timer efter skoletid i en tarvelig sportshal i udkanten af den vestkinesiske storby Chonqing. Efter sommerferien vil gymnastikken optage al hendes tid, når hun begynder på eliteskolen i Shanghai.

Selv om træner Xu er ambitiøs på pigernes vegne, må hun affinde sig med, at de kun har et hjørne til rådighed i hallen, som er domineret af badmintonspillere.

Stor selvtillid
Ved siden af dem syner småpigerne ikke af meget.

De trænes i smidighed helt ned til fireårsalderen. Selv de yngste har markerede muskler i ben, arme og ryg. De sidder nogle af øvelserne over, men er ellers med, hvor de kan.

Pigerne virker glade, smiler og pjatter forsigtigt under træningen, og render sommetider ud til de stolte forældre, der ser til fra sidelinjen. Den intensive træning har tydeligvis sat sig. På gulvet forvandles de til næsten fuldendte gymnaster med selvtillid, holdning og færdighed.

For træner Xu er aktiviteterne langt mere end en fritidsinteresse. Hendes gymnastikskole i Chongqing er provinsens bedste, og eleverne er en del af rekrutteringsgrundlaget for de store, specialiserede, nationale gymnastikcentre i blandt andet Shanghai, der udvikler Kinas næste medaljehåb inden for international rytmegymnastik. Det hidtil bedste resultat af trænerens arbejde er en pige, der var med til at hente en femteplads hjem i rytmisk gymnastik ved OL i Athen.

Det er et omfattende elitesportsprogram af denne type, der på ganske få årtier har gjort Kina til storkandidat som den mest medaljehøstende nation ved dette OL. Landet har ingen sportskultur, som det kendes fra USA, og ingen tradition for forenings- og amatøridræt som i Danmark, og næsten alle medaljehåb ved dette OL kommer fra landets elitesportsskoler.

Verdensstjerner
Ved målrettet at gå efter fysiologiske karakteristika i en meget tidlig alder blandt verdens største talentmasse, er det meget hurtigt lykkes Kina at skabe sportsstjerner på verdensplan. Hver større kinesisk by har sin egen sportsskole, og herfra udvælges de bedste til provinsskolen. De ypperste herfra går videre til nationale centre, der specialiserer sig i bestemte sportsgrene. Træner Xu er første led i denne talentfødekæde.

»Fire piger fra dette hold er allerede udvalgt af skolen i Shanghai. De skal starte i juli,« fortæller træneren og udpeger to piger på syv år og Lin Fengxia på 11. Yderligere én gymnast er allerede rejst.

Træner Xu forklarer, at pigerne primært vælges på deres fysik, deres knogleopbygning, deres styrke og i mindre grad på talentet, som naturligvis ikke kan undværes. Hun siger også, at pigerne kun bliver sendt de godt 1.500 km på tværs af Kina, hvis de selv vil.

Ingen af de udvalgte piger er helt trygge ved situation. Vælger de at tage imod tilbuddet, skal de forlade deres hjem og bo på gymnastikskolen uden deres forældre, indtil de igen forlader skolen - hvad enten de giver op, bliver smidt ud eller bliver optaget på landsholdet. Endelig er der præstationspresset.

»Jeg er lidt nervøs. Det er langt væk, og jeg har hørt, at man skal træne hele dagen, og at det gør ondt,« siger syvårige Zheng Xiaoyun.

Hendes jævnaldrende holdkammerat, Jiang Yunxin, der startede med gymnastikken som femårig, er bange, men bestemt:

»Jeg vil konkurrere,« siger hun.

Rolige forældre
Mødrene til de piger, der er blevet udvalgt af Shanghai-skolen, tager udvælgelsen og fremtidsplanerne med sindsro. Der er ingen hysteri og ingen synlig pacing af børnene.

»Træner Xu har sagt, at træningen der er bedre, og at det er det, der skal til. Selvfølgelig håber jeg, at hun vil klare sig godt og måske blive elitegymnast på et eller andet niveau. Det vil hun gerne selv,« siger Yin Feng, mor til den konkurrenceivrige syvårige Jiang.

»Jeg ved ikke, om jeg har nogen særlige håb for min datter. Hun er stadig så lille. Det er svært at sige, hvordan det skal gå,« siger en afventende og rolig Zhang Zenmai, mor til Lin Fengxia.

Hun er ikke klar over, hvordan familien skal klare adskillelsen, hvis Lin allerede denne sommer skal flytte til Shanghai. Hun har selv arbejde i Chongqing.

»Så må vi besøge hende i ferierne, og når der er tid. Det er den eneste måde, vi kan klare det på,« siger moderen.

Begge mener, at man må se tiden an. Shanghai-skolen har en prøveperiode, hvor både forældre og døtre skal afgøre, om adskillelsen er til at holde ud. Først derefter træffes den endelige beslutning.

Endnu er intet afgjort. Træner Xu siger, at Shanghai-skolen allerede har forhåndsgodkendt hendes gymnaster, men at hun endnu ikke har fortalt det til alle forældrene. Familiære hensyn står ofte i vejen for udvælgelsen af Kinas kommende elitegymnaster.

»Det er ikke alle, der vil lade deres børn rejse væk,« forklarer hun.

»Med mødrene er det som regel ikke så stort et problem. Men fædrene vil ikke give afkald på deres døtre. Det er en svær situation.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Gymnastikpigerne i Chongqing
Zheng, Cheng og Lin er så gode til gymnastik, at de snart skal på eliteskole i Shanghai. Det betyder farvel til familien og et liv med hård træning.
Se billedserie
Ved OL i Athen fik Kina ...
Ved OL i Athen fik Kina 63 medaljer: 32 guldmedaljer 17 sølvmedaljer og 14 bronzemedaljer. Det er Kinas hidtil bedste resultat. I 1988 ved OL i Seoul blev det til bare 28 medaljer, 5 af guld, 11 sølv- og 12 bronzemedaljer.
OL i Athen bød på ...
OL i Athen bød på to bronzemedaljer i kvindegymnastik, en til Zhang Nan for den samlede præstation i konkurrencen og en til Huang Shanshan i trampolinspring. Bedste placeringer er opnået i forskudt barre, 1984, 1992 og 2000, da Kina hentede guld.