Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Den Himmelske Fred

Vi står midt på Den Himmelske Freds Plads med udsyn til Mao i både syd og nord.

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 24-07-2008

Beijing

Her mellem to Mao'er havde Niels store planer om at lande sin nyindkøbte kamphelikopter. Formanden blev nervøs og gik i gang med et sidste forsøg på at få den efterhånden udmarvede hær til at fatte Kinas indre logik.

Landingsbanen var ellers perfekt: Mod syd står det store mausoleum, hvor den balsamerede formand stadig besøges af turister fra hele landet. Mod nord hænger hans portræt over indgangen til Den Forbudte By.

Men det er ikke kun på grund af Maos portræt, at Den Himmelske Freds Plads ubestridt er Kinas politisk mest følsomme sted. Det var her hundreder tusinder tiljublede Mao og kompagni på forskellige tidspunkter i Folkerepublikkens historie. Det var her, kinesiske studerende gjorde oprør. Og det er stadig her, desperate borgere forsøger at protestere, hvis de ikke længere mener at have noget håb.

Skal man lave ballade på Den Himmelske Freds Plads, skal man mene det alvorligt.

Konsekvenserne ved at blive opdaget og snuppet af politiet - og det gør man med sikkerhed - er uforudsigelige, men næppe behagelige.

Niels har været på indkøb i hovedstaden og har endelig fået den fjernstyrede kamphelikopter, han så længe har drømt om. I Danmark planlægger han at bruge den som signalfartøj, når overboen skal inviteres ned til en øl, men i Beijing tænker han kommunisme, rød, plads og flyvemaskine.

»Når Matthias Rust kunne lande i Moskva med sin flyver, så ville det være stort, hvis jeg landede min helikopter på Den Himmelske Freds Plads,« bemærker han.

Jette og Jes bifalder i princippet ideen. Men Formanden advarer Niels - og nu også samtlige af JP's læsere, der måtte få lignende morsomme indfald, hvis de skulle befinde sig på pladsen på et senere tidspunkt - om konsekvenserne heraf.

Oplevelserne på vej mod pladsen taler for sig selv: I en tunnel peger Jette i stilhed på en civilklædt, der har sat en forhutlet borger stævne op ad muren. Borgeren får en serie kindheste. Han har næppe begået noget så slemt som at flyve en fjernstyret kamphelikopter ind over pladsen. Han har formentlig ikke engang råd til en.

Synet af civilt politi i håndfast arbejde får Niels til at lægge nye planer for, hvordan godt 6000 kilometers march gennem Kina kan afsluttes med manér. Desværre må han erkende, at moderne kinesisk fotokunst ligger langt fra hans forestillinger om det gode billede. Vi hyrer en snap shot fotograf til at tage billedet af os foran portrættet af Mao og det kinesiske flag, der blafrer i solnedgangen.

Resultatet er masser af himmel og masser af plads, men meget lidt os.

Niels hiver utålmodigt kameraet tilbage og fotograferer indædt det politi, som uden at vide det, netop har forhindret historiens mest spektakulære helikopterlanding.

Gem eller send Logbog


På pladsen
Den himmelske freds plads i Bejing er godt beskyttet af politiet.
Foto: Niels Hougaard