Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

WC med udsigt

Vi har bevæget os ud på den sidste lange køretur på JP Explorerens Lange March.

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 21-07-2008

Dingbian

I Kinas tidligere grænseland langs Den Kinesiske Mur veksler landskabet mellem ørken, lave bjerge og græssletter. Flere bynavne her indeholder et kinesisk tegn, der markerer bebyggelsernes oprindelse som grænseposter. Vi standser i byen Dingbian for at spise frokost og for at bestige muren.

Fordi Kinas bedste byer i 1930'erne var under nationaliststyrkernes kontrol, gik Den Lange March gennem nogle af Kinas fattigste egne. I 2008 er disse steder ofte stadig bagud. Fra Pajeroens afkølede kabine har vi oplevet Kinas smukkeste og mest uspolerede landskaber. Men vi har også gjort holdt i en række byer, der kandiderer til posten som Kinas værste sted at bo.

Indtil videre er der enighed om, at støvede, møgbeskidte og deprimerende Tongxin (udtales "tungsind") en del timers kørsel mod sydvest er løbet med guldet. Men Dingbian er klart med i medaljeræset.

Et par hundrede meter fra motorvejen standser vi ved en række ensudseende butikker, der skiftevis sælger bildæk og mad. Vi vælger tilfældigt en Sichuan-restaurant, fordi det plejer at falde i alles smag. Indbyggerne her laver ingenting. De sidder med ophovnede øjenlåg og ser halvsyge og trætte ud. I løbet af få minutter serverer madmutter en ret med rådden kylling.

Jette har for en gangs skyld fordel af at være vegetar, men hun undlader at hovere. Jes og Niels kværner for en sikkerheds skyld en liter cola hver, fordi de mener, det kan slå bacillerne ihjel.

Holdet standsede for at spise frokost og klatre på muren, og efter den første del af missionen mislykkedes, er der nu bestigningen at falde tilbage på. Det har en del gjort før os. Meget tyder på, at også de har fået rådden kylling.

Forklaringen er historisk. Efter at have bygget denne del af muren i Ming-dynastiet (1368-1644) har kineserne formentlig anset det for ønskeligt at sætte sig med enden ud over murens nordlige kant, i retning af de mongolske horder.

Men i løbet af manchuernes Qing-dynasti (1644-1911) udvidede kejserne deres territorium så meget, at muren kom til at ligge langt inden for Kinas grænser. Det er på dette tidspunkt, at lokalbefolkningen holder op med at stikke de hvide kinder ud i mongolsk luftrum. Fra at have været rigets beskytter blev muren til verdens længste friluftstoilet.

I uspolerede Dingbian, hvor muren går gennem nogle af byens boligkvarterer, lever traditionerne videre. Muren måler her 4- 5 meter i højden, og de fleste husstande har lagt svinestierne og deres menneskelige møddinger ved murens fod. Da fotografen endelig er trippet på tåspidserne gennem kvarteret og har besteget muren, er han stadig omgivet af puha.

Én af Kinas Explorerens kerneværdier er tolerance, også selvom det er ulækkert. Han skuer ud over stepperne og nikker forstående. Heroppe er udsigten god og nordenvinden frisk.

Gem eller send Logbog


Muren
Explorerholdet besøger resterne af den store mur i Dingbian.
Foto: Niels Hougaard