Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Når udsynet er godt

Store runde solbriller i Sanying er så populære, at selv byens imam har et par. De ligger hjemme på hans skrivebord oven på alle de lærde bøger.

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 18-07-2008

Sanying

En hurtig optælling i gadebilledet viser, at solbrillerne slår samtlige andre modefænomener i byen. Hverken de fikse kasketter eller de runde solbrillers tarvelige efterligning: de firkantede endsige nærmer sig de runde i popularitet.

Sådan nogle må vi naturligvis også have.

Niels mener, at et par Sanying-solbriller en gang for alle vil lukke munden på chefen, som driller ham med, at hans dyre designerbriller er fra overskudslageret på Airbusfabrikkerne.

Jette hævder, at de vil skabe ny mode på sønnens flippergymnasium.

Formanden er mindre forstående over for mandskabets begejstring. Umiddelbart finder han ikke stilen forenelig med sine lyserøde poloskjorter.

Den altid købelystne Jette sendes ud på missionen. Skuffet kommer hun hjem og meddeler, at de runde solbriller er fastsat til 500 renminbi.

Formanden erklærer, at det er en misforståelse. Som kinakorrespondent mener han nok at vide, at vi lige nu befinder os i en af Kinas absolut fattigste provinser. 500 renminbi ligger langt over, hvad en familie tjener på en måned. En cola fås for 3, et par underbukser koster 5, og et par kludesko 8 renminbi. Hvordan i himlens navn skulle to stykker farvet glas med stålstænger kunne rende op i 500?

»Der er tale om en fejl. Han mener 5 og ikke 500,« påstår han.

Således opmuntrede beslutter vi at gøre et nyt forsøg. Niels sætter sig helt ned på hug og ser sælgeren direkte i øjnene:

»How much?«

»300,«svarer sælgeren uden at fortrække en mine.

Vi glor himmelfaldne på hinanden. Det noble hotel, som vi netop har tjekket ud fra, og som med garanti kun benyttes af gennemrejsende partipampere, kostede inklusive morgenmad, 150 renminbi pr mand.

300. Umuligt.

Nysgerrigheden efter en forklaring stiger, og vi begynder at udfritte indehaverne af de eftertragtede solbriller.

Først da går det op for os, at solbriller er en helt forkert kategori at rubricere vidunderet i. Retteligen er der tale om medicin. Det, som vi fejlagtigt antog for farvet vinduesglas, er i virkeligheden en sjælden bjergkrystal, hvis egenskaber er uovertrufne og med sikkerhed har særlig virkning på dårlige øjne.

Endnu engang må vi se os slået af en kinesisk opfindelse, og desværre for danskerne rakte midlerne ikke til at importere den.

Gem eller send Logbog


De store briller
Byens mest populære briller siges at have healende kræfter.
Foto: Niels Hougaard