Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kinesisk darwinisme

JP Exploreren kom til Kina for at se på landet, men fordi Kina befinder sig på den anden side af jorden, er virkeligheden vendt på hovedet: Så snart vi bevæger os blot en smule uden for storbyer og turistspor, er det os, der er attraktionen

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 15-07-2008

Chengdu

Hvorend vi gør holdt, dannes en kødrand omkring exploratørerne. Vi er skabninger, der kan "hallo'es", grines ad og berøres, både af voksne og af børn.

Jes har forberedt sit hold på situationen. En sommerdag i Beijing, hvor han iklædt bermuda-shorts havde dristet sig ind i en taxa, kunne chaufføren ikke nære sig for at stryge hans behårede lår, når bilen alligevel holdt for rødt.

På vores første stop i Ruijin var Jette vidne til, hvordan Niels og Jes som to Moses'er delte de måbende masser med deres tilstedeværelse, da de slentrede gennem byen. Jette mente, det skyldtes højden. De to adoniser mente selvsagt, der var tale om charme.

Uanset årsagen er nysgerrigheden aldrig ondskabsfuld. Heller ikke selvom hvide mennesker sandsynligvis befinder sig på et lidt lavere udviklingstrin end kineserne. Det er der i øvrigt aldrig nogen, der antyder direkte. Det skal man selv læse ud af den statsautoriserede historieforskning og landets statskontrollerede presse.

Selv økonomiminister Bendt Bendtsen har antydet, at det forholder sig således: »De står ikke stille ude i Kina,« har han tidligere vurderet.

Det har de aldrig gjort. Kina er verdens ældste overlevende civilisation, og mens vi trynede hinanden med køller og flitsbuer, opfandt de kompasset, hjulet, krudtet, teen og silken. Faktisk er det vanskeligt at finde noget, vi selv har opfundet. Tvangsaktivering, ombudsmanden og den slags køkkenskuffer, der lukker langsomt, virker lidt tamt til sammenligning.

Listen af kinesiske genistreger er lang. Pastaen er ifølge kineserne indført i Italien af Marco Polo, der samtidig medbragte konceptet "en pizza". Jette, der er italiensk gift, mener godt, at det første kan passe. For nylig stjal kineserne endnu en opfindelse fra det europæiske køkken, sauerkraut, som blev opdaget af arkæologer under en udgravning i Centralkina. (Kineserne valgte ikke at gå stille med dørene og blot lade verden hade tyskerne for evigt for at have opdaget ildelugtende kål.) JP Explorer lover at give kineserne æren, hvis vi på et tidspunkt finder ud af, at de har opfundet gylletanken.

Noget af det mest nyttige, kineserne har opfundet. er imidlertid papiret, hvor vi kun havde pergament og papyrus. Derefter begyndte kineserne at skrive ned, hvad de lånte af hinanden, og snart trykte de papirpenge, gældsbeviser og toiletpapir.

Dermed lagde kineserne grunden til den moderne verdensorden. Krudt, kompas og hjul blev til hære; papir blev til spekulation, overbelåning og friværdi; og silke og te blev til luksus. Uden kineserne havde vi muligvis kunnet læse om bedrifterne i en søndagsavis håndskrevet på pergament. Men vi havde ikke kunnet tørre os bagefter.

Gem eller send Logbog


Chengdu
I jordskælvsområdet møder formand Jes nysgerige børn og voksne.

Foto: Niels Hougaard