Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Formanden kaprer Yangtse

Den oprindelige formand, Mao, var ikke kendt for sin personlige hygiejne. Han nægtede at gå i bad og blev i stedet gnubbet med vaskeklude for at holde den værste snavs i ave. Men glad for vand var han, især når det kunne kombineres med sadisme.

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 12-07-2008

Fuling

Da han i 1956 gæstede byen Wuhan, ca. 600 km nede ad Yangtse-floden fra Chongqing, tvang han sit følge til at tage en svømmetur i den voldsomme flod. Det skete også to gange senere, i 1958 og 1966.

Holdet overvejer, om man skal gå i den store leders fodspor. Og da JP's Kina Explorer på ni dage har tilbagelagt næsten halvdelen af Den Lange March, der oprindeligt tog 370 dage at gennemføre, føler holdet, at kommunisterne har fået så meget baghjul, at der er tid til en dukkert. Holdet hyrer en vogn og kører to timer til superhullet Fuling.

Imidlertid har Formand Jes ikke Maos karisma og kun en brøkdel af hans sadisme. Han mobber kun i begrænset omfang sine undersåtter, og lader i stedet sin galde gå ud over taxachauffører, når det passer ham. Resultatet er ikke overraskende, at ingen vil følge ham ned i den gustne Yangtse-flod. En fraktion på holdet bestående af de to andre exploratører mener ikke desto mindre, at svømmeturen skal finde sted.

Som et plaster på den sårede kollegialfølelse lover de til gengæld at gøre deres ypperste for at skabe en uforglemmelig eftermiddag. Politkommissær Jette har indkøbt de nødvendige aggregater, der skal forhindre formanden i at lide druknedøden, og agitprop Niels har lovet at forevige den farvestrålende begivenhed. Jes har set Maos store, mørkerøde badebukser på et museum i Maos fødeby og bliver rørt over holdets velmenende omsorg.

Omgivet af en fiskende lokalbefolkning, iklæder han sig svømmevinger, badering, badehætte, svømmebriller og Billabong badebukser og gør sig klar. Ingen af de lokale fortrækker en mine. Badet er svalt. Formandens krop har et grønligt, radioaktivt skær, da han igen har sikker grund under fødderne.

Dermed er strabadserne ikke ovre. Det er lykkes holdet at hyre Kinas mest imbecile taxachauffør, hvilket siger en hel del. Chaufføren kan tilsyneladende ikke læse og holder på et tidspunkt en rygepause i nødsporet på motorvejen, indtil han gennes væk af betjentene i en politibil, der kommer kørende i nødsporet modsat køreretningen.

På hjemturen bliver det værre. Chaufføren taler konstant og højlydt med sin kone, der vil vide, hvor langt han er kommet. Først i en lang, uoplyst tunnel bliver det for meget for holdet. Igen ringer telefonen, og lige som man er kommet ind i tunnellen, dér hvor man netop er blevet mørkeblind, beslutter chaufføren sig for at standse sin bil, der ikke har lys på, og besvare opkaldet. De tre passagerer eksploderer og begynder at råbe ad chaufføren, der netop skal til at dreje nøglen. Han stivner, sætter bilen i gear og tænder for forlygterne. Langsomt snegler bilen sig i gang. Kina-exploreren har overlevet endnu en dag.

Gem eller send Logbog


Logbog 9
Jes gør Formand Mao kunsten efter. Tager en svømmetur i Yangtze.
Foto: Niels Hougaard