Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kamp og køligt overblik

Hæren har været i kamp. Kort fortalt skete det under en mission, som formanden havde sendt den politiske kommissær ud på. Selv sad han tilbagelænet på en café med en kop kaffe. Fordybet i planlægning og arbejde.

Af Jes Randrup, Jette Elbæk Maressa og Niels Hougaard

Publiceret 09-07-2008

Yangshuo

»Det skal formænd gøre ind imellem,« erklærede han og havde mindst tusinde undskyldninger for at slippe for missionen, der indebar en cykeltur på omkring 20 kilometer.

Når man bagefter hører om slaget på Yulongfloden forstår man hvorfor. Uskyldig og ubevæbnet bad kommissær Jette en bambusbådsfører om at stage sig over den brede flod. Flot lagde de fra land under kinesisk skønsang, men i løbet af kort tid var de omringet af mindst 100 andre både. Ombord var kinesere bevæbnet med vandgeværer.

Der var ingen nåde. Kineserne skød både på hinanden og på kommissæren, der klamrede sig til vigtige dokumenter som pas, visum og ikke mindst guldkortet med direkte adgang til partikassen. Al energi blev sat ind på at sikre, at de ikke blev våde. Alene af den grund var slaget tabt på forhånd. En anden og mere jordnær forklaring på ydmygelsen kan muligvis være, at kommissæren ikke nænnede at ofre de tre renmimbi (to kroner), som et vandgevær kostede.

Dertil skal lægges, at kommissæren på ingen måde havde kalkuleret med, at det, der så ud som uskyldig sejlads på bambusbåde, i virkeligheden viste sig at være kamp på liv og død.

Hun ønskede inderligt, at dokumentarist Niels var ved hendes side og fandt af mangel på bedre sit lommekamera frem, hvilket kun gjorde situationen endnu mere fortvivlende. Nu skulle der ikke alene passes på pas, visum og guldkort - også kameraet var i fare for at forlise.

Kineserne holdt sig ikke tilbage. De ivrigste lod gevær være gevær og greb til større vandkanoner.

Overmagten var ganske enkelt for stor. Kommissæren endte med at krybe i ly under en farvestrålende paraply - det bedste skjold mod missilerne, der føg mod hende.

Den slukørede kommissær turde knapt vende hjem for at aflægge rapport over for formanden.

Følgende kan rekonstrueres om deres dialog:

Af en telex fremsendt klokken 16.33 fremgår det, at hun har været i kamp. Formanden misforstår og tror, at det drejer sig om en edderkop.

Kommissæren retter til søslag. Formanden misforstår og tror, at det er med en kæmpeflynder.

»Husk at ønske,« skriver han tilbage.

Først ved aftenstide under direkte telefonkontakt går det op for formanden, hvad hans undersåt har måttet stå igennem.

»Vi vandt vel det slag?« spørger han retorisk.

Kommissæren forklarer forsigtigt, at det gjorde vi nok nærmest ikke helt.

Nederlaget bliver totalt, da dokumentarist og propagandist Niels ser hendes ynkelige forsøg på skildre slaget.

»Dur ikke, du er ikke visuel,« siger han, men indser alligevel vigtigheden af at få billederne ud.

Intet kan samle folket som hærens nederlag.

Gem eller send Logbog


Logbog 6
Kommissæren var for nærig til at få et vandgevær for to kroner og måtte nøjes med at skyde med sit kamera.
Foto: Jette Elbæk Maressa