Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Én march - en drøm
Mao skulle holde sammen på 100.000 soldater, da han i 1934 stred sig gennem den lange march. Formand Jes har bare to at hundse med og må forlige sig med det faktum, at han ikke bare kan lade dem dø og erstatte dem med tvangsudskrevne tropper fra de landsbyer, vi passerer.
Publiceret 04-07-2008

Pamp og pragt
Om noget sted markerer begyndelsen på Det Nye Kina - navnet på den stat, der af de fleste kendes som Folkerepublikken Kina - er det Ruijin, et provinshul i den fattige Jiangxi-provins, der er ukendt af de fleste.

Publiceret 05-07-2008

Vigepligt for vægtvogtere
Bjergene i Guangdong provinsen ligger i mystiske tåger, da vi ved aftenstid er nær målet for vores dagsmarch.

Publiceret 06-07-2008

Bløde mænd med løg
Man skulle tro, at Pajeroen - en udpræget maskulin bil - var et mikrokosmisk Jyllands-Posten. De to mandlige exploratører synes at ose af testosteron.

Publiceret 07-07-2008

Som sande helte
Xiang-floden var hård ved Mao og hans mænd. Den Røde Hær mistede omkring 30.000 mænd

Publiceret 08-07-2008

Kamp og køligt overblik
Hæren har været i kamp. Kort fortalt skete det under en mission, som formanden havde sendt den politiske kommissær ud på. Selv sad han tilbagelænet på en café med en kop kaffe. Fordybet i planlægning og arbejde.

Publiceret 09-07-2008

Flad fornemmelse i bjergene
Fladt baghjul. Øsende regnvejr. Langt til næste by. Det er nu modet og den revolutionære slagsang skal findes frem.

Publiceret 10-07-2008

Tjære
Journalisters madpyramide ser anderledes ud end andre menneskers. Dér, hvor havregryn og brød befinder sig, findes også kaffe, smøger og alkohol

Publiceret 11-07-2008

Formanden kaprer Yangtse
Den oprindelige formand, Mao, var ikke kendt for sin personlige hygiejne. Han nægtede at gå i bad og blev i stedet gnubbet med vaskeklude for at holde den værste snavs i ave. Men glad for vand var han, især når det kunne kombineres med sadisme.

Publiceret 12-07-2008

Tredje halvleg i overtid
En sund sjæl i et sundt legeme udgør fundamentet i formandens livsfilosofi.

Publiceret 13-07-2008

I Kina spiser de ...
Det kinesiske reformprogram har haft indflydelse på næsten alle aspekter at dagliglivet, og en af de største forandringer har fundet sted i køkkenet, der i modsætning til tidligere nu bugner af kød.

Publiceret 14-07-2008

Kinesisk darwinisme
JP Exploreren kom til Kina for at se på landet, men fordi Kina befinder sig på den anden side af jorden, er virkeligheden vendt på hovedet: Så snart vi bevæger os blot en smule uden for storbyer og turistspor, er det os, der er attraktionen

Publiceret 15-07-2008

Lastbil - nu med kran
Monotonien, matheden og modløsheden har ramt marchen. Formanden har dekreteret, at næste mål er hele to dagsmarcher forude. Klynk hjælper ikke.

Publiceret 16-07-2008

Spøgelsesbyer
Fengxian er et besynderligt sted. Efter endnu en smuk etape gennem stejle, grønne bjerge og slugter kommer byen først til syne som en tåge af pink og blåt neonlys i tusmørket. Niels begynder at tale om UFO'er og nærkontakt med rumvæsener.

Publiceret 17-07-2008

Når udsynet er godt
Store runde solbriller i Sanying er så populære, at selv byens imam har et par. De ligger hjemme på hans skrivebord oven på alle de lærde bøger.

Publiceret 18-07-2008

Kommis i Kina
Efter en overnatning i fæle Tongxin (udtales "tungsind") har Zhongweis ørkenlys og oasestemning, 100 km længere mod nord, en dulmende effekt på holdet.

Publiceret 19-07-2008

Hvor er kamelerne?
I en udtjent jeep, som nægter at starte, og som kun kan bremse, når det går op ad bakke, sidder det, der engang var en stolt hær.

Publiceret 20-07-2008

WC med udsigt
Vi har bevæget os ud på den sidste lange køretur på JP Explorerens Lange March.

Publiceret 21-07-2008

Dansen om Mao
Sidst på eftermiddagen giver Yan'ans gademusikere koncert på pladsen ved floden. Gamle mænd sidder med deres instrumenter, og de, der har lyst, stiller sig op og synger eller danser til.

Publiceret 22-07-2008

Lost in translation
Det lykkedes aldrig Den Kinesiske Mur at forhindre noget som helst i at komme ind i landet. Til gengæld er den kinesiske sprogbarriere 100 procent effektiv, når man først befinder sig der. Intet slipper igennem.

Publiceret 23-07-2008

Den Himmelske Fred
Vi står midt på Den Himmelske Freds Plads med udsyn til Mao i både syd og nord.

Publiceret 24-07-2008

Medaljehåbene

Zheng, Cheng og Lin er så gode til gymnastik, at de snart skal på eliteskole i Shanghai. Det betyder farvel til familien og et liv med hård træning.
Læs reportagen

Kinesisk markedsliv

Det vrimler med alverdens dyr i burene på markedet i Shaoguan. Alle dyrene er til salg - og de kan alle sammen spises.
Se billedserien

Længsel mod storbyen

JP Explorer besøgte landsbyen Mengzai, hvor indbyggerne hører til Dong-folket - en af Kinas etniske minoriteter.
Læs reportagen

Riget i midten lukker op

Moderne og international kultur fra specielt Østasien og Vesten har for alvor holdt sit indtog i Kina i det nye årtusinde, og Kinas unge i dag lader sig inspirere af ideer og tanker fra hele verden. Men sådan har det ikke altid været.
Læs landeportræt