Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Opgave 15: Vind og vejr

Læs artiklerne fra JP Explorer om ballonflyvning og vind- og vejrforhold i Kenya. Find oplysninger om klodens aktuelle vejr hos DMI, DR vejret og TV 2 vejret.

Opgave

a) Find og undersøg Beaufort-skalaen. Sammenlign skalaens vindhastigheder med meter/sekund og km/time. Forsøg at få en fornemmelse af, hvor hurtigt f.eks. stormende kuling er, og find placeringen på skalaen.

b) Holdet i Kenya skriver at "små skypumper drøner ud over sletten og omfavner bilen". De har været plaget af dårligt vejr i et par dage, men det er ingenting i forhold til vejret i Caribien. Undersøg vindhastighederne i de tropiske orkaner "Ivan" og "Frances".

Relaterede artikler


12-09-2004

Højt til vejrs over Kenya

Så hævede JP Ballon Explorer sig endelig over de afrikanske sletter. Kæmpestore, røde "Frigg" udløste både begejstring og panik blandt lokal-befolkningen.
12-09-2004

Luften ud af ballontur

Om ballonskipperens hår, vindstyrke seks på beaufort-skalaen og ballondåb.

Links

Danmarks Meteorologiske Institut (Dansk)
Indeholder naturligvis detaljerede vejrudsigter for Danmark, Grønland og Færøerne, men har også en side for "Verden", hvor prognoserne for vejret de kommende seks dage nemt hentes enten ved at navigere fra et kort eller ved hjælp af lande og bynavne. DMI har en omfattende samling temaer om f.eks. drivhuseffekten, solpåvirkning og klimamodeller samt et stort meteorologisk leksikon og billeder fra den nye europæiske vejrsatellit Meteosat-8.

DR Nyheders vejrudsigt (Dansk)
Temahjemmeside fra Danmarks Radios Nyheder om vejret. Her kan man f.eks. se og høre de seneste vejrudsigter, læse temaartikler om bl.a. orkaner samt prøve vejrskolen, der både i lyd og billeder forklarer hvordan det danske vejr opstår.

TV 2 Vejret (Dansk)
TV 2 Vejrets hjemmesiden indeholder detaljerede vejrudsigter for Danmark samt vejrudsigter for udvalgte byer i resten af verden. Omfattende baggrundssektion bl.a. med artikler om alt fra vejrets indflydelse på kamelers pukler over vestenvindsbæltet til forskellen på regn og byger. Værktøjer til omregning af temperaturen, vindhastigheden, lufttryk m.v. findes i sektionen Vejrlab.

Gem eller send Opgave

Hvis du vil vide mere