Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Derfor stiger varmluftballonen

Varmluftballoner virker egentlig efter et ganske enkelt princip: Varm luft stiger i kold luft. Det skyldes, at varm luft er lettere end kold. Eller sagt på en anden måde: Fordi den varme luft har lavere masse per volumenenhed end kold.

Af Peter Iver Petersen, DONG
Publiceret 27-07-2004

Når luft bliver varmet op, begynder molekylerne at bevæge sig hurtigere og kommer derfor til at fylde mere. Man kan sammenligne det med publikum til en rockkoncert. Når alle står stille, fylder de ikke så meget, men når musikken begynder at spille, og alle danser, så fylder de også mere. Altså er der større afstand mellem de dansende/molekylerne, og dermed er der plads til færre i lokalet/ballonen. Dermed falder vægten af luften i ballonen, og den tungere/koldere luft skubber sig altså nærmest ind under den varme/lettere luft.

Men der skal meget til for at opnå tilstrækkelig løftekraft. Det er derfor, varmluftballoner er så store. For at løfte 500 kilo, skal du således bruge 1.840.605 liter varm luft. Efter nogen tid vender ballonen imidlertid tilbage til jorden. Det skyldes, at luften i ballonen afkøles, hvis den ikke hele tiden varmes op. Resultatet er, at ballonluften trækker sig sammen og derved fylder mindre. Altså bliver ballonluftens rumfang mindre. Vægtfylden af ballonluften er nu blevet større end vægtfylden af den omgivende luft, og så daler ballonen mod jorden.

Hvis skipperen derimod bliver ved med at varme luften op, vil ballonen blive ved med at stige. I princippet i hvert fald, for naturligvis er der en øvre grænse. Til sidst bliver luften så tynd, at der ikke kan opnås opdrift mere. Det betyder i grove træk, at jo større ballon, jo længere kan man komme op. Den danske højderekord er i øjeblikket 5.595 meter.

Gem eller send Undervisningsartikel


Varmluftballon

Hvis du vil vide mere