Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Døden med de mange ansigter

På et billede i avisen Daily Nation ser Joe Alex Gatheru lidt tøvende og forbavset, men også stolt ud i sin lyserøde kåbe. Under den har han en hvid skjorte, et brunmønstret slips og en sort jakke. Den sorte hat på hovedet fortæller, at det er dagen for hans eksamen fra universitetet. Teksten under billedet lyder: Født: 1972 - Død: 2004. 

Af Helle Maj, JP Undervisning
Publiceret 14-07-2004

"Det er med sorg, vi annoncerer Joe Alex Gatherus alt for tidlige død. Gift med Lucy Njoki Gatheru, far til Justin Gitau...", fortsætter dødsannoncen.

Joe Alex Gatheru blev 32 år. Han kan være død af hvad som helst. Det eneste sikre er, at han ikke mødte døden i et trafikuheld. I Kenya står sådan noget nemlig altid i dødsannoncerne, så venner og bekendte ikke begynder at spekulere i, om personen nu døde af AIDS.

Og mange dør af trafikuheld i Kenya. De senere år har godt 3.000 om året mistet livet på Kenyas veje. Tallet er dog faldet i år, fordi regeringen har indført en lov om, at alle passagerbusser skal have sikkerhedsseler og ikke må køre over 80 km i timen.

Men langt, langt flere mennesker dør af AIDS. Det skønnes, at 2,1 millioner kenyanere er HIV-positive. Hver eneste dag året rundt dør 800 mennesker af AIDS. Epidemien har ført til, at gennemsnitslevealderen i Kenya er faldet fra 63 år til kun 45 år.

Alligevel er AIDS stadig tabu i Kenya i en grad, så mange familier i dødsannoncen angiver, at den afdøde "døde efter kort tids sygdom", i stedet for at skrive, at årsagen til dødsfaldet er AIDS.  

I Kenya har døden imidlertid mange andre ansigter. Et kig i et par tilfældige dages aviser viser, at 26 unge mennesker er døde af sumpfeber i juni måned i år, en mor og hendes toårige søn trampet ihjel af en elefant, og den 19-årige Ann Wambui Gitonga dræbt uden grund. Hun skulle have læst til læge på universitetet næste år.

80 mennesker har mistet livet efter at have spist majs, som har været lagret forkert, så der er opstået en dræbende gift i majsen.

Og så er der det lille insekt, som er skyld i millioner af børns død i Kenya: malariamyggen.

»Min brors søn døde sidste weekend. Han var en stærk, lille dreng på fire år, men pludselig fik han høj feber, og hans mor tog ham på hospitalet i Kagamega. De sagde, det var malaria, og gav ham medicin. Men han fik det værre og værre, og efter fire dage døde han. Lægerne fandt ud af, at han havde hjernemalaria (den farligste form for malaria), men de opdagede det for sent,« fortæller Virginia Shitsukane.

Der er også alle de kenyanere, der dør af helt banale sygdomme som lungebetændelse og diarré, fordi de ikke har råd til at købe medicin, der kan helbrede dem.  

For flertallet er livet i Kenya barskt. 60 procent af befolkningen lever under FNs fattigdomsgrænse på ca. 6 kroner til at leve for om dagen.

At overleve bliver indimellem alles kamp mod alle. Landet er ikke ukendt med tørke, og når den rammer, slås selv familier indbyrdes om den smule, der er tilbage at spise. Oftest er det børnene, der bukker under først.

For fattige forældre, der allerede har svært ved at brødføde deres børn, er flere graviditeter en økonomisk ulykke. Det er en af grundene til, at m indst 800 kvinder får foretaget en ulovlig abort i Kenya hver dag.

Det er næsten 300.000 ulovlige aborter om året. De foregår ofte under ekstreme forhold, med stor fare for kvindernes helbred og liv til følge. 2.600 kvinder mister livet hvert år som følge af en ulovlig abort, fastslår Kenya Medical Association, som sammen med den Kenyanske Sammenslutning af Kvindelige Advokater presser på for at få abort lovliggjort i Kenya.

Gem eller send Undervisningsartikel