Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Temaartikler

Ballonhistorie
I grove træk kan man sige, at mennesket kan flyve ud fra kun to grundlæggende principper, hvis vi altså ser bort fra flyvning uden for Jordens atmosfære. Det ene er det aerodynamiske, som er det væsentlige princip for flyvning med traditionelle vingede fly, helikoptere og raketter. Disse maskiner kræver stor hastighed og et glid. Det andet princip er det aerostatiske, hvor opdriften opnås ved hjælp af en ballon. Derfor kaldes balloner også aerostater.
Publiceret 27-07-2004

Derfor stiger varmluftballonen
Varmluftballoner virker egentlig efter et ganske enkelt princip: Varm luft stiger i kold luft. Det skyldes, at varm luft er lettere end kold. Eller sagt på en anden måde: Fordi den varme luft har lavere masse per volumenenhed end kold.

Publiceret 27-07-2004

Sådan flyves en varmluftballon
I Kenya skal JP Explorer flyve med DONGs ballon, Frigg. Ballonen er en af Danmarks største og skipper Christoffer Mundt fortæller her om hvordan en ballon flyves og hvilke udfordringer ekspeditionen forventer at møde i Kenya.

Publiceret 27-07-2004

A Chili a Day Keeps the Elephant Away
En elefant kan lugte en moden majsmark på 10 kilometers afstand. Og på en enkelt nat kan en flok elefanter så let som ingenting spise, hvad der skulle have været en bondes majshøst for et helt år. Det kan efterlade en landmand uden mulighed for at brødføde sin familie det næste år. Mens turisterne elsker Afrikas vilde dyr, er kenyanerne efterhånden godt trætte af dem.

Publiceret 14-07-2004

Døden med de mange ansigter
På et billede i avisen Daily Nation ser Joe Alex Gatheru lidt tøvende og forbavset, men også stolt ud i sin lyserøde kåbe. Under den har han en hvid skjorte, et brunmønstret slips og en sort jakke. Den sorte hat på hovedet fortæller, at det er dagen for hans eksamen fra universitetet. Teksten under billedet lyder: Født: 1972 - Død: 2004. 

Publiceret 14-07-2004

Pap i skiver og grillet ged
Det kenyanske køkken er ikke ligefrem kendt for at være raffineret. Selv om man kan støde på delikatesser som krokodillehale, struds, giraf og seafood ved kysten, foretrækker de fleste kenyanere et stykke grillet ged eller lam med en skive majsmasse til.

Publiceret 14-07-2004

Sproget de voksne ikke forstår
Enhver kenyaner ved, at en hvid mand hedder "mzungu" på kiswhali, som er det sprog, de fleste børn i Kenya lærer, fra de er helt små. Men de færreste ved, at mange unge i Nairobi også har et helt andet navn for folk af den hvide race. De kalder dem "mngoso" på et sprog, de selv har opfundet, og som skifter fra dag til dag, så ingen andre end dem selv fatter noget. 

Publiceret 14-07-2004

Ukristelig rap om kondomer
Ord som "lårkort nederdel", "fri abort", "bøsser" eller "kondomer" kan få hårene til at rejse sig i nakken på den store del af den kenyanske befolkning, der går i kirke hver søndag. Og når hip-hop-bandet   Circuite & Jo-el brager ud på Radio Kiss 100 FM hver dag med sangen "Juala", er Kenyas katolske præster på randen af et nervøst sammenbrud.

Publiceret 14-07-2004

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her