Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ballonen er landet

JP Explorer klar til start. Ballonen er landet, og overlever vi dårligt vejr, løver, flænsende akacietorne, myndigheder, stammekrige og lorteterrorister, venter et forunderligt eventyr forude.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP

Publiceret 07-09-2004

»Hakuna Matata«. Swahili-ordene, som enhver barnlig sjæl vil genkende fra filmen Løvernes Konge, betyder »ingen problemer«, og sammen med »karibu«, velkommen, lyder de igen og igen her i Nairobi.

Efter en lang nat i et fly ankom Explorer-ekspeditionen i går morges til Kenyas hovedstad, en hektisk storby med omkring tre mio. mennesker, vilde dyr i nationalparken skråt over for lufthavnen og flagrende malibustorke i trætoppene.


Ballonen er landet (1)
Klar til eventyr. Fra venstre Lars Westh, Christoffer Mundt, Jørgen Ullerup, Helle Maj, Phillip Mundt og Jørn Stjerneklar.
Foto: Ole Lind

En af hovedpersonerne i ekspeditionen, DONGs varmluftballon Frigg, var kommet i forvejen, og efter en bureaukratisk guerillakrig blev den i går pakket ud til det endelige eftersyn og godkendelse af kenyanske inspektører. Næste problem var at finde egnede firehjulstrækkere til at fragte det kæmpemæssige bløddyr med kurv, gasflasker og brændere rundt i landet. Det skulle i skrivende stund også være løst.

Chefpilot Christoffer Mundt kan næsten ikke vente med at komme til vejrs. Han har fløjet ballon i 14 år, men dette er hans første tur i Afrika. Uvist af hvilken grund nævner Mundt igen og igen, at han også er faldskærmsudspringer og dykkerinstruktør.

Sekunderende ballonskipper er Christoffers ti år yngre bror, Philip Mundt på 31 år. Han er samtidig 2,08 meter høj, så det varede et stykke tid at få ham foldet ud efter natten i et flysæde. Heller ikke Philip har tidligere fløjet i Afrika, men synes at være optændt af samme eventyrlyst som sin bror.

DR's exploratør er 47-årige Jørn Stjerneklar, der har tilbragt en tredjedel af sin tilværelse i Afrika og nu bor i udkanten af Nairobi. Stjerneklar har fået Afrika ind under huden og kender kontinentets krige, urskove og eventyr fra talrige reportagerejser.

Han er gift med journalist Helle Maj, der har været den organisatoriske krumtap i projektet. Helle Maj har med stor energi tacklet alle praktiske problemer, og hun vil sammen med ekspeditionens to ældste medlemmer, 58-årige globetrotterfotograf Ole Lind, og turens 48-årige kaptajn, Jørgen Ullerup, levere de journalistiske bidrag til Jyllands-Posten.

Endelig er der vores altmuligmand, Lars Westh, 19 år og nybagt student. Lars Westh ligner ikke julemanden, men har tilsyneladende stor sympati for ham. Andre muligheder er, at danske unge har for store sedler i lommen, eller at de går ind for privat ulandsbistand. I hvert fald belønnede Lars en drager i lufthavnen med 20 dollars for at skubbe en bagagevogn nogle få meter. Beløbet svarer til en ugeløn i Kenya.

Opfindsomme

Tilsyneladende er der hårdt brug for penge i Nairobi. Visse kenyanere udviser stor opfindsomhed for at sikre en dagløn. Da Jyllands-Postens exploratører således i går holdt for rødt lys med åbne vinduer midt i storbyen, kom en mand op og forlangte 100 shillings, små ti kroner. Hans ærme var indsmurt i lort, og i hånden holdt han en plasticflaske fyldt med stinkende afføring. Meningen var klar nok. Kom sedlen ikke hurtigt op ad lommen, ville flasken blive tømt ind i bilen. Vi valgte at følge Lars eksempel og levere lidt privat bistand.

Så karibu Nairobi, der måske ikke for ingenting også kaldes for Nairobbery.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse