Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Mennesker på kant med naturen

Masai Mara er Kenyas største turistattraktion på grund af nationalparkens rige dyreliv. Men konflikten mellem menneske og dyr består.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ
Publiceret 27-09-2004

Masai Mara

Flokke af elefanter kommer trampende gennem det høje græs. Løver sover skønhedssøvn, og aberne leger på terrassen i vores teltlejr. Masai Mara er ikke for ingenting Kenyas største tu- ristattraktion. Nationalparken på 1.510 kvadratkilometer med 95 forskellige dyrearter og 450 fuglearter rummer alt, hvad en safariturist kan drømme om.

Men uden om bor der mennesker. Flertallet masaier med massevis af køer og geder, der har bidt græsset ned til jorden og en enkelt majsmark hist og pist. De har udsigt til grønne enge og tonsvis af frisk, forbudt kød.


Mennesker på kant med naturen (1)
Zebraer er sammen med de store katte og elefanterne blandt krybskytternes foretrukne byttedyr.
Foto: Ole Lind

»Masaierne bringer af og til deres dyr ind i parken, men de ved godt, at det ikke er tilladt. En masai risikerer flere års fængsel, hvis han bliver opdaget,« siger David Narikae, der er en af 200 vagter, som dag og nat passer på de vilde dyr i Masai Mara.

Krybskytteri var i en årrække et kæmpe problem i Kenya. Bestanden af næsehorn blev næsten udryddet, fordi hornet anses for at fungere som en naturlig viagra i dele af Østen. Men også elefanter, zebraer og leoparder blev skudt eller fanget i fælder.

Kort proces

»Til sidst gav regeringen os ordre til at skyde uden varsel på krybskytter. Vi dræbte mange, så efterhånden blev de andre så bange, at de stoppede. I dag nøjes vi med at anholde dem. De får bagefter syv år i fængsel,« fortsætter David.

Hans job er også at holde øje med sygdom blandt de vilde dyr. Forleden opdagede han en elefant fanget i en fælde og fik tilkaldt en dyrlæge. Vagterne i parken holder også konstant øje med næsehorn, der er gravide eller lige har født for at beskytte ungerne.

Men dyrene bliver også ind imellem en trussel mod indbyggerne. Der er ikke hegn om Masai Mara, og ofte er der flere vilde dyr udenfor parken end indenfor.

»Elefanter har dræbt mindst tyve mennesker indenfor det seneste år udenfor parken. Det sker især, når fulde folk om natten møder en elefant. Så angriber den, og man har ikke en chance,« fortæller 32-årige Kennedy Lepore, der er direktør på Fig Tree telthotellet i parken.

Han glæder sig over, at safariturismen i Kenya igen er kommet op i fulde omdrejninger efter nogle sløje år. Turismen dykkede drastisk, da Al Qaida terrorister sprængte den amerikanske ambassade i Nairobi i luften i 1998, og da de nogle år efter bombede et turisthotel i Mombasa og forsøgte at skyde et israelsk fly ned med to jord-til-luft missiler. Attentaterne har fået det amerikanske udenrigsministerium til at fraråde amerikanere at besøge Kenya.

»Vi har ikke ret mange amerikanere, men flest japanere og europæere. Men det er noget sludder at påstå, at Kenya skulle være et særligt farligt land,« siger Kennedy.

Vildtet under pres

I 1965 var der kun et hotel i Masai Mara. Nu er her 25, og masaier planlægger at bygge flere udenfor parken. Det har øget presset på vildtbestanden, der morgen og aften forstyrres af en hær af hvide minibusser med opslået safaritag. Busserne har pligt til at holde sig på de veje, der er anlagt i nationalparken, men hjulspor på kryds og tværs vidner om, at mange chauffører gerne skyder genvej igennem græsset for at komme tæt på dyrene.

»De fleste dyr har vænnet sig til turister, heriblandt løverne. Men leoparder, elefanter og næsehorn kan ikke lide at blive forstyrret,« fastslår vagten David Narikae.

Turismen er en af Kenyas største indtægtskilder, og turistministeriet arbejder på at sprede tilbuddene, for når folk først en gang har været på safari, kræver de noget mere næste gang. Derfor har regeringen netop afsat et beløb svarende til 4 mio. kr. på at markedsføre den kulturelle turisme. Især japanske og kinesiske turister skulle således være meget interesseret i at studere nogle kenyanske stammers polygame livsstil.

For en førstegangsturist er det svært at forestille sig, at man kan blive træt af store savanner og intense dyre- oplevelser.

En af attraktionerne er netop her i august-september, når hundredtusinder af gnuer og zebraer migrerer fra Tanzania mod nord for at finde frisk græs.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere