Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

»God morgen frøken«

For danske skoleelever ville det være som at lande på en fremmed og meget ond planet, hvis de blev sat i en ganske almindelig folkeskole i Kenya.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ
Publiceret 23-09-2004

Naivasha

Han har aldrig set en computer, han har ikke tv derhjemme, og han har aldrig været i biografen. Han har heller aldrig smagt en is, selv om han godt ved, hvad det er.

Mike Tyson George på 12 år vil gerne være pilot. Hans far er fisker på Naivasha-søen, hans mor er blomsterplukker på en stor rosefarm. Selv går Mike Tyson på Longonot School. Der er 65 elever i hans klasse.

»Welcome, our visitors«, rejser eleverne sig op og råber i kor til JP Explorer. Der sidder fire elever ved hver skolepult, som ellers kun er beregnet til to. Den sorte tavle på væggen er fra slutningen af 1940'erne og nærmest umulig at skrive på. Gulvet har engang været cement, men er smuldret bort. Vinduerne er uden glas, og de gamle skodder er skæve og frønnede. Men eleverne er glade for skolen.

Vi lærer noget


»God morgen frøken« (1)
Mike Tyson er sammen med 64 klassekammerater i timerne, der skal forberede ham til at realisere drømmen om at blive pilot.
Foto: Ole Lind

»Jeg kan godt lide at gå her, fordi vi lærer noget. Jeg har dog aldrig lært at bruge en computer, fordi vi ikke har nogen på skolen. Sådan en ville jeg godt have, og så ville jeg også godt have, at klasseværelset blev repareret,« fortæller Hadijah Maureen på 10 år.

I Mike og Hadijahs 4. klasse er børnene fra 10 til 16 år. Aldersspredningen skyldes, at Kenyas nye regering sidste år indførte gratis skolegang for alle fra 1. til 8. klasse. Over én million fattige børn kunne pludselig komme i skole, og de gjorde det. Mange af dem har aldrig gået i skole før, eller også har deres forældre kun haft råd til at give dem et par års skolegang.

»Vi har i dag piger med store bryster i vores 1. klasse,« fortæller skoleforstander Robinson Kimani, hvis kontor ligger i et lille træskur. Her er hverken telefon eller skrivemaskine.

Skolereformen har betydet, at antallet af elever på skolen i Naivasha i et hug steg fra 245 til 422, men der er stadig kun seks lærere til at undervise. Havde forældrene ikke spædet sammen til to ekstra lærere, ville der i nogle klasser være op mod 100 elever.

De fleste af eleverne har forældre, der arbejder på de store blomsterfarme i Naivasha. Arbejderne er kommet fra hele Kenya for at få job, så området er fyldt med mange forskellige stammer. I skolegården tales der mindst syv forskellige stammesprog.

»Når børnene kommer her, taler de som regel kun deres lokale sprog. Derfor skal vi først lære dem at tale swahili, så vi alle kan forstå hinanden,« siger børnehavelæreren Eunice Wanjiku.

Hun står konsekvent med en tynd, lilla plastpind i sin højre hånd.

»Hvis børnene ikke opfører sig ordentligt, får de et slag over fingrene med denne her,« forklarer hun.


»God morgen frøken« (2)
Eleverne sidder tæt og tavlen er slidt i klasselokalet i Kenya.
Foto: Ole Lind

I Kenya er det ellers officielt forbudt at slå eleverne, men også forstanderen går rundt med en tynd, lang træpind i hånden, så den ny lov bliver åbenlyst ikke taget særligt alvorligt.

Bortset fra lærebøger er der mangel på stort set alt på skolen, lige fra så banale ting som kladdehæfter og blyanter til mere avancerede hjælpemidler som fysikapparatur eller et musikrum. Da vi spørger lærerne, om de ikke er bange for at sakke fagligt agterud, fordi eleverne ikke ligesom vore børn i Danmark har adgang til computere, bryder viceforstander Margareth Morondo sammen i et grin.

»Jamen, vi har jo ikke engang elektricitet. Så vi kan jo ikke rigtigt bruge dem til noget,« siger hun.

Mike Tyson og Hadijah har lært i geografitimerne, at lande i Europa er rige, mens Kenya er et fattigt land. De er begge overbevist om, at de nok skal klare sig godt.

»Jeg har aldrig prøvet at flyve, men jeg er sikker på, at jeg nok skal blive pilot, for jeg er dygtig i skolen og arbejder hårdt,« siger Mike, der bor i et »stort hus med to rum« sammen med sine forældre og fire søskende.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere