Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Bliv smuk hos Angeline

Det er svært ikke at få et ægteskabstilbud, når man som mand besøger Angeline Mutindas skønhedssalon i Nakuru.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP
Publiceret 20-09-2004

Nakuru

Generelt er folk i Langa Langa-kvarteret i Nakuru i Kenya fattige. Men alligevel strømmer kunderne til Angelines free style hair salon på den støvede hovedgade. For kenyanske kvinder er akkurat ligeså forfængelige som europæiske.


Bliv smuk hos Angeline (2)
Frisøren Rose fletter Leahs hår.
Foto: Ole Lind

»I øjeblikket er det moden at få flettet håret i små fletninger på stribe eller at få farvet håret blond, sort eller kobber. Mange får det trukket ud i en semipermanent og sat op med hårgélé. Men vi laver også manicure,« fortæller 25-årige Angeline og fremviser fem røde negle med en hvid streg og sølvglimt.

Hårvask klares med vand fra en blå plasticspand i hjørnet af salonen, men Angeline har anskaffet sig en gammeldags hårtørrer. Hun har fem ansatte, som arbejder på kommission. Lønnen er ikke overvældende, for det koster kun mellem fire kroner og 80 kroner at få håret klippet og sat.

Familieforsørger

»Jeg kan tjene op til 6.000 shillings (ca. 500 kr.) om måneden, så det er svært at spare op til min egen salon, som jeg drømmer om. Når jeg har betalt husleje, er der højst 4.500 shillings tilbage,« siger 30-årige Rose Kimani.

Angeline investerede 12.000 kr. i salonen komplet med spejle, kurvestole og hårfarver. Pengene lånte hun af sine forældre, og tilbagebetalingen består i, at hun nu forsørger sine forældre og tre af sine syv søskende, som hun deler en lejlighed med to små værelser med. Hun betaler for mad, tøj og husleje, fordi hendes fars indkomst er yderst svingende.

Traditionen i Afrika byder, at de, der er så heldige at have et job, som minimum tager sig af den nærmeste familie.

Alle kvinderne i salonen har gået 12 år i skole og taler flydende engelsk. Trods deres alder er de alle sammen enlige, og derfor vækker selv to aldrende exploratørers besøg opsigt og interesse.

Over en sodavand inviterer Rose og Angeline på en glad aften i en af Nakurus talrige barer med den lokale Tusker-øl og dans til reggaemusik. Da det ikke kan lade sig gøre, opfordrer de til at holde kontakten ved lige pr. email fremover.

Ophidsende skørt

De lokale mænd er meget direkte, siger de, og mangel på penge får mange mænd i Nakuru til at tøve med at gifte sig, fordi de ikke kan forsørge en familie. Desuden har de moderne kvinder i skønhedssalonen ry for at være dyre i drift, fordi de gør meget ud af deres udseende og klæder sig vestligt i jeans og bluser. Derimod går de sjældent i miniskørter, for det ophidser mændene så meget, at de kan finde på at rive det af på åben gade.


Bliv smuk hos Angeline (1)
Angelines salon i Nakurupigerne taler alle engelsk og har gået 12 år i skole.
Foto: Ole Lind

»Vi ser amerikanske og europæiske film og kopierer frisurerne. Vi kan se, at der er verden til forskel på jeres og vores levemåde. Men vi bliver ikke misundelige. Vi håber bare på, at vi engang kan leve på samme måde. Hvis jeg kan, vil jeg gerne en dag besøge vestlige lande, men foreløbig har jeg ikke engang haft råd til at tage til Mombasa,« fastslår Angeline.

Rose tilføjer, at hun aldrig beklager sig, for det kan ikke betale sig. Desuden er hun en af de få, der har arbejde, og hvem ved, måske sker der noget uventet en skønne dag?

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Kenya

Fag
Samfundsfag

Klassetrin
7.-10. klasse