Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Da verden gik midt over i Afrika

JP Explorer er kommet til området, hvor vores forfædre formentlig stammer fra. Her revnede jorden for 20 millioner år siden og skabte verdens længste dal, Rift Valley. Det er der ikke mange almindelige kenyanere, der ved.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ
Publiceret 15-09-2004

Rift Valley »Tror du virkelig på, at Adam og Eva var sorte? Det tror jeg simpelthen ikke på,« griner souvenirsælgeren Sylvender Cheburet, som arbejder ved Lake Baringo.

Det behøver han heller ikke, for vi skal meget længere tilbage i tiden. Kenya og Østafrika kaldes for menneskehedens vugge, fordi man her har fundet de ældste spor af menneskets forfædre, homo habilis og homo erectus.

De første levede her i Rift Valley-området for mellem to og fem millioner år siden. Ingen ved rigtigt, om homo habilis også levede i Europa og Asien. Men der er kun fundet spor af dem i Afrika. Så meget tyder på, at vi alle sammen stammer fra Afrika, selv om eksperterne hverken har nogle holdbare klimatiske eller geologiske forklaringer på fænomenet.

Hvide eller sorte?

Det fører imidlertid til et interessant spørgsmål, som Sylvender Cheburet stiller, da han konfronteres med teorien.

»Hvordan så vi så ud, hvis alle mennesker i virkeligheden kommer fra Afrika? Var vi så alle hvide dengang, eller var vi alle sammen sorte?« spørger han og spiler øjnene op ved tanken om, at han står over for en hvid, en mzungu, et barnebarn af kolonialisterne, som måske har de samme forfædre som han.

Ved Lake Turkana har arkæologparret Mary og Richard Leakey fundet redskaber og forstenede ben, sågar et komplet kranie, der for to millioner år siden sad på kroppen af en af vores forfædre og gik rundt ved søen. Det er fund som disse, der for første gang gav et videnskabeligt bevis på, at menneskets forfædre udviklede sig i Afrika. For homo sapiens nedstammer fra homo erectus. Først for 50.000 år siden opstod det moderne menneske, som anatomisk er identisk med os.


Da verden gik midt over i Afrika (1)
Fisker på arbejde i Lake Baringo med dalen Rift Valley, som kaldes menneskehedens vugge, i baggrunden.
Foto: Ole Lind

Ses fra månen

Måske også danskerne findes på grund af Rift Valley. Dalen, som er så dyb, lang og markant, at den siges at være den eneste dal i verden, der kan ses med det blotte øje fra månen.

Rift Valley er så lang, at den fylder en fjerdedel af klodens omkreds. Den begynder i Mocambique, følger Zambezi-floden og går så videre nordpå gennem Det Røde Hav og Jordan. Dalen er tydeligst i Østafrika med op til 1.000 meter lodrette klippevægge, som opstod dengang jorden revnede for 20 millioner år siden.

Revnen skabte voldsomme ændringer i klimaet og dermed også i faunaen. Rift Valley brød den tætte urskov, og et mere tørt klima skabte savannen og spredte skovområder i et meget varieret landskab. Med de udslukte vulkaner Suswa og Longonot, varme kilder og glohede gejsere er den sydlige del af dalen i dag et af Kenyas mest frugtbare områder.

Teori om ny ø...

Kenyanerne er derfor heller ikke helt trygge ved teorien om, at deres land igen er på vej til at bryde midt over, så alt jord øst for Rift Valley vil bryde løs fra kontinentet og danne en ø på størrelse med Madagaskar.


Da verden gik midt over i Afrika (2)
Fangsten i Lake Baringo studeres nærmere.
Foto: Ole Lind

På den baggrund skrev den kenyanske avis The Daily Nation for nogle år siden, at det vil ske om 50 år. Nyheden skabte nærmest panikagtig bekymring blandt jord- og husejere, der så deres ejendomme forsvinde ud i havet. For slet ikke at tale om betydningen for turistindustrien, hvis nationalparker og søer med et rigt fugleliv pludseligt ville blive til havbund.

Det var en aprilsnar fra avisens side. Men det er et faktum, at der er liv i Rift Valley og en skønne dag om endnu nogle millioner år vil dalen knække over på midten.

»Det er skræmmende. Hele min familie har jord i den østlige del af dalen. Måske forsvinder ikke blot søerne, flamingoerne og flodhestene ud i havet. Måske gør vi mennesker også. Men hvordan kan eksperterne nu også være sikre på, at det vil ske?« spørger souvenirsælger Sylvender Cheburet.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere