Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Højt til vejrs over Kenya

Så hævede JP Ballon Explorer sig endelig over de afrikanske sletter. Kæmpestore, røde "Frigg" udløste både begejstring og panik blandt lokal-befolkningen.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ
Publiceret 12-09-2004

Samburuland

Det er en stor, storslået og skrækindjagende oplevelse at sidde i en lille kurv under solen.

Vi har ventet på den længe, og nu er vejret langt om længe til det, mener ballonskipper Christoffer Mundt. Sammen med sit hold har han klokken fire sendt en lysende prøveballon op. Flyvevejret er ideelt, her er næsten vindstille. Så han rusker i teltdøren, og efter en hurtig kop lejrkaffe drager ekspeditionen af sted.

Harer springer foran bilens lyskegle, mens solen stiger op over højderyggen. Undervejs måler piloterne GPS-positionen på det mulige landingssted, og ud fra det punkt pejler de en startplads. Valget falder på et udtørret flodleje omkring fem kilometer væk.

Endnu en sort prøveballon sættes op. Den stiger først direkte op, så flyver den i stik modsat retning af vores ønskede kurs. Først i 200 meters højde svinger den i retning af landingspladsen.

»Vi er klar,« råber ballonkaptajnen, og ballondelene sættes sammen. Den røde ballon spredes ud over flodbunden, og en ventilator i overstørrelse blæser kold luft ind. Så sender skipperen en høj flamme op i morgengryet, og ballonen puster sig op.

Den flettede kurv er mindre end en pølsevogn, måske på størrelse med et dobbelt badekar. Alligevel er her rigeligt plads til tre store gasflasker og fire personer.

Hjertet i halsen

Alle har hat på, for det bliver varmt, når Mundt trækker i begge gashåndtag og udløser en flamme, der svarer til 14.000 hestekræfter.


Højt til vejrs over Kenya (2)
Samburuer følger måbende den blodrøde ballon, der svæver over det afrikanske landskab.
Foto: Ole Lind

Solen er stået op. Det samme er hjertet. Det sidder oppe i halsen, da ballonen stiger til vejrs. Dette er ikke for folk med højdeskræk. På vej op er det netop den følelse, der først melder sig. Pludseligt er der meget langt ned. Bilerne på jordvejen er på størrelse med en lillefingernegl, og rundt omkring i landskabet spores rødklædte samburu-hyrder med geder, kameler og køer. De råber, som om de aldrig har set noget lignende.

Vi flyver først i 170 meters højde, så går vi op til 500 meter. Det er verdensklasse. Sletten omkredset af små bjerge strækker sig hele horisonten rundt, ikke et større hus er at se, men rundt omkring spotter vi små bosteder med hytter bygget af pinde med tage klinet af kolort. Det er overvældende, men samtidig ser der ud til at være meget langt til nærmeste hospital. Under alle omstændigheder bliver det næppe aktuelt fra denne højde.

I Blixens slipstrøm

Karen Blixen skrev i bestselleren Den Afrikanske Farm flere gange om det at flyve over de vældige udsigter og det »forbavsende sammenspil og omvekslinger af lys og farver«. Hun konstaterede, at »sproget mangler ord for de indtryk, man får under en flyvning«.

Ifølge Blixen føler man for dyrene på sletterne, når man ser dem fra luften, »som Gud gjorde, da han lige havde skabt dem, inden han endnu havde fået Adam til at give dem navne«.

Turen er guddommelig. Afrika om morgenen er lydløst bortset fra stemmerne fra hyrderne.

Vi dykker tæt ned over en klippeformation, der ligner en dinosaur, og ballonen tager toppen af et akacietræ, før skipper Mundt igen sætter til vejrs. Han er allerede danmarksmester i ballonflyvning, men ligner en glad dreng, der har fået nyt legetøj.


Højt til vejrs over Kenya (3)
Exploratørerne fik endelig mulighed for at se Afrika fra oven. Her er det ballonskipper Christoffer Mundt, der holder øje med, hvad der sker på jorden.
Foto: Ole Lind

Tommelfingerreglen i ballonflyvning er, at flammen hvæser i fem sekunder, så flyver ballonen lydløst i 30 sekunder i samme niveau. Vi brænder to liter gas i minuttet på turen, men sejler kun af sted med fem kilometer i timen.

Fra ballonen har vi telefonkontakt med lillebror Philip Mundt på jorden, og herfra lyder beskeden, at vinden er ved at ændre sig i jordhøjde. Vi spotter en landingsplads uden torne i nærheden af en boplads, og ballonen daler ganske langsomt mod jorden i en smuk landing. Gederne pisker væk, da flammen sender sit sidste hvæs.

Tre rødklædte hyrder med bar overkrop og spyd løber til, og kort efter følger mange andre.

Der er noget at tale om over ilden ved aftensmaden.

»Fra Danmark«

»Hvor kommer I fra?« spørger den ene på engelsk.

»Fra Danmark«.

»Hvilken dag fløj I så af sted?« lyder opfølgningen.

Ballonskipper strækker armene i vejret og råber »yes«. En gammel drøm er gået i opfyldelse. Han har for første gang fløjet over de afrikanske stepper i ballonmæssig jomfruelig luft.


Højt til vejrs over Kenya (1)
Ballonen modtages af hyrder.
Foto: Ole Lind

Begejstringen deles ikke af alle de lokale.

En ældre mand er ophidset over, at der ikke forinden var gået besked ud til alle landsbyer. Han fortæller, at nogle kvinder og børn løb skrigende bort langt ud i bushen, da de fik øje først på skyggen og siden på den enorme røde ballon. Rød er også masaierne og samburuernes farve.

»Gud er kommet for at dræbe os,« skreg de ifølge manden, som også mener, at dyrene har fået varige psykiske men.

Vi klarer konflikten med en skadeserstatning på 1000 shillings, omkring 80 kr., for tort og svie, og for en enestående oplevelse.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere
Emner
Luftballoner

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse