Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kenya set fra himlen

JP Explorer mister jordforbindelsen og går i luften over Kenya. I de kommende tre uger får eventyret en ekstra dimension, når et af transportmidlerne i avisens hidtil mest højtflyvende ekspedition vil være en af Danmarks største luftballoner.

Af JØRGEN ULLERUP
Publiceret 05-09-2004

Hvem husker ikke de fantastiske filmscener fra "Out of Africa" med tusindvis af flamingoer, der som en lyserød sky lettede over Nakuru-søen? I flyet over dem sad Robert Redford og Meryl Streep som Denys Finch Hatton og baronesse Karen Blixen.

Med følgeskab af Danmarks Radio vil JP Explorer flyve i den berømte danske forfatters luftspor, og af samme grund vil ruten gennem landet i en vis udstrækning komme til at afhænge af vejr og vind. Ligesom det ikke kan udelukkes, at vilde dyr og fæle torne på akacietræerne også kan skabe ubehagelige overraskelser undervejs.


Kenya set fra himlen (2)

Foto: Mik Eskestad

Kenya er kendt som et af verdens mest lokkende safarilande, og undervejs vil vi støde på adskillige af de dyr, man ellers kun ser i zoologisk have. Ekspeditionen vil forsøge at undgå nærkontakt med de farligste og i stedet se på, hvordan interessekonflikter mellem beskyttelsen af dyrene og den kenyanske befolkning ikke altid går stille af.

Men ekspeditionen vil langtfra begrænse sig til vilde dyr og varm ballonluft. Målet med rejsen er også i græsrodshøjde at se nærmere på kenyanernes levemåde, kultur og traditioner. Ikke kun i byerne, men for enden af hjulsporene hos nomadefolk, der stadig lever som for århundreder siden.

Et kig i statistikkerne maler umiddelbart et mørkt billede af Kenya som en nationalpark for problemer. Som i mange andre afrikanske lande plages landet af fattigdom, kriminalitet i storbyerne, etniske modsætninger, tørke og stor udbredelse af livstruende sygdomme som aids og malaria.

De problemer vil præge de kommende ugers reportager, der også vil undersøge, hvor meget der har ændret sig i Kenya siden Blixens ophold i landet. Men målet er at grave et stik dybere. Med risiko for at blive kritiseret for at idyllisere fattigdom vil ekspeditionen lede efter livskvalitet og søge svar på, om der midt i problemerne også gemmer sig opskrifter på, hvordan tilværelsen kan blive lykkeligere.

Aldrig langt til det næste smil

Enhver rejsende i Afrika vil have oplevet, at gæstfrihed er en livsbetingelse, og at der aldrig er langt til det næste smil. Udbredt solidaritet, ikke kun med den nærmeste familie, men også med fætre, kusiner og grandkusiner, er en naturlighed, uanset om familien er rig eller fattig. Alt sammen udtryk for kvaliteter, som er gået kraftigt på retur i den vestlige verden i takt med rigdommen.

Ekspeditionen indledes i morgen i hovedstaden og storbyen Nairobi, der på grund af sin høje kriminalitet i folkemunde er døbt Nairobbery. I udkanten vil JP Explorer også besøge Karen Blixen museet i bydelen Karen, hvor den danske forfatter havde sin afrikanske farm.

Planen er herfra at stikke nordpå igennem masai-land til Isiolo på kanten af den tørre, nordlige del af landet, hvor også kulturerne støder sammen. Videre gennem Rift Valley, hvor jorden revnede for tyve millioner år siden, og hvor menneskeheden fandt sin vugge. Via Kenyas tredje største by, Kisumu, ved Victoriasøen fortsætter ekspeditionen ned til søerne Nakuru, Elementaita og Naivasha, hvorefter målet er at slutte af med en eksplosion af dyreliv i nationalparken Masai Mara på grænsen til Tanzania.

Ballonen vil undervejs stige til vejrs adskillige gange, og som Karen Blixen skrev i Den Afrikanske Farm, er det ikke kun de ting, man ser, som henrykker, for flyvningens lykke og storhed ligger i selve flugten. Forfatteren beskriver det som en hård skæbne for folk, der lever i byer, altid at bevæge sig i én dimension.

»I luften bliver man optaget i de tre dimensioners herlighed, og efter utalte menneskealdres forvisning og drømme kaster hjertet sig i rummets arme«, skrev hun.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel


Kenya set fra himlen (1)

Foto: Mik Eskestad

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse