Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Kenya set fra himlen
JP Explorer mister jordforbindelsen og går i luften over Kenya. I de kommende tre uger får eventyret en ekstra dimension, når et af transportmidlerne i avisens hidtil mest højtflyvende ekspedition vil være en af Danmarks største luftballoner.
Publiceret 05-09-2004

Spændt, men rolig
Han er ikke nervøs. Men spændt, det er han.

Publiceret 05-09-2004

Skønheden i slummen
Caroline Ngina er lykkelig. For i maj blev hun kåret til Miss Pumwani, og nu forsøger hun at puste lidt håb og optimisme i et land med masser af sociale og økonomiske problemer.

Publiceret 07-09-2004

Karen Blixens afrikanske farm
Karen Blixen har lagt navn til et helt bykvarter uden for Kenyas hovedstad, Nairobi. Den berømte danske forfatter var kontroversiel i Danmark, og i Kenya beskylder visse intellektuelle hende for at være racist.

Publiceret 09-09-2004

På kanten af tilværelsen
Kenya er et etnisk kludetæppe, og selv gennem støvet springer kontrasterne i øjnene i grænsebyen Isiolo mellem nord og syd.

Publiceret 11-09-2004

Højt til vejrs over Kenya
Så hævede JP Ballon Explorer sig endelig over de afrikanske sletter. Kæmpestore, røde "Frigg" udløste både begejstring og panik blandt lokal-befolkningen.

Publiceret 12-09-2004

Masaier på krigsstien
Kenyas masaier kræver deres fædrene jord tilbage. Omfattende tørke får dem til at bryde ind på private rancher for at finde græs til deres dyr.

Publiceret 14-09-2004

Da verden gik midt over i Afrika
JP Explorer er kommet til området, hvor vores forfædre formentlig stammer fra. Her revnede jorden for 20 millioner år siden og skabte verdens længste dal, Rift Valley. Det er der ikke mange almindelige kenyanere, der ved.

Publiceret 15-09-2004

Kenyanerne har succesopskriften
På Wilson Kipketers gamle løbeskole i Iten afslører to af Kenyas sikkert kommende verdensstjerner hemmeligheden bag deres succes.

Publiceret 16-09-2004

Kenyas kvinder gør oprør
JP Explorer er kørt direkte ind i et gigantisk landsbyskænderi. Kvinderne vil ikke længere finde sig i at blive mishandlet, voldtaget eller "arvet" af deres mands bror. De vil have fred, respekt og lykke.

Publiceret 18-09-2004

Den lykkelige landsby
Langt ude i den kenyanske bush har JP Explorer fundet en landsby, hvor alle erklærer sig for lykkelige. Men det er helt sikkert væsentligt sjovere at være mand end kvinde i den traditionsrige og mandsdominerede samburu- og masaikultur.

Publiceret 19-09-2004

Bliv smuk hos Angeline
Det er svært ikke at få et ægteskabstilbud, når man som mand besøger Angeline Mutindas skønhedssalon i Nakuru.

Publiceret 20-09-2004

Når far og mor dør af aids
Kan man forestille sig en mindre dansk provinsby, hvor op mod hver femte indbygger er hiv-positiv, så er man et godt stykke ad vejen til den aidsramte by Butanga i Kenya.

Publiceret 21-09-2004

Fattigdommens filosofi
De fleste kenyanere har hverken penge eller pension. Men de har et gén, der får dem til at være tilfredse på trods.

Publiceret 22-09-2004

»God morgen frøken«
For danske skoleelever ville det være som at lande på en fremmed og meget ond planet, hvis de blev sat i en ganske almindelig folkeskole i Kenya.

Publiceret 23-09-2004

Det hvide Kenya
De hvide udgør deres egen lille stamme i Kenya. Livet er for de fleste af dem ekstremt luksuriøst, men knap så dekadent som i gamle dage i The Happy Valley.

Publiceret 25-09-2004

Mennesker på kant med naturen
Masai Mara er Kenyas største turistattraktion på grund af nationalparkens rige dyreliv. Men konflikten mellem menneske og dyr består.

Publiceret 27-09-2004

Man lemlæster da kvinder
Masaikvinden Agnes Pareyao er gået på krigsstien for at standse omskæring af unge piger. JP Explorer møder den slagkraftige kvinde i Narok i masailand.

Publiceret 28-09-2004

De elsker at miste jordforbindelsen
Ballonflyvning er en passion. Danmarksmester inden for sporten Christoffer Mundt og hans lillebror, Philip Mundt, har som piloter bragt JP Explorers højtflyvende og dramatiske ekspedition sikkert gennem Kenya.

Publiceret 02-10-2004

Sådan bliver man ballonskipper
Det er lidt af en opgave at blive uddannet ballonskipper. Der er kun ca. 30 balloner med kurv i Danmark og kun et halvt hundrede piloter. Heraf er under et dusin instruktører.

Publiceret 02-10-2004

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her