Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kwaheri Kenya

Eventyret er slut. Efter tre ugers ballon- og bilfærd rundt i Kenya er vi nået til udgangspunktet, Blixen-bydelen Karen i Nairobi.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP

Publiceret 27-09-2004

Masai Mara

JP Balloon Expedition Kenya er vel overstået, og holdet siger farvel og tak for alle hilsener og opmuntringer undervejs. De har været stærkt tiltrængte. Selv om alle kenyanere på vores jagt efter lykken har udstrålet en smittende livsglæde på trods af fattigdom og andre problemer, er der hårdt brug for mere ulandshjælp til at reparere Kenyas hullede veje.

Efter mange trængsler er vi nu nået tilbage til Nairobi, hvorfra trætte exploratører rejser hjem til hårde forhandlinger om en længere afspadseringsperiode. Vores fire chauffører, Joseph, Yosuf, James og Peter skal bruge et par måneder på at reparere deres biler.

Det har været en ekspedition rig på oplevelser og udfordringer, som alle medlemmer har klaret til topkarakter trods sygdom og træthed.

Vores 19-årige altmuligmand, Lars Westh, har været en overraskelse. Alle var på førstedagen sikre på, at denne forkælede overklasseknægt fra Vedbæk lynhurtigt ville bryde sammen. Men han har med et smil tålt piloternes hårdhændede opdragelsesmetoder og slidt og slæbt for at få ballonen i luften. Til gengæld er Kenyas geder glade for at slippe af med ham, for han er i stand til at æde en om dagen.


Kwaheri Kenya (1)
Efter tre uger rundt i Kenya, er JP Balloon Expedition Kenya vel overstået.
Foto: Ole Lind

Chefpilot Christoffer Mundt huskes for godt humør, overblik og forbløffende evner som vejrhane. Hver nat har han skabt katastrofestemning hos kenyanske astronomer, der har set stjernebilledet ændre sig nat efter nat, når Mundts lysende prøveballoner er strøget mod himmelen.

Andenpilot Philip Mundt har fundet sit indre vortesvin og er nu omdøbt til Sir Ngiri, Sir vortesvin på swahili. Titlen blev opnået, da Philip efter et hæsblæsende løb foran vortesvin blev så gode venner med stinkdyret, at han sagde farvel med et smækkys på hugtanden.

DR's exploratør Stjerneklar er tidligere ildsprudlende gøgler og har under hele ekspeditionen stået standby med en petroleumsflaske som hjælpemotor, hvis ballonen skulle løbe tør for gas. Han huskes også for bemærkningen »hvorfor er jeg her, jeg har brug for en forklaring«, da en bevæbnet vildtinspektør kalder ekspeditionen til forhør.

JP's hvide masaifotograf Ole Mtutu Lind Digital Simba har fået en gade opkaldt efter sig i Kenyas grimmeste by, Narok. Mtutu er også stolt over, at en turist på et pissoir i Nakuru har rost ham med, at han er godt udstyret. At hentydningen gjaldt kameraet med en kæmpe telelinse går Mtutu let henover.

JP's exploratrice Helle Maj har charmeret sig selv og ekspeditionen uden om pågående mænd, krokodiller, løver og andre hverdagsproblemer. Hun har også skaffet det sesam-luk-dig-op brev fra selveste det kenyanske præsidentkontor, der har gjort det muligt at sætte en rød dansk ballon op overalt i landet.

Efter tre uger i dobbelttelt med Mtutu glæder kaptajn Ullerup sig til gensynet med sit eget sovedyr. Han huskes især for sætningen »jeg troede, jeg skulle dø«, da han hang ti meter over jorden på den første ballonsejlads.

Med et kwaheri - farvel- og et hakuna matata - ingen problemer - siger vi tak for denne gang.Tekst: Jørgen Ullerup og Helle Maj


explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse