Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ekspeditionens første sygedag

Det kræver sin mand og kvinde at stå op hver morgen kl. fire eller fem for at flyve i ballon. Ekspeditionen er nu både fløjet over en vulkan og havnet på bunden af en.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 24-09-2004


Ekspeditionens første sygedag (1)
Efter endt flyvning pakkes ballonen omhyggeligt sammen, så den er klar til næste gang.
Foto: Ole Lind
Crater Lake

I sidstnævnte, Crater Lake, hvor en flink mand har indrettet en lejr med stråtækte telte, holder vi turens første syge- og pusledag med udsigt til en grøn sø fyldt med flamingoer. Blandt begrundelserne på exploratørernes sygesedler kan vi i flæng nævne malaria, tyfus, diarré, forkølelse, hovedpine, højdeskræk og hjemve.

Men humøret er stadig højt. Ballonen er blevet vores faste morgenritual, og vi går i luften sammen med solen. Luftsejladserne har hidtil varet fra fire minutter til op mod to timer. Op af dagen tager vinden til og gør det umuligt at flyve. Også pladsforholdene i den lille kurv betyder, at ballonen ikke tjener som ekspeditionens primære transportmiddel, men snarere som et rusmiddel.

Kenyas blomsterby

Turen bringer os forbi Naivasha, Kenyas blomsterby og producent af mange af de roser, nelliker og orkideer, der om vinteren pryder europæiske sofaborde. En hærskare af arbejdere dyrker blomsterne i kæmpemæssige plasticdrivhuse, og trods den lange transporttid til Europa hænger forretningen økonomisk sammen på grund af billig arbejdskraft og en ikke-eksisterende varmeregning.

Ekspeditionens første sygedag (2)
Ballonskipper Christoffer Mundt pusler om ballonon og reparerer småskader med den medbragte håndsymaskine.
Foto: Ole Lind
Kæmpefarmene har også arbejderboliger, og selv om forholdene ikke ligefrem ligner femstjernede hoteller, er der tv-antenner på mange af bliktagene. Nogle af blomsterfarmerne er så store, at de har indrettet hospital, kirke og skole til deres arbejdere.

Fragtfly hver dag

Det var i Naivasha, at den danske forretningsmand, Jan Bonde Nielsen, i 1970'erne udlevede sit krysantemum-eventyr. I dag er flertallet af blomsterdyrkerne hollændere, og hver dag sendes fragtfly af sted fra Kenya med friske blomster til markedet i Amsterdam. Også Karen Blixen tog ofte på jagtsafari i udkanten af Naivasha, og formentlig har hun adskillige gange fløjet over ferskvandssøen med sin ven, Denys Finch Hatton.

Der er stadig varme gejsere og anden vulkansk aktivitet i Rift Valley, men vi tror, at vulkanen ved vores teltlejr i Crater Lake er udslukt. De lokale masaier er ikke i tvivl om, at søens vitaminrige vand har en mirakuløs virkning og har helbredt deres kvæg med det i over 400 år. Vores altmuligmand, Lars, er forkølet, så vi overvejer at sende ham ud på den første dukkert. Så vidt vi ved, er her ingen krokodiller.

En anden exploratør mener, at gin og tonic er et godt middel til at holde malaria på afstand. Så det overvejer vi at udskrive som medicin.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse