Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

JP Explorer på de høje vulkaner

I andet forsøg lykkedes det i går for JP's ballonekspedition i Kenya at krybe hen over vulkankrateret Longonot. Der var meget langt ned, men vi har nu set landene på den anden side af Månen.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 23-09-2004

Longonot

Remmene til faldskærmen klemmer om låret, og styrthjelmen er så lille, at den trækker ansigtet aflangt. Men vi er på vej ud på en af ballonekspeditionens hidtil dristigste flyveture, og sikkerheden er i højsædet. Følelsen må være lidt den samme, som når Anden Verdenskrigs bombepiloter fløj af sted uden at vide, om de kom tilbage.


JP Explorer på de høje vulkaner (1)
Ballonpilot Philip Mundt på vej over vulkanen.
Foto: Ole Lind

Forsøget går ud på at flyve henover vulkanen Longonot på 2.800 meter. Det er ikke gjort før i en varmluftsballon, fortæller Tony Church, der siden 1988 har bestyret den kæmperanch, hvor vulkanen ligger. Forsøget kræver et fintsmurt holdarbejde, og vi står op klokken lidt i fire for at køre halvanden time ad hullede hjulspor ud i terrænet for at komme tæt på bjerget.

Ballonen rigges til

Ballonpiloterne Mundt sender den anden af to sorte heliumsballoner op, netop som solen er ved at bryde frem. Vinden viser, at det måske kan lade sig gøre at komme over. Så rigges ballonen til, og fyldt med varm luft rejser den kurven op på en eng mellem to majsmarker.

På samme tidspunkt letter fotograferne Ole Mtutu og Stjerneklar i et lille Cessna-fly fra en startbane nogle kilometer derfra. Da flyets motor kan høres i det fjerne, skruer skipper Philip Mundt gashåndtaget i bund, og en hvæsende kæmpeflamme sender ham og kaptajn Ullerup op mod himmelen.

Vi er på højsletten, så startpunktet ligger i 6.200 fod. Vi går op i 10.300 fod og får hurtigt et godt kig ned i krateret. Det ser ud til at ryge, men det er vist kun skyer. Bjerget er 8.400 fod højt og blev af masaierne kaldt Oloungong, bjerget med de mange fremspring og stejle skrænter.


JP Explorer på de høje vulkaner (2)

Foto: Ole Lind

Forfatteren Karen Blixen, der ofte fløj i fly i området, skrev i sin roman "Den Afrikanske Farm", at når man har fløjet over vulkanerne i Rift Valley, »så er man vidtbefaren og har været i landene på den anden side af Månen.«

Bjergtagende syn

Og det er bogstaveligt talt et bjergtagende syn. Fra luften kan man se, hvordan vores jord for millioner af år siden har udviklet sig, da kloden slog en revne og dannede Rift Valley. Lavaen har lagt sig i tunger ned ad vulkansiden og i store plamager nedenfor. Midt i vulkanstenene vokser grønne træer.

Ballonen ser først ud til at flyve udenom krateret, men så bærer en mild brise den ind på midten. Under skyerne er en tæt bevoksning, men tilsyneladende ikke mange vilde dyr. Skrænterne er for høje og stejle til at komme ned.

Vinden leger med ballonen, men de frygtede hvirvelvinde bliver væk. Derimod går vinden næsten i stå, og ballonen Frigg hænger længe over krateret. Så bæres vi ud over kanten og går ned i lav højde. To giraffer, en bøffel og en dik-dik antilope forstyrres på vej ned.

Kenya er en fantastisk oplevelse. Pilot Mundt har svedt mindst to liter, da han lander, og kaptajnen leder efter det nærmeste toilet.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Luftballoner

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse