Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Flamingodans i Nakuru-søen

Naturen er nådesløs, f.eks. når en marabustork knækker halsen på en flamingo og spiser den til morgenmad. De gnadrer og gnækker, og over den ildelugtende og grøngrumsede sø hænger konstant en baggrundsstøj som en regnbyge mod et sommerhustag.

Af HELLE MAJ, JØRGEN ULLERUP og OLE LIND (foto)

Publiceret 20-09-2004

Lake Nakuru

Vi er nået til Lake Nakuru i Rift Valley, og i solopgangen skuer vi ud over en lyserød krans af millioner af flamingoer rundt om hele søen. Et fantastisk syn. Der er mennesker, som lever af at tælle dem. Seneste optælling fra april lød på 2,4 millioner.

Karen Blixen fløj over søen med Denys Finch Hatton og sammenlignede flamingoerne med lotusblomstens søster, der svæver over landskabet som en lille løsrevet flig af solnedgangen.

"En flyvende kvist"

»Flamingoerne har de smukkeste farver af alle afrikanske fugle. De er rosenrøde og skarlagenrøde, som en flyvende kvist af et blomstrende oleandertræ. De har utrolig lange ben og så sære og udsøgte kurver af hals og krop, at det ser ud, som om de ifølge et eller andet raffineret, traditionelt snerperi søgte at gøre alle stillinger og bevægelser i livet så vanskelige som vel muligt,« skrev hun.


Flamingodans i Nakuru-søen (1)
Karen Blixen sammenlignede flamingoerne med lotusblomstens søster, der svæver over landskabet som en lille løsrevet flig af solnedgangen.
Foto: Ole Lind

Lake Nakuru er en såkaldt sodasø uden afløb, og fordampningen fører til en koncentration af fosfat og karbonater i vandet. Det betyder, at søerne bliver stærkt basiske, og det skaber ideelle levevilkår for grønalgen Spirulina, flamingoernes yndlingsret. Og når fuglene skider, øger fosfatet i deres ekskrementer (guano) blot bestanden af alger. Det gør de så meget, at mange lever af at sælge flamingo-gødning i hvide plasticposer i vejkanten.

Pelikaner og krebsdyr

Der er også krebsdyr i vandet, og dem tager pelikanerne sig af. De kluntede fugle ligner morsomme figurer i en tegnefilm, når de under stort besvær hopper hen over vandoverfladen for at komme i luften.

Døden er her også i skikkelse af marabustorken med skuldrene trukket op under den sorte kappe. Af og til vader en stork ud i vandet og hakker næbbet i en flamingo og fortærer den som morgenmad midt i flamingofamilien.


Flamingodans i Nakuru-søen (2)
En enlig giraf i de smukke afrikanske omgivelser.
Foto: Ole Lind

Danske turister

På hotellet er en gruppe danske turister kommet for at se giraffen i form af Explorer-ekspeditionen. Brochuren fra deres danske rejsearrangør lover, at de skal rejse i fodsporet på ballon-ekspeditionen, og nogle af dem tror, at de kan komme med på en flyvetur i ballonen. Vi må skuffe dem, men holder ballonekspeditionens første læsermøde i baren på Lake Nakuru Lodge. Det er hårdt tiltrængt, for en af guiderne er et leksikon i løgnehistorier om Kenya. Men, som han forklarer, har han 20 års erfaring fra besøg hos en fætter, som har boet i Afrika.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse