Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Explorer jagter lykken

I Kenya er eventyret ikke slut, men jagten på lykken er lunefuld.

Af JØRGEN ULLERUP, HELLE MAJ og OLE LIND (foto)

Publiceret 19-09-2004

Nakuru

Det bliver værre og værre. Det føles som om, højere magter er fast besluttet på at forhindre, at ekspeditionen når sit mål og finder lykken.

Tag nu bare massakren i aftes på vores hotel i Kisumu ved Victoriasøen. Da flere millioner aggressive søfluer og malariabefængte myg gik til angreb, måtte vi igen have fat i vores Doom spraydåser, der har bidraget til overdødelighed blandt de afrikanske insekter. På etiketten lover den at dræbe fire gange hurtigere end de andre mærker.

Rygende monster

Næste angreb kom fra et rygende monster. Eller rettere vores minibus, der trods hovedreparationen forleden fik nok af den barske tilværelse som eksplosiv exploratør på vej op ad en lang bakke ved Rift Valley. Vi er stadig i live, men bilen er nu erklæret død.

Explorer jagter lykken (1)


Efter begravelsen pakkede vi om og krøb sammen i de resterende tre biler, men kun for at blive angrebet af en voldsom haglbyge og adskillige lynnedslag. For ballonbilens chauffør lignede det indersiden af en brusekabine, fordi en hidtil ukendt gummifugl har ædt hans vinduesvisker.

Derfor har vi kun fået øje på lykken i glimt. Mange kenyanere har ikke ret meget, men hyggeligt ser det ud, når kvinder langs vejsiden stabler kartofler og tomater ovenpå hinanden i små fine pyramider for at sælge dem. Eller når forældre i mellem små hytter lærer deres børn at lave økologisk rigtigt legetøj af den slags, der ville kunne stimulere et kvalitettidsmættet dansk barn i to sekunder.

Det er også rart, at kenyanske politifolk tilsyneladende har lært at læse skiltene i regeringens antikorruptionskampagne som »corruption free zone«, der hænger på ethvert offentligt kontor. I modsætning til mange andre afrikanske lande har ingen politibetjent på noget tidspunkt stoppet os ved vejspærringer for at kræve penge.


Explorer jagter lykken (2)


Men politiet er også de eneste, der ikke forsøger at stoppe os. På vej gennem Kericho, hovedbyen for teplantager, der smyger sig som neongrønne tæpper over bakkerne, må vi køre slalom mellem unge dynamiske entreprenører. De forsøger at sælge os alt fra te til majskolber og slikkepinde.

Sidste angreb

Sidste angreb sættes ind ved indkørslen til Nakuru National Park, hvor både marekatte og bavianer forsøger at bryde ind i bilerne for at stjæle resterne af vores dagsration, fem våde kiks. Udenfor hotellet støder vi ind i en gruppe danske turister i safaritøj. De har ikke overfaldet os endnu, men vi holder Doom-dåsen parat.

Explorer jagter lykken (3)


Vi overvejer at tage et bad, mens vi øver os på sætningen »tafadhali nataka bia baridi«. Den er nødvendig for at få en kold øl på disse kanter.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse