Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kongelige minder i Kisumu

Ekspeditionen er nået til Victoria-søen, hvor prins Joachim og prinsesse Alexandra næsten var på deres første officielle udlandsrejse.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP

Publiceret 18-09-2004

Kisumu

Som om det ikke var nok at stå op hver morgen klokken fem for at sætte sig op i en ballon, har de garvede exploratører i dag moret sig med at bære rundt på en Toyota Landcruiser og en Mitsubishi pickup i en sukkerplantage vest for Victoriasøen.

Bilerne havde sat sig urokkeligt godt til rette i det, de her i Kenya kalder "black cotton soil", da de i solopgangen var på vej ud for at finde ballonen og piloten, som traditionen tro var landet så langt væk fra et hjulspor som muligt.


Kongelige minder i Kisumu (1)
Alle hjem burde have en gekko. Den snupper insekter en masse i ens soveværelse.
Foto: Ole Lind

Efter at have slæbt biler en times tid havde deltagerne omtrent samme farve som de lokale og kunne ubemærket fortsætte til Kisumu by uden større dramatik. Ballonbilens baghjul eksploderede på vejen, men dækket har haft et hul på størrelse med en appelsin i fire dage, så overraskelsesmomentet var ikke imponerende. Chaufføren havde insisteret på at klistre noget andet gammel bildæk over hullet frem for at investere i et nyt dæk helt efter JP Explorers mantra: »Ekspeditionen skal frem og helst så billigt som muligt.«

Vi er nu havnet i Kenyas tredjestørste by, hvis eneste åbenbare fortrin er, at gekkoerne her er flommefede af malariamyg, og at den ligger lige ud til Victoriasøens bredder. Søen, der er opkaldt efter dronning Victoria, er én af verdens største og brødføder fiskere fra både Tanzania, Uganda og Kenya. Vi er ikke sikre på, om søen kan ses fra månen, men for et utrænet øje ligner den mere et hav end sø. Når det blæser halvanden marabustork her, er bølgerne på Vesterhavsniveau.

Herfra kan vi næsten se over til Uganda, hvor exploratør Stjerneklar for ti år siden deltog i en lykkelig rejse med Joachim og Alexandra rundt blandt gorillaer og aggressive flodheste. En hær af danske pressefolk spekulerede dengang mest over, hvilken slags malariapiller prinsessen indtog, selv om prinsessen endnu ikke var gravid.

Kisumu er Luo-stammens hovedstad og et af Kenyas mest politisk urolige centre. Byen var hjemsted for Kenyas første vicepræsident, Odinga. I dag er hans søn trafikminister og en af landets mest veltalende demagoger, hvis ord tit fører til voldelige støtte-optøjer her i byen. Ekspeditionen holder vejret og krydser fingre for, at Raila Odinga klapper flodhesten eller nogle af tilapia-fiskene, solgt i Danmark under navnet Victoria-bras, indtil vi om et døgns tid sætter kurs mod de flamingofyldte farvande i Nakuru.

Godt midtvejs i ekspeditionen er det uventede blevet rutine. Enhver overraskelse bliver taget med stoisk ro, en lektie vi har lært fra samburu-stammen, som er de mest cool mennesker, vi har mødt på vores pionerballonfærd i Rift Valley og omegn.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse