Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ballonfridag i Kenya

Måske er der grænser for, hvor længe læserne af Danmarks største og seriøse dagblad kan se morskaben i at lukke varm luft op i en rød ballon.Men i dag bør være en undtagelse.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 17-09-2004

Koru

Skolebørn i Kenya rejser nu krav om at få gjort JP Balloon Expedition til en permanent attraktion. For når vores ding-dong ballon sejler forbi over hyttetagene, giver det automatisk en halv fridag.

For ekspeditionens medlemmer minder turen derimod mindre og mindre om den lovede ballontur i Tivoli. Men vi har engang læst i et arbejdsgiverblad, at store erhvervsledere højst sover fire timer om natten, så det er vi også gået over til. For ballonen skal op, før kenyanerne får løbesko på, og i nattens mulm og mørke begiver vi os hver dag til startstedet.


Ballonfridag i Kenya (1)

Foto: Ole Lind

Vi finder det på superdanskeren Wilson Kipketers gamle kostskole i Iten i det kenyanske højland. Her på drengeskolen begynder eleverne at svede over matematiske ligninger og diktater allerede klokken seks om morgenen, men undervisningen stopper brat, da flammekasteren på græsplænen udenfor begynder at puste liv i vores røde uhyre.

De drøner udenfor og vinker farvel på swahili, og i morgensolens stråler stiger ballonen til vejrs og åbenbarer en fantastisk udsigt ud over The Great Rift Valley. Så fejer vi blidt hen over et landskab med majs- og hvedemarker og små runde stråhytter. Det ligner kulissen til en film om det lykkelige liv.

Enkelte køer ser ud til at få et varigt ballontraume, men ellers er her vild begejstring. I hver en landsbyskole vender børn i slidte skoleuniformer ryggen til læreren og tavlen og pisker efter ballonen i et flere kilometer langt forhindringsløb over marker, veje og åer, alt imens de råber »jambo« og »habari yako«, goddag, hvordan har I det? Vi svarer »mzuri sana« og tror, at det betyder fint.


Ballonfridag i Kenya (2)

Foto: Ole Lind

Interesse for Danmark

Da vi lander første gang på kanten af en majsmark, bliver vi hurtigt omringet af flere hundreder børn og bønder. De er vant til lidt af hvert fra den hvide mzungu, men aldrig før er de blevet angrebet fra luften i et rødt sejlskib, som de kalder for en faldskærm. Først er de lidt skeptiske og løber væk, når flammekasteren hvæser. Men så vil de gerne med op og flyve og helst helt til Danmark.

»Hvor lang tid tager det at flyve derop? Hvilke dyr har I i Danmark?« spørger Flores, 19 år og mor til to døtre og den lykkelige ejer af en ko og en lille majsmark, men også nysgerrig efter at vide, om tilværelsen kunne byde på andet end en rund stråhytte med trampet lergulv.

Ødelagt mark

Ved anden landing høster ballonen 20 kvadratmeter af en hvedemark, men resten jævnes med jorden af en endnu større børneflok, der aldrig har oplevet noget lignende. Piloterne må punge op med er erstatning på 3.500 shillings, ca. 300 kr., for den ødelagte mark. Ejeren er en gammel syg og mager mand, som vi opsøger i hans runde hytte, hvor inventaret består af en madras, en stol og en hirsekværn.

»Det er i orden, at I har nødlandet i min mark. Men det må helst ikke ske hver dag,« siger han.

Exploreren fortsætter gennem teplantager og sukkermarker til området omkring Kisumu ved Victoriesøen, midtvejsstationen for jernbanen fra Mombasa til Kampala, der kostede flere snese indiske kulier livet. De blev ædt af løver. Vi er stadig i live. Men trætte.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse