Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Jeg vil have en sort ballon

Den røde Explorer ballon vækker opsigt i Kenya. Især flodhestene overvejer, hvordan de kan komme tættere på. Ekspeditionens ikke ballonkyndige medlemmer er overbevist om, at vi kan takke en lille sort ballon for, at vi stadig er i live.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 16-09-2004

Iten

Der var således ikke ligefrem kødannelser foran ballonen, da den altid luftsyge chefpilot, Christoffer Mundt, foreslog en rask lille flyvetur ud over de flodheste, som dagen før nær havde knust vores fuglekiggerbåd på Baringo-søen.

Alle åndede lettede op, da den anden sorte prøveballon lidt over kl. seks om morgenen tog kurs direkte ud over søen. Det var en sikker aflysning af dagens ballonsejlads.


Jeg vil have en sort ballon (1)
Uanset hvor vi lander i ballonen, dukker der publikum op på steder, vi troede var øde.
Foto: Ole Lind

Giver ikke op

En hippolanding ned i gabet på en stribe legesyge flodheste ville have føjet endnu en sproglig fornyelse til den ellers farverige ballonjargon, men det ville næppe have gavnet ekspeditionens videre færd.

Men Mundt giver ikke op så let, så en halv time senere blev en ny sort prøveballon sat op, og den havde tilsyneladende den rette kurs langs søbredden og uden at kollidere med Rift Valleys stejle klippevægge. Så til stor fornøjelse for både de ansatte og gæsterne på vores Lake Baringo Club safarihotel, som blev vækket af en hvæsende flammekaster kort før kl. syv, fortsatte ballonrejsen. Den varede i godt fire minutter og landede kontant på en eng med zebraer og køer. Hårdt presset kom den noget rå, men rødmossede skipper med sin første selverkendelse på turen.

»Jeg trak ikke vejret, fra vi lettede, til vi landede.«

Igen stimlede de lokale sammen om bløddyret. Det sker hver gang. Ballonen lander i et træ eller et sumphul, og pludseligt ud af ingenting strømmer folk til. Denne gang var det masaier, og efter vores ophold i Samburuland kunne vi tale med dem. Vi kan sige goddag og farvel og tælle til 20, og det førte til en længere indholdsrig samtale.


Jeg vil have en sort ballon (2)

Foto: Ole Lind

Venligt folkefærd

Kenyanere er et utroligt venligt folkefærd. Vi har genfundet asfalten og er nået op i højlandet til Iten, hvor alle små børn løber os i møde og siger »how are you, mzungu (hvid mand)«, hvortil vi kun svarer »fine«, fordi vi først i aften har lært at sige navnet for de sorte i området »mwafrica«.

Hvor mange danske børn ville løbe ud af deres parcelhus med nyt HTH-køkken og herregårdssten i dobbeltcarporten, fordi en fremmed bil stopper på vejen, eller fordi en rød ballon lander i deres svømmepøl? Og hvor mange europæere ville sige goddag og velkommen til en gruppe afrikanere på safari på hovedgaden? Men det gør kenyanere, når de ser mzunguer som os.

»Velkommen til vores land«, siger Lilian, en computerstuderende, som stopper op og giver os alle sammen hånden:

»Jeg håber også, at jeg kan se jeres land engang. Jeg vil så gerne ud og se verden.«

Vi lover, at vi nok skal vise hende rundt, når hun kommer, men vi ved inderst inde godt, at hun næppe nogensinde slipper ind. Så Exploreren fortsætter med at møde kenyanerne på deres hjemmebane.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse