Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Forfulgt af en flodhest

Dramatikken fortsætter på Explorer ekspeditionen gennem Kenya. Dette er ikke en tur for sarte sjæle.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 15-09-2004

Lake Baringo

Ekspeditionen er ankommet til Lake Baringo, hvor mekanikere er i gang med hovedreparationer på tre af konvojens fire biler, heriblandt vores meget trætte minibus.

Vi har slået lejr ved en sø, hvor vi deler plads med over 400 forskellige fuglearter, og hvor vi har udsigt til fugleturister med hold i nakken, bevæbnet med kameraer og notesbøger. Så morgenen blev indledt med det, alle regnede med ville blive en fredelig sejltur for at se på fugleliv.


Forfulgt af en flodhest (2)
Fiskeørnen har kløerne parat til at sætte i den udstoppede fisk, vi har anbragt i søen. Det er imponerede syn.
Foto: Ole Lind

Ornitologisk paradis

Lake Baringo har alt, hvad en ornitolog kan drømme om. Vi nævner i flæng mange forskellige slags hejrer, heriblandt den halvanden meter høje goliathhejre, isfugle, svaler og madagaskar bee eaters. Til gengæld er her ikke så mange dykænder, de kommer aldrig op igen, for søen er fuld af krokodiller.

En af dem ligger med et lumsk blik og venter ved søbredden, men vores guidebøger forsikrer, at vi roligt kan tage en dukkert i det brune og ulækre vand. For der er så mange fisk i søen, at de aldrig er sultne nok til sejt menneskekød.

Vi køber en fisk for 20 shillings, halvanden krone, af to fiskere, der åbenbart tror på bøgerne. De har vovet sig langt ud for at fiske med pind og krog. For vores bådfører har et tæt forhold til et par fiskeørne. Han sprætter fisken op og presser et stykke af en frugtkasse ind, så fisken kan flyde på vandet.

Så fløjter han, smider fisken over bord, og en stolt fugl 500 meter væk drejer hovedet og sætter af. Som et kampfly svæver den hen mod os og retter med sine kløer et ødelæggende angreb på den udstoppede fisk. Det er lidt arrangeret, men flot.

»Nu skal vi hen til hippoerne«, fastslår bådføreren og mener flodhestene. De bor i den anden ende af Lake Baringo. Flere hundreder af dem. I alle guidebøger står, at man skal tage sig særligt i agt for arrige flodheste, for de hader at blive forstyrret. Flere gange er det gået galt på søen, når turistbåde er blevet knust af de massive dyr. Flodheste og bøfler er de dyr, der dræber flest mennesker i Afrika.


Forfulgt af en flodhest (1)
Flodheste hader at blive forstyrret, så den store han prøver at jage os væk fra søen, for at beskytte sin familie.
Foto: Ole Lind

Giganterne dukker op

Lidt længere fremme dukker giganterne prustende op af vandet. Først en, så to, så en hel familier på mindst otte medlemmer, heriblandt flere babyer, hvilket skærper de voksnes beskyttertrang. Alligevel sejler vi helt tæt på. Indtil tyren føler sig så irriteret, at han beslutter at angribe. Efter et rasende brøl sætter han i løb henover den lave søbund. Det eneste synlige bevis for angrebet er en bovbølge, som hastigt bevæger sig i retning af vores en centimeter tykke glasfiber båd.

Motoren er ikke i gang, og kaptajn Ullerup ser for sit indre øje bådføreren stå med en knækket startsnor i hånden og en ekspedition bestående af overskårne menneskedele på søbunden. Han vil gerne ind til land hurtigst muligt. Men ballonfolkene, der er vant til at udfordre skæbnen, har aldrig haft det så sjovt.

Motoren kommer i gang, men jagten fortsætter over 50 meter med fuld skrue for begge parter, indtil flodhesten endelig giver op. Han har sit harem for sig selv, og ekspeditionen kan fortsætte. Vi er stadig i live.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Turisme

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse