Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Vi har brug for mere ulandsbistand

Explorer ekspeditionen er brudt sammen. Eller rettere den mekanik og den elektronik, der skal gøre turen mulig.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 14-09-2004

Lake Baringo

Hvor bliver alle pengene til udviklingsbistand af? Vi kan konstatere, at de hverken er gået til vandpumper i Samburuland eller til blot en nogenlunde vedligeholdelse af vejene i det nordlige Kenya.

Så selv om en ekspedition i dag går væsentligt hurtigere end i Stanley og Livingstones tid, så er det stadig forbundet med voldsomme praktiske problemer.

Varslet om en horribel dag indtraf, da Maj og Stjerneklars luftmadras punkterede under stjerneskuddene. Få timer efter fik ballonen sig en flænge, da den røg ned i et akacietræ. Heldigvis var selve landsbyhøvdingen om bord. Han trak sin machete og gik fra kurven til angreb på de tornede grene.


Vi har brug for mere ulandsbistand (1)
Fem punkteringer og et flænset dæk er det blevet tilindtil videre.
Foto: Ole Lind

Kvalt i støv

Næste sammenbrud indtrådte, da DR's exploratør Stjerneklars videokamera blev kvalt i støv. Moderne teknologi som kameraer og computere er konstrueret til klimatiserede storbyer og ikke til mødet med en skypumpe i bushen. En løber blev fluks sendt til Nairobi efter nyt grej.

Men da var dagen først lige begyndt. Resten skulle blive en ulidelig lang rejse i vores konvoj med fire biler, en minibus, to varebiler til ballon og ballongas samt en firehjulstrækker til at hente ballonen, når den lander mærkelige steder.

Fem punkteringer og et flænset dæk blev det til. Desuden kogte minibussen over på hver en bjergtop og må have lydt som den kenyanske udgave af Hjem-is. I hvert fald stimlede børn sammen om den syge bil, hver gang den stoppede for at få frisk vand. Den slugte 15 liter ad gangen, sidst på turen gerne én gang i timen.

Heldigvis har kenyanerne indrettet sig efter forholdene. I enhver flække er der et lille autoværksted, der stort set kan klare ethvert problem. Mangler der en reservedel, laver de den selv. Der blev derfor travlt under akacietræet i provinsflækken Maralal, da vi humpende og rygende nåede dertil.

Et hul i jorden

Maralal er det nærmeste, man kommer et rigtigt hul i jorden. Der er noget Klondyke og westernkulisse over den støvede hovedgade, og blandt gadebørn og mange fulde folk går man med følelsen af, at enhver er parat til at hive en pistol frem fra vesten.

Redningen blev Hard Rock Café i Maralal, hvor den kvindelige ejer frejdigt konstaterede, at hun kunne sætte 11 portioner tørstegt kød med kål, spinat, kartofler i suppe og brød på bordet på to minutter. Aldrig har et måltid mad smagt så godt efter tre dages bushmenu på sej ged og tørt toastbrød med margarine.


Vi har brug for mere ulandsbistand (2)
Ballonen, der her fyldes med luft, fik sig en flænge, da den røg ned i et akacietræ.
Foto: Ole Lind

Klokken tre skulle vi bare lige køre de 190 kilometer til næste mål, Lake Baringo. Det tager højst tre timer, fastslog en af gæsterne på Hard Rock. Vi kom frem, da Kenya for længst havde tændt for stjernerne. En klog mand har engang sagt, at på dette kontinent er tålmodighed ikke en dyd, det er en nødvendighed. Vi er så småt ved at lære det.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse