Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ballondåb

Om Baronessen af Akacietræet, greven af Lodongokwe og greven af Samburuland.

Af JØRGEN ULLERUP og HELLE MAJ

Publiceret 13-09-2004

Samburuland

De første ballonture er vel overstået, og alle ekspeditionens medlemmer er stadig i live. Vi har slået telte op i en landsby for masaiernes fætre, Samburu-folket, som bor i små, lerklinede etværelses hytter uden vand eller toilet, men med frisk mælk direkte fra yveret lige udenfor.


DÅB
Her døbes Helle Maj og høvdingen i Lodongokwe efter en heftig ballontur af Lars Westh.
Foto: Ole Lind

Ballonrejserne er blevet fejret efter alle kunstens regler. Knælende i støvet foran ballonskipper Mundt er tre exploratører og også høvdingen af vores landsby, Paraput, blevet døbt i indviet vand fra ballonturen. Med ritualet fulgte også en pinefuld anbringelse af en tjørnegren på kraniet og overhældning med slettens jord. Lidt uhensigtsmæssig i betragtning af, at man ikke kan komme i bad på vores teltplads.

Helle Maj, som ellers går under navnet girafgazellen, skal nu tiltales baronesse af Akacietræet efter det, man blandt ballonfolk kalder en solid rockerlanding, hvor ballonen i nedturen ikke kunne undgå kollision med et akacietræ og udviklede sig til en ballongynge og en yoyo. Skipperen måtte bagefter i gang med den røde tape for at lappe en mindre flænge.

Mens fotograf Ole Lind nu kan kalde sig greven af Lodongokwe, skal kaptajn Ullerup fremover tiltales som greven af Samburuland. Lind har i forvejen mange navne. Chaufførerne kalder ham blot the old man, andre kalder ham Ole Mtutu Digital. Det delvise masainavn er i den grad steget ham til næsen, at han om natten udfolder sig som en løvernes konge med voldsomme snorkebrøl. Talentet har foreløbig skaffet ham et enmandstelt med luftmadras og navnet Simba, løve blandt de lokale.

Som tak for at have sendt et flyvende rødt uhyre henover sletten slagtede landsbyens ældre geden Virgo og sendte også en hilsen til kaptajn Ullerups mors 80 års fødselsdag i dag. Der blev samlet ind i et gedeskind under grillfesten.

Det er hyggeligt, men noget primitivt at campere i en landsby i Samburuland. Bortset fra geden har fortæringen hidtil bestået af svampet sandwichbrød med margarine, avocadoskiver og tomater. Vi overvejer at hyre en kok og et par geder eller en kamel til den videre rejse.

Når lyset er slukket, blinker tusindvis af klare stjerner ned til os. Vi har udsigt til den sydlige halvkugle, og Afrikas stjernehimmel er en uforlignelig oplevelse, fordi her ikke er nogen lysforurening. Vi trækker himlen henover os og forsøger at sove nogle få timer, før ballonen igen skal op. Explorer skal videre, og vi sætter kurs mod Baringo, en af to ferskvandssøer i Rift Valley.

Den lokale politikommandant sendte en mand ud mange kilometer til fods for at tilbyde politieskorte. Da vi høfligt afslog, tilbød betjenten, at vi kunne betale 3.000 shillings (ca. 250 kr.) for ikke at få beskyttelse. Sammenstødet mellem kenyansk og dansk logik endte med, at han fik penge til en busbillet og et tilskud til et par nye sko.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Luftballoner

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse