Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Pole Pole på kenyansk

Om vilde dyr, landevejsrøvere og bureaukrati på afrikansk.

Af Helle Maj og Jørgen Ullerup

Publiceret 10-09-2004

Isiolo

»Pole pole«, rolig nu, svarer kenyanerne, når de møder europæere med et vildt udtryk i øjnene og et så hæsblæsende program, at det ville få enhver afrikaner til at fyre sin arbejdsgiver.

Tempoet falder betragteligt, da vi forlader gadesælgere, skønhedsdronninger og trafikkaos i Nairobi og begiver os ud på landet. Med Mount Kenya på højre side krydser vi Ækvator. Turen går gennem et pragtfuldt bakket landskab med hvedemarker, ananasplantager, mangotræer, bananpalmer og kaffefarme.

Vejen zigzagger mellem landsbyer med markeder i jordhøjde, træhuse med bølgeblikstage og opfindsomme forretninger. Ved siden af hyggebaren Cosy Bar ligger f.eks. den hyggelige slagter, Cosy Butchery. Kenyanerne på landet har tilsyneladende vældig god tid, og de har meget at snakke om.

Vi kører til byen Isiolo, der mest er berygtet for sine krumknive, khat og landevejsrøvere, de såkaldte shiftas. I dag er her ingen banditter, forsikrer politichefen i Isiolo, der for syns skyld på sin væg har et skilt hængende med en opfordring til at anholde forbrydere i stedet for at skyde dem.

»Vi har været hårde ved dem. Enten har vi skudt dem, eller også har vi taget deres våben,« forklarer en ung betjent.


Pole Pole på kenyansk (1)
Et pragtfuldt landskab møder os på vejen fra Nairobi til Isiolo.
Foto: Ole Lind

Trods de beroligende ord opfordrer ordensmagten os til at hyre to bevæbnede politifolk for 40 kr. pr. dag pr. mand til den videre færd nordpå op i Samburu-land bare for en sikkerheds skyld. For faren kan opstå ved en simpel punktering, når røverne pludseligt dukker op af grøften. Vi bløder 80 kr., men så melder det næste problem sig.

»Det kan ikke lade sig gøre«, siger kommunaldirektøren, da vi rækker ham tilladelsen fra selve det kenyanske præsidentkontor til at flyve ballon i dyrereservatet nord for byen.

»Dyrene bliver bange,« fortsætter han og indleder en tre timer lang palaver om ballonflyvning i nationalparker.

Han er stædigere end et sort næsehorn, og formålet synes at være at få arbejdsdagen til at gå. For til sidst giver han sig og møder så et par timer senere storsmilende op på vores hotel for at drikke fyraftensbajere i timevis. Langsomt forstår vi betydningen af »pole pole«.

På kortet ligner turen fra hovedstaden til Isiolo en overkommelig søndagsudflugt, men afstande i Afrika er ikke som i Europa. Ting tager tid, og på hullede og nedslidte veje tager de ekstra lang tid. Men sliddet belønnes, især når man forlader asfaltvejen og bumler ind i det rigtige Afrika.

Overalt dukker de op. Elefanter, dik-dik antiloper, zebraer, Thompson-gazeller, giraffer og andre af savannens prægtige dyr. I Kenya er det ikke nødvendigt at betale for en dyr safari, man kører sådan set direkte ombord i Noahs ark.

»Pole pole« siger tjeneren på hotellet sent om aftenen, da Explorers kaptajn forsigtigt spørger, om koen mon stadig er i live her to timer efter, at T-bone steaken er bestilt. Tjeneren mener ikke, at der er grund til panik.Så vidt han ved, er der ikke udbrudt strejke i Kenyas kokkeforbund.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Samfundsforhold

Stednavne
Kenya

Klassetrin
7.-10. klasse