Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Et stykke Danmark i Kenya

Karen Blixens have fik en ny enorm rød plante, da Explorer-ballonen pustede sig op på græsplænen i udkanten af Nairobi.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP

Publiceret 09-09-2004

»Har Meryl Streep boet her?« lyder et af de hyppige spørgsmål, når især amerikanske turister besøger Karen Blixen Museet i Nairobi, fortæller ekspeditricen i farmens souvenirforretning.

For mange er museet identisk med filmen "Out of Africa" og dermed med Hollywood-stjerner som Meryl Streep og Robert Redford. Men i virkeligheden er der tale om et lille stykke Danmark midt på den afrikanske højslette.

Stjernerne boede ikke her. Filmen blev indspillet på en anden kaffefarm 10 kilometer væk, men både før og efter premieren i 1985 var den med til at give den danske forfatter en renæssance og ny verdensberømmelse.

Hvert år kommer ca. 50.000 turister for at besøge museet, der dermed er blevet et af de to af Kenyas 27 museer, der giver overskud.

Enkelte møbler og fem billeder, som Blixen malede i sin tid i Afrika, er ægte nok. Resten af indmaden som kukuret og Corona-skrivemaskinen, er kopier, for efter kaffefarmens konkurs solgte Blixen det meste af sit habengut på auktion.

Kærlighed til løver

Næsten i alle rum ligger dyreskind af leoparder og løver, for især i sine første år i Kenya skød Blixen på alt, hvad der rørte sig. I sine sidste år skød hun kun, når det var nødvendigt. Bortset fra løver, som hun hævdede at have et særligt kærlighedsforhold til.

Baronessen var også en af de første i den britiske koloni i Østafrika, der fik installeret et badekar, fortæller Tove Hussein.

Hun var en af initiativtagerne til museet. Det åbnede i 1985 efter en lang kamp, for de kenyanske myndigheder var ikke umiddelbart interesseret i at etablere et monument for en tidligere kolonialist.

»I dag er alle glade, og præsidenten fik sin datter gift her. Blixen sælger Kenya. Man kan købe Blixen-kaffe, Blixen-te og Blixen dit og dat,« fortæller Tove Hussein.

På vej mod nord

Ballonen har bestået sin første prøve og har foldet sig ud i Karen Blixens have, men endnu har kurven kun fået lov til at snitte trætoppene. For kaptajnerne Mundt (far og søn) begynder eventyret først rigtigt i de kommende dage, og de kan ikke vente. Også besætningsmedlem Lars Westh er høj af begejstring. Han har slået sig på en af ballonens heliumflasker og taler som Anders And.


Et stykke Danmark i Kenya (1)
Ballonskipper Christoffer Mundt prøveflyver ballonen ved Karen Blixens farm.
Foto: Ole Lind

Med et held og lykke på rejsen fra ambassadør Finn Thilsted sætter vi kurs nordpå mod Ækvator og masaierne. Fotograf Lind er meget stolt over, at hans fornavn Ole er masainavnet for søn, så han kan ikke vente med at mødet med sine slægtninge. Vi kalder ham nu for Ole Mtutu..

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Kultur
Museer

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse