Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Kys en elefant

JP Explorer har fået et nyt medlem om bord. Han hedder Madiba og vejer vel en ca. 300 kilo. Som sædvanlig fosser pengene ud af Explorer-projektet fra day one.

Af HELLE MAJ og JØRGEN ULLERUP

Publiceret 08-09-2004

Men det var kærlighed ved første blik, da vi mødte 11 måneder gamle Madiba i et mudderbad i Nairobi, og derfor kunne vi ikke andet end straks at adoptere ham.


ADOPTERET
Det var kærlighed ved første blik, da vi mødte 11 måneder gamle Madiba i et mudderbad i Nairobi, og derfor kunne vi ikke andet end straks at adoptere ham.

Madiba er den sødeste lille elefantunge på 11 måneder. Sammen med fire andre små forældreløse elefanter marcherer han hver dag ved middagstid ind i et børnehjem for elefanter oprettet af David Sheldrick Wildlife Trust i udkanten af Kenyas hovedstad.

Her stiler han direkte hen mod en kæmpemæssig sutteflaske med en særlig elefantrigtig modermælkserstatning udviklet i Storbritannien. Han sutter det i sig og er så klar til sjov og ballade, hvilket normalt vil sige brydekampe med sine venner efterfulgt af mudderkastning og mudderbad.

Oprindeligt var hans navn Olly, da han voksede op i Botswana. Han blev fundet forladt af sin mor i et flodleje med dybe og livsfarlige sår i hovedet, formentlig efter et angreb fra rovdyr. Siden blev han fløjet til elefantbørnehjemmet i Nairobi og omdøbt til Madiba, kælenavnet for Sydafrikas legendariske helt, Nelson Mandela.

For bare 50 dollars om året er vi derfor nu blevet en form for plejeforældre for Madiba, og det er et stort ansvar. For at forhindre, at han ender i gabet på en løve, følges han døgnet rundt i sine to første år af elefantpassere, der på skift sover hos ham i bushen og giver ham mælk flere gange om natten.

»Elefanter ligner mennesker. De skal være glade for at være i live. Hvis de er deprimerede, får de diarre og andre sygdomme. De ligner børn og er meget umodne helt indtil 14 års alderen. De bliver jaloux, hvis en får mere opmærksomhed end den anden, så vi forsøger at behandle dem så ens som muligt,« fortæller Tal, en af de mange frivillige medarbejdere i børnehjemmet.

Elefanterne sendes videre til en anden park, når de er to år gamle og bedre i stand til at forsvare sig selv ude i naturen. Derfor er et af målene at lære dem gode manerer på børnehjemmet. Aggressive hanner dysses ned, og selvoptagne hunner får besked på at tage hensyn til de andre.

Mange kenyanere og turister kommer hver dag for at se på elefanterne. Entreen er gratis, og afspærringen består kun at et lille tov, som elefanterne gang på gang løber under for at lege med hvinende børn, hvoraf flere vender hjem med mudderfarvet tøj efter nærkontakt.

Elefanter spiser meget og vokser hurtigt, og da projektet på længere sigt ville være økonomisk uoverskueligt for en fattig fotograf og journalist, har vi foretaget adoptionen i Henrik Thomsens navn i overbevisning om, at en chefredaktør, der i forvejen er far til JP Explorer, også har økonomisk udstråling til at løfte denne opgave.

Ret til samvær

I hvert fald vil Thomsen nu jævnligt modtage emails om Madibas ve og vel, og han vil få ret til at møde sin unge under private forhold hver eftermiddag. Hvis han er en rigtig god adoptivfar, vil han derfor jævnligt rejse ned til Nairobi og massere dens tykke hud i kokosolie og bagefter nusse dens ører og snabel i et herligt mudderbad.

For som en anden frivillig, Alex, fortæller, handler det om at opføre sig med samme omhu, som en rigtig elefantmor ville have gjort.

For at få et rigtigt nært forhold, skal Thomsen også indstille sig på at give Madiba et ordentligt trutkys, når han kommer på besøg. Det består i at føre dyrets mudrede snabel op til munden og puste ned i den. For elefanter kender deres bedste venner på deres ånde. Tilbage er der vist kun at ønske held og lykke. Både til Thomsen og Madiba.

jorgen.ullerup@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Kenya
Vidste du, at hovedstaden hedder Nairobi, at arealet er 582.000 km², og at befolkningen er på mere end 32 millioner mennesker?

Kenya
Kenya ligger i Østafrika, lidt nord for Ækvator. Det centrale og vestlige Kenya er bjergrigt højland. Det har kystlinje mod Det Indiske Ocean i øst og mod Victoria-søen i vest. Landet grænser op til Tanzania, Uganda, Etiopien og Somalia.

Kenya
Vidste du, at hovedstaden i Kenya hedder Nairobi, at landets areal er på 582.000 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 33,8 millioner mennesker?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Kenya

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse