Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Nepal

Nepal består af fire hoved-områder, adskilt af områdernes store klimatiske forskelle. De ligger alle i landets længderetning:

Af

1. Terai'en løber på langs af Nepals sydgrænse og er et område, der begynder længere sydpå på Ganges-sletten i Indien. På grund af de tætte jungler, heden og den høje fugtighed i Terai var området tidligere et koncenreret malaria-område. I dag er malariaen trængt tilbage og Terai'en har nu store frugtbare landbrugsarealer.

2. De lave Siwalik-bakker nord for Terai og op til 2000 meters højde.

3. De centrale dale, hvoraf Kathmandu og Pokhara dalene er de mest kendte. Bæltet er omkring 80 kilometer bredt og var tidligere dækket af søer af smeltevand fra Himalaya-bjergene netop nord for. I dalene omkring Kathmandu og Pokhara er befolkningstætheden størst.

4. Himalaya-bjergene og dele af den tibetanske højslete bag dem.

Kathmandu-dalen er landets politiske og kulturelle centrum og endvidere et mål for de fleste turister. Først i 1956 blev der bygget en egentlig vej fra Kathmandu til Indien.

Kathmandu blev grundlagt i 723, hvor Bagmati og Bishnumati floderne mødes. Dagens Durbar Square og Kathmandu's ældste bygning 'Kastha Mandap' ligger praktisk talt dér, hvor to oldgamle handelsruter melem Indien og Kina mødes.

Durbar Square - det gamle kongepalads og de mange templer, der omgiver det, udgør Kathmandu's kulturelle centrum. Mange af de gamle bygninger blev ødelagt af jordskælv i 1934, men er blevet bygget op igen, de fleste til deres gamle form.

De enorme buddhistkomplekser i Swayambhunath og Bodhnath er sammen med det vigtige hindu tempel i Pashupatinath hovedattraktione i landets hovedstad. Ønsker man at se dem alle, kan det gøres på et par dage.

Dalen omkring byen Pokhara ligger præcis i miden af landet. Byen er domineret af Annapurna-bjergmassiverne og 'Fiskehale-bjerget' Machapuchare. Byen er Nepals næstvigtigste turistmål efter Kathmandu, og de fleste vandrere starter fra Pokhara og bevæger sig mod nordvest op til Annapurna.

Annapurna var det første af landets otte tinder over 8000 meters højde, der blev besteget under en ekspedition i 1950 anført af Maurice Herzog.

Det vestlige Nepal besøges kun sjældent, selv om det næsten er lige så tæt befoket som Kathmandu og Pokhara dalene. Til gengæld er der kun meget få og dårlige veje dertil, og landingsbanernes beskaffenhed gør det til en specialitet for masochister at vælge luftvejen.

Dolpo-regionen blev en del af Nepal for 200 år siden, da gurkhaerne tilkæmpede sig landet. Siden har familiebånd og en særlig religiøs samhørighed gjort landet til en naturlig tilflugtsted for tibetanere, der flygtede fra de kinesiske tropper, der siden 1959 har besat Tibet.

Klimatisk og befolkningsmæssigt har Dolpo- og Mustang-regionerne meget tilfælles med Ladakh, Zanskar og Tibet. Tusindårige buddhisttempler ligger strøet ud i landskabet omkring Shey og Ban Tshang dalene og folkene følger en særlig blanding af den præbuddhistiske Bon religion iblandet tibetansk buddhisme.

To nationalparker i Dolpo-regionen - Shey-Phuksondo og Khaptad - huser og beskytter en lang række af Himalayabjergenes dyr og planter inklusiv den Sorte Himalaya-bjørn, den sjældne, hvide Sneleopard, muskushjorten og ..... hvem ved ... den afskyelige snemand, Yetien.

Det er ikke umuligt.

Gem eller send Landeportræt

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her