Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

JP Explorer på verdens tag
Målet er intet mindre end verdens top, når JP Explorer i marts 2000 tager på opdagelse i det utilgængelige og mystiske Himalaya.
Publiceret 12-01-2000

Personligt udstyr
Fire exploratører sidder i hver deres verdenshjørne og forbereder sig på en opgave, de har få forudsætninger for at kunne gennemskue til bunds, da ingen af dem har gjort noget tilsvarende før.

Publiceret 01-03-2000

Tekniske facts
Spændende artikler og gode billeder er ikke meget værd, hvis de befinder sig i Himalaya og ikke kan finde vej hjem til avisen og ud på Internettet.

Publiceret 01-03-2000

Medicintasken
På ekspeditionen til Himalaya indeholder JP Explorers medicintaske:

Publiceret 10-03-2000

Farlig udfordring
Bestigning af Mount Everest er en farlig udfordring. JP Explorer er med, når den første rent danske ekspedition gør forsøget.

Publiceret 19-03-2000

JP Explorer mod tinderne
JP Explorer tager hul på det nye årtusinde med en stor opdagelsesrejse gennem Himalaya-bjergenes mystiske og barske univers. I den tynde luft på det tibetanske plateau kommer exploratørerne ud på deres livs gåtur - for at sige det mildt.

Publiceret 19-03-2000

JP Explorer på nettet
JP Explorer inviterer Danmarks folkeskoleelever ganske gratis med på en internetekspedition til Himalaya.

Publiceret 19-03-2000

Fakta om højdesyge
Højdesyge deles normalt i 3 grupper: AMS (akut højdesyge), HACE (højde hjerneødem) og HAPE (højde lungeødem). Desuden findes der kronisk højdesyge, som mest er beskrevet hos beboerne højt oppe i Andesbjergene, højde nethindeødem og andre mere sjældne tilstande.

Publiceret 20-03-2000

Farlige højder
JP Explorer har sat kurs mod Himalaya, hvor læserne får orkesterplads, når den første rent danske Everest-ekspedition 'BigE' forsøger at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest. Men det er ikke ufarligt.

Publiceret 20-03-2000

Et liv uden gods, guld og kvinder
Jerntrusser, en perlekæde, en metalkande til vand og en lille stoftaske til de mest basale fornødenheder som småpenge, en slidt fotomappe, et krøllet kladdehæfte, en håndfuld velsignede perler og en chillum.

Publiceret 23-03-2000

Så ta'r vi benene på nakken
JP-Explorer er atter på farten. Belæsset med seks kasser teknisk udstyr er det nye hold landet i Nepal, og i løbet af de næste 49 dage vil der i bogstaveligste forstand komme gang i den.

Publiceret 23-03-2000

Da Buddha blev født
Beretningen om Buddhas fødsel er en blanding, myte, eventyr og historie. Buddhismen, der ikke er en egentlig religion, har i dag omkring 300 millioner tilhængere.

Publiceret 25-03-2000

Danskerne i buddhist-klosteret
I et nepalesisk kloster lever en håndfuld danskere, der har valgt buddhismen fremfor vestlig materialisme.

Publiceret 25-03-2000

Store pakkedag
Everestekspeditionen BigE sætter kurs mod toppen.

Publiceret 25-03-2000

Himalaya vokser
JP Explorer er på ekspedition i Himalaya, hvor læserne får orkesterplads, når den første rent danske Everest-ekspedition 'BigE' forsøger at bestige Mount Everest. Ikke alene er det verdens højeste bjerg, men også et specielt geologisk fænomen med havaflejringer i 8800 meters højde. Everest er på mange måder et specielt bjerg.

Publiceret 27-03-2000

Guerillaer trækker blodige spor
Maoistiske guerillaer har på få år fået tag i befolkningen.

Publiceret 28-03-2000

Fordrevet fra verdens tag
I årtier har tibetanere levet i landflygtighed i Nepal. Mange er her kun kort tid, inden de fortsætter til Indien. Flygtningestrømmen vokser i disse år, men drømmen om tilbagevenden lever.

Publiceret 30-03-2000

Pensioneret dræber
Gurkha-krigerne fra Nepal er berømte for deres frygtløshed, der bygger på, at de altid adlyder, og for deres kniv, kukri'en.

Publiceret 31-03-2000

Under bjerget
Med glimmer på støvlesnuderne kryber mennesket i ly langs lodrette klippevægge.

Publiceret 01-04-2000

Himalayas kløgtige købmænd
Thakali-folket i Himalayas højder har i århundreder domineret karavane-handlen mellem Tibet og de store byer i Nepal og Indien. Som drevne storkøbmænd skabte de sig formuer. Nu omstiller de sig til nye tider.

Publiceret 06-04-2000

Drømmen om det uberørte
Mens veludrustede ekspeditioner står i kø for at besejre Mt. Everest, tager mange almindelige vesterlændinge på såkaldte Teahouse Treks i Nepal. Det er den populære betegnelse for mindre krævende bjergture - selv om også nogle af disse ruter kan være ekstremt fysisk udfordrende.

Publiceret 09-04-2000

Den hemmelige krig
Fra hemmelige baser i Mustang førte USA igennem 15 år guerillakrig mod Kina ved hjælp af en tibetansk befrielseshær. Frigivne dokumenter afslører, at CIA finansierede Dalai Lama med millionbeløb og uddannede tibetanske guerillasoldater på hemmelige baser i Colorado.

Publiceret 12-04-2000

De sidste tibetanske nomader
På Himalayas skrænter lever et uddøende folk af hårdføre nomader. De tæller deres rigdom i antallet af dyr, men ved aldrig, om de kommer gennem den næste vinter.

Publiceret 14-04-2000

Himalayas forbudte kongerige
I århundreder lå kongeriget Lo skjult bag Himalayas bjerge. Et mystisk land dybt forankret i tibetansk buddhisme og spærret inde mellem mægtige naboer. Først for nylig fik udlændinge adgang - til et besøg i en magisk middelalder.

Publiceret 15-04-2000

I audiens hos kongen af Lo
Kongen af Lo har ingen politisk magt - til gengæld er han rigets rigeste mand. Men der skal udenlandsk hjælp til, hvis alt ikke skal gå i forfald.

Publiceret 15-04-2000

Munkedrengenes skole
JP Explorer besøgte kongeriget Los nyeste og fineste skole. På den bor små og store drenge, som har en stor opgave. Landets kultur er i livsfare, og de skal være med til at redde den.

Publiceret 18-04-2000

Et liv efter livet
I et år har Bhuchung forberedt en stor fest i anledning af sin fars død. Og døden indleder en lang kæde af ritualer i Tibet.

Publiceret 19-04-2000

På sporet af den afskyelige snemand
Er yetien en myte eller en realitet. Måske begge dele.

Publiceret 21-04-2000

Klar til det store favntag
BigE er i fuld gang med at forberede Everest-bestigningen. Første forsøg er plan lagt til midt i maj.

Publiceret 22-04-2000

Læg dig, bjerg
JP Explorer følger i bjergbestigernes kølvand. I dag begynder rejsen mod toppen af verdens højeste punkt, istinden Mount Everest.

Publiceret 22-04-2000

Erhvervsmand helt på toppen
Lars Thrane er en af Danmarks rigeste og mest succesfulde forretningsmænd. I en alder af 51 år er han på vej til Mount Everest for anden gang. Alt for mange spilder deres liv, siger han.

Publiceret 27-04-2000

Livsfarlig mission
En snes turister går bogstavelig talt i døden hvert eneste år i Himalaya. De trodser alle advarsler og vandrer alt for hurtigt op i de tynde luftlag, hvor de rammes af højdesyge.

Publiceret 30-04-2000

Trængsel på Everest
Verdens højeste bjerg trækker som aldrig før. I et stadigt vildere kommercielt ræs venter i disse dage omkring 200 bjergbestigere og lige så mange dyrt betalte super-sherpaer på at komme op på den livsfarlige istinde.

Publiceret 02-05-2000

Dansk kvinde med højdesyge evakueret ved Mount Everest
En dansk kvinde med JP Explorer i Nepal var i livsfare og måtte reddes med helikopter fra landsby i Mount Everest regionen.

Publiceret 04-05-2000

Kampen på bjerget
I knap fem en halv kilometers højde venter den første danske Mount Everest ekspedition på at bestige verdens højeste bjerg. Deltagerne er bidt af en gal Himalaya-tinde og klar over, at deres sport er livsfarlig.

Publiceret 04-05-2000

To danskere på toppen af Mount Everest
Tidligt lørdag morgen nåede Mads Granlien og Asmus Nørreslet verdens tag. Som de første danskere besejrede de verdens højeste bjerg Mount Everest ad den stejle sydvæg.

Publiceret 20-05-2000

En juvel fra Tibet
I et udsted i Himalaya-bjergene mødte Explorer-holdet en charmerende tibetansk kvinde. Hendes viden kan vise sig uundværlig på den senere færd, og hun skulle bare med karavanen - koste hvad det vil.

Publiceret 21-05-2000

Fra verdens top til down under
JP Explorer takker af i Himalaya og har kurs mod Australien.

Publiceret 21-05-2000

To danskere nåede toppen af Mount Everest - tre måtte give op
Det lykkedes desværre ikke søndag at få flere danskere op på toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest.

Publiceret 21-05-2000

Det store møde med naturen
Asmus Nørreslets personlige beretning om bestigningen af verdens højeste bjerg.

Publiceret 22-05-2000

Dramatisk punktum
Tre danske klatrere måtte opgive deres topforsøg.

Publiceret 22-05-2000

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her