Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Explorer-holdet tæt på topform

Det er hårdt at gå op ad Himalaya-bjergenes skrænter. Men det er hårdere at gå ned. Belastningen mod knæene er massiv, ikke mindst når man på ryggen har en oppakning på 15-20 kilo.

Af Jakob Rubin (holdkaptajn)

Publiceret 17-02-2000

 I den tynde luft i op til 5200 meters højde skal vejrtrækningen øges til flere gange den normale hastighed. Betragter man strækningen, som JP Explorer skal tilbagelægge, kan den nok virke krævende ud over det sædvanlige:

50 dages vandring. I øde egne uden faciliteter af nogen art til at lindre efter en lang, sej dag. I vekslende temperaturer fra subtropisk hede til sne, regn og kraftige storme.

Tænker man på, at der efter en op til otte timers travedag skal arbejdes med computere og satellit-telefoner for at gøre dagens artikler færdige, kan det nok være, at en eller anden vil tænke som JP Explorers deltagere:

Kan vi klare det?

For det er jo ingen sag at få den gode idé at vandre til nogle af Himalaya-bjergenes mest ufremkommelige egne. Det kræver blot eventyrlyst, en smule fantasi og et overfladisk kendskab til regionen.

Men at gennemføre det?

Selv om vi får nepalesiske bærere til at sørge for transport af telte, køkkenudstyr, mad, drikke, sikkerhedsforanstaltninger, computere og en mini-strømgenerator på 12 kilo, samt brændstof, er der alligevel nok udstyr til, at vi selv kommer til at tage hver vores andel på ryggen.

En af Danmarks mest erfarne Nepal- og Himalaya-farere er Caspar Sutton, som står for organisation af logistikken på vores lange rejse til de igennem hundreder af år lukkede nordnepalesiske egne og til Base Camp lejren for foden af Mount Everest. Han var kategorisk:

»De fleste kan tage afsted og gennemføre en vandretur i Himalaya af en uges eller måske tos varighed. Men syv er noget helt andet. Er man ikke i toptræning løber man ind i en "mur" efter ti-tyve dage. Så orker man ikke længere at tænke på noget som helst, der har med Himalaya at gøre; at vandre, de usle senge, den evindelige linse-ret, de tunge vandrestøvler.«

Læg dertil, at der opstår et ikke helt ringe pres på JP Explorer-deltagerne. De store beløb, der afsættes til projektet, skal tilbage i form af et arbejde, der fuldt lever op til de store muligheder, det ekstraordinære mål lægger for dagen. Der skal skrives ni-tolv artikler om ugen, tages, scannes og transmitteres snese af billeder, for ikke at tale om Danmarks Radios Peter Wath, der skal have materiale i kassen til 2 gange 30 minutters DR-Derude fra turen.

Så går det ikke at lægge sig den anden dag med vabler, eller at måtte stoppe på grund af ømme muskler, eller en forvreden fod, der var helt uforberedt på af forcere småsten, floder, fedtede mudderskrænter og stejle nedstigninger.

For de fleste af os deltagere startede de fysiske forberedelser i januar. Det giver knap tre måneder til at bringe kroppen i en form, der formindsker risikoen for de mest unødvendige problemer. Således går vi nu i disse dage (medio februar) hver især rundt på vores del af kloden og forbereder os til vores karrierers fysisk mest krævende opgave.

I Tokyos gader traver Japan-korrepondent Jan Lund hvileløst frem og tilbage og gør sig klar til Himalayas strabadser. Han har tidligere været i Himalaya, men det var dengang en politisk korrekt rygsækrejsende med stolthed fremviste sin minus-brystkasse og gik i Jesus-sandaler. Udfordringen har fået den gamle ræv til at trække i travetøjet, og se stort på den kollektive japanske trafiks tilbud om lynkørsel i torpedoformede S-tog.

Ved Furesøen i Farum ses Mik Eskestad i sine nye vandrestøvler. Han tager med mellemrum de 25,2 kilometer rundt om søen. I sidste uge vandrede han i bjergene i Spanien. To gange om ugen løber han en lille time og lige så tit står den på styrketræning i et motionscenter især på den såkaldte step-maskine, der er et højt trappetrin, man træder op på, og som går i bund.

Stepmaskinen tilbyder ifølge eksperten Caspar Sutton den bedste forberedelse til bjergvandring. Med de høje skridt øges elasticiteten i lysken, hvilket netop ofte kan være et særligt udsat sted, når man i 50 dage går enten op eller ned, men sjældent lige ud.

»Det er faktisk en stor fornøjelse og en positiv overraskelse at mærke kroppen komme i en rigtig god form. Det er en sidegevinst ved dette projekt,« siger Mik Eskestad, JP Explorers fotograf.

De måske mest optimale træningsforhold har jeg selv her i Rio de Janeiro. Fra 1. januar har jeg hver dag løbet to kilometer i det bløde sand på Camboinhas-stranden, samt udført et lille hjemmelavet træningsprogram bestående af 30 armbøjninger og 200 mavebøjninger. Det tager cirka 40 minutter om dagen. To-tre gange om ugen svømmer jeg desuden en kilometer. Resultatet har været mærkbart. Hvor jeg i begyndelsen skulle slæbe mig gennem den sidste halvdel af løbeturen i sandet, flyver jeg nu fra start til mål.

Der er røget et par kilo, og resten er blevet hængt lidt højere op på kroppen. Ikke skidt for en journalist, der sidder de fleste af den lange arbejdsdags mange timer på sin store, hvide flade.

Peter Wath fra DR er den fjerde i flokken. Vi kender ham ikke så godt, men han har meldt sig et par gange over telefonen og via emails. Også han har mærket suset fra den store opgave og garanterer, at han er i fuld gang med et målrettet træningsprogram.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Nepal
Vidste du, at hovedstaden hedder Kathmandu, at arealet er 140.800 km², og at befolkningen er på ca. 27 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Himalaya
Nepal

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse