Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Himalaya - på verdens tag

I foråret 2000 vandrede JP Explorer 50 dage i Himalayas øde egne. Holdet besøgte det glemte kongerige Lo og fulgte med, da de første danske bjergbestigere nåede toppen af Mount Everest.

Exploratørernes rapporter og billeder blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten

dagen efter, de var skrevet. Dette var noget af en udfordring, for strøm- og netforbindelser hænger ikke just på bjergsiderne. De skulle medbringes sammen med computere og andet teknisk udstyr.

Og så var der det personlige udstyr. Holdet måtte udøve begrænsningens kunst, og ingen af deltagerne havde før været i så ekstreme vejrforhold, som Himalaya byder på. Og slet ikke i knap to måneder.

Her følger Explorer-kaptajn Jakob Rubins efterskrift:

JP Explorer-karavanen, da den - med Jakob Rubin i spidsen - var på vej til kongeriet Lo.

Det er sjældent, at en drengedrøm går i opfyldelse.

I 1982 stod jeg og kiggede mod nord, mod det lukkede kongerige Lo, fra den nepalesiske grænseby Kagbeni. I 2000 drog vi fire journalister og en karavane på 29 bærere, sherpaguider og tolke ind i det forjættede land.

Dengang for 18 år siden var Lo endnu lukket for omverdenen. Som det havde været i århundreder.

En hemmelighed.

En hemmelighed, som JP Explorer nu har været med til at bryde. Ødelægge. Vi væltede ind med elektronik og mekanik i kassevis og sendte de daglige reportager ud i verdensrummet og cyberspace med avancerede satellittelefoner.

Spørgsmålet er, om det er rigtigt - etisk eller moralsk - at angribe middelalderen med rumalderen.

Skulle vi have ladet disse folk være i en smuldrende tid, som i det mindste var deres egen? Alene i vind og vejr på det tibetanske plateau.

Have undgået at chokere dem med telelinser og underlige spørgsmål?

Da vi gjorde os klar til at tage derfra, mødte kongens to nevøer op med hvide tørklæder, som vi efter buddhistisk tradition fik om halsen for den gode og sikre rejse tilbage blandt bjergenes mange drilske dæmoner.

Flere andre af Lo Manthangs indbyggere var mødt op. Nysgerrige og imødekommende. De havde også haft en oplevelse.

Vi havde ikke kun stjålet, men også givet. Om ikke andet så et indblik i hvilken verden, der venter dem, og som de vil blive nødt til at forberede sig selv og deres børn på.

Klodens menneskemylder er en stor byttehandel. Af erfaringer, varer, håndtryk, kampe - og smil. Vi tror på, at vi har gjort en god handel. Én, som alle parter kan være tilfredse med. Vi lærte af Lo¿s ludfattige buddhister. Tog mindet om deres dybt forankrede tro på en fredelig sameksistens mellem dyr og mennesker - og mennesker indbyrdes - med os som en usynlig talisman. På Mount Everest lever drømmen også.

Menneskehedens mest stædige mænd og kvinder bruger deres liv på at komme op og stå på den isnende og forpiskede 8848 meter høje top.

I Everest Base Camp overtog BigE Thrane & Thrane Danish Everest Expedition 2000 pennen for JP Explorer. Klatrerne har rapporteret om forberedelserne til bestigningen af verdens højeste bjerg ad den stejle sydvæg. Om sygdom, skuffelser, optimisme, råstyrke, en ukuelig vilje og ikke ubetydeligt held, som til sidst bragte Mads Granlien og Asmus Nørreslet på toppen.

For exploratørerne har mødet med Himalaya været en påmindelse om, at det ikke er hjernens, fornuftens og liberalismens logik, der styrer verden.

Den er først og fremmest gjort af drømme.

JP Explorers ekspedition til verdens tag er forbi.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her