Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Leksikon

H

Humor
Det tydeligste udtryk for humor er latteren, som adskiller mennesket fra andre skabninger. I antikken grinte man af det hæslige og deforme, det som afviger fra det naturlige eller normale. Derfor griner man i antikke historier af dværge, krøblinge, handicappede etc.  

Det overraskende er en væsentlig del af den humoristiske virkning. Man griner fx, når nogen falder, fordi det er overraskende og ser sjovt ud. Også en overraskende sammenstilling af to begreber, der ikke normalt hører sammen, er velkendte humoristiske virkemidler.  

Det er ikke sikkert, at alle vil le ad det samme. En fortælling og dens virkning er fx gerne knyttet til tid og sted. Det humoristiske materiale eller stof hænger sammen med specifikke kulturvaner og nationaliteter.  

Humor er et af de mest komplekse fænomener i hverdagen. En spøg kan både være venlig og fjendtlig, man kan grine af andre eller med andre, og humor kan både skabe nærhed og bruges til at lægge afstand til andre. Man kan bruge humor til at pakke en fornærmelse ind, og humor er samtidig med til at knytte en bestemt gruppe sammen med fx interne jokes om onklen, læreren, arbejdspladsen, chefen.

I

Ironi
Udtryksform, hvor man med vilje siger det modsatte af, hvad man mener. Det kan man gøre for at underholde, drille eller vise, at et synspunkt er uholdbart. For at ironien skal fungere, kræver det, at modparten forstår, at man ikke mener det, man siger.

P

Practical joke
En "practical joke" er en spøg, som udføres med handlinger i stedet for ord. Det kan være ret banale tricks som at stille en spand vand på en halvåben dør eller mere avancerede udgaver, hvor flere mennesker instrueres i at sætte en person i en absurd situation.

S

Sarkasme
Sarkasme er en skarp, bidende eller spydig form for humor. Sarkasme benyttes ofte sammen med ironi, men de to er ikke identiske. Ironi kan være venlig, sarkasme er altid bidende. 

Satire
Satire er en kunstnerisk genre, der gør grin med, håner og latterliggør en person, et begreb etc. Formålet er både at underholde og gerne i sidste ende forbedre det fænomen, man udstiller. Politisk satire gør fx grin med politikere og deres mærkesager og kan dermed være med til at præge det politiske system.

Sort humor
Humor betegnes som "sort humor", når den benyttes om emner, der ellers tages meget alvorligt eller er tabuiserede som fx sygdom, mord, krig, naturkatastrofer eller menneskelige tragedier.

V

Vittighed
En vittighed er en kort, opdigtet historie med det formål at få folk til at grine. Vittigheder kendes helt tilbage til 2.000 år f.v.t. Der laves altid vittigheder om større begivenheder, så man kan lære en del om et samfund og en tidsperiode ved at se på de vittigheder, der fortælles.

Ekspeditionen på video

På ekspeditionerne har Sanne Gram og Anders Lund Madsen ført logbog på video. Se deres video-postkort fra Danmark og resten af verden her.
Se video-postkort

Helligt land, men en ung stat

Israel blev oprettet i 1948. Selv om det er et ungt land, har landet udviklet sig til at være en regional stormagt. Men Israel er kontroversiel og befinder sig stadig i en af historiens længste nabokrige.
Læs landeportrættet af Israel

Landefakta om Danmark

Vidste du, at hovedstaden i Danmark hedder København, at landets areal er på 43.094 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 5,5 millioner?
Læs landefakta