Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Landeportrætter

Burundi

Englen Maggie i Burundi
"Helvede på Jord". Sådan beskriver mange Burundi, til trods for at det lille smukke og bakkede centralafrikanske land engang blev kaldt "Afrikas Schweiz".

DR Congo

Krig, korruption og store rigdomme
Måske er DR Congo bare for stort. Måske er det, fordi det ikke er nemt at udpege de gode og de onde. Måske er det, fordi verden har været optaget af andre konflikter og generelt bare er træt af at høre om Afrika.

Eritrea

Eritrea vil selv bestemme
Eritrea er kun 12 år gammelt som selvstændigt land, og det har gennemgået en imponerende udvikling på mange områder. Men det er også et land i konflikt med sin store nabo Etiopien, og med interne konflikter, der kan splitte og ødelægge det nye land. Og så er det et land, som Danmark har stoppet bistanden til.

Etiopien

Kultkejser, kulturskatte og katastrofehjælp
Til trods for sin størrelse er Etiopien et land, de færreste ved ret meget om. Men det har en unik historie, en rig kultur, en særpræget natur - og mange problemer.

Kenya

Kunsten at overleve
En dag udbrød en kolera-epidemi i et af Nairobis slumkvarterer. På billeder fra området kunne man se børn lege hen over en åben kloak, og rundt om dem lå små plasticposer med knuder på. Her ligger forklaringen på epidemien og andre sundhedsproblemer blandt den fattige befolkning. Poserne er nemlig de overbefolkede slumkvarterers svar på træk-og-slip-toiletter.

Mozambique

Et lys i mørket
Efter kolonitid og borgerkrig er Mozambique ved at rejse sig. Stor økonomisk vækst og udvikling både i by og på land imponerer donorer. Men der er også stadig store problemer for et af verdens fattigste lande.

Rwanda

Forsoning efter folkemordet
Rwanda forsøger at genopbygge landet efter et af historiens værste folkedrab. Det er ikke huse og bygninger, der skal genopbygges, men sjæle og tillid.

Sudan

Fra børnesoldat til rapper og talsmand
Han ved, hvad han taler om, den 25-årige Emmanuel Jal, når han protesterer mod brugen af børnesoldater. Han fik sin første AK-47 stukket i hånden, da han var otte år gammel.

Swaziland

Solkongen i Swaziland
Mens befolkningen lider under tørke, arbejdsløshed og hiv/aids, lever kong Mswati et liv i luksus. Men nu er folk i Swaziland begyndt at stille spørgsmålstegn ved både hans magt og hans opførsel.

Sydafrika

Happy er en ulykkelig ung mand
Sydafrika er "hele verden i et land" med en befolkning, som er en kosmopolitisk blanding af forskellige racer og etniske grupper. Men trods store forandringer de seneste 15 år, er det fortsat et land, hvor hvide har langt højere levestandard end de fleste sorte. Måske derfor ville drengen Happy være hvid.

Tanzania

Mulighedernes land
Kvinder, der har fået uddannelser i Vesten, er begyndt at vende hjem til Tanzania. Det er mulighedernes land, synes de. De veluddannede kvinder er med til at vende "hjerneflugten" fra Afrika.

Uganda

Krigens børn
Uganda har gennemlevet nogle af de værste diktatorer, krige og massakrer i Afrika. Der er stadig ikke fred i hele landet, som i næsten 20 år har været hærget af rebeller i nord, men meget har også ændret sig til det bedre. F.eks. lykkedes det Uganda på nogle få år at knække aids-kurven.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her