Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

På foryngelseskur i Etiopien

Den gode nyhed er, at vi efter en flyvetur på over 6.000 kilometer er blevet mange år yngre. Den dårlige er, at vi går glip af nytårsaften.

Af JØRGEN ULLERUP og NIELS HOUGAARD (foto)

Publiceret 06-09-2005

Addis Abeba

JP Explorers fredsmission gennem Afrika er i gang. I tropestøvler og med kufferten fuld af myggespray og malariapiller lander vi i lufthavnen i Addis Abeba sent om aftenen i noget, der ligner dansk efterårsvejr. Regn og ca. 17 grader. Ikke en myg i sigte.

Storbyen er lukket og slukket, og de våde gader er mennesketomme bortset fra et par frysende gadesælgere, der med små papkasser med cigaretter og andre basisvarer i en snor om halsen fungerer som Etiopiens svar på danske døgnkiosker.

Fotograf Niels Hougaard spejder ud i mørket efter muligheder for billeder, for exploratører har aldrig fri, og den første logbog skal hurtigt hjem. Skolelærer Pernille Harder, der for første gang i sit liv er i Afrika, ser op mod de tunge skyer og overvejer, om det nu også var nødvendigt at tage både myggenet og solcreme faktor 60 med i bagagen.

Overraskelser

Kaptajn Ullerup brokker sig over smerter i en fastlåst skulder, mens chaufføren fortæller, at klokken kun er fem, selv om det er buldermørkt udenfor, og selv om flyets tyske kaptajn ved landingen meddelte, at der kun er en times tidsforskel til Europa.

Lokal tid burde derfor være klokken 23, men i Etiopien er ikke meget, som der står i brochurerne. Det er et land fyldt med overraskelser, og det kræver mere end en mester i Sudoko at forstå logikken i, hvordan tiden er skruet sammen på Afrikas horn.

I receptionen i Global Hotel i Addis Abeba tager 25-årige Mahder Admassu flere ure til hjælp for at forklare, hvorfor hun faktisk står meget tidligt op om morgenen, selv om hun sover til klokken 12.

»Vores klokken 12 er i virkeligheden klokken seks, ligesom jeres klokken syv for os er klokken et, for vi begynder at regne fra solopgang,« smiler hun fra hotellets souvenirbod med fine sølvsmykker og træskulpturer.


På foryngelseskur i Etiopien (1)
Vi lander sent i Addis abeba i Etiopien og finder ud af, at vi med et er blevet syv år yngre. Det mysterium og Etiopiens tidsregning prøver vores søde receptionist Mahder Admassu at forklare os.

Forvirret? Vi er, men også henrykte, da vi finder ud af, at vi efter en lang dags flyvning med et trylleslag er blevet over syv år yngre. For vi er landet i Etiopien den 30. august 1997.

Forklaringen

Forklaringen er vist, at de 73 mio. indbyggere i det store land stadig bruger den julianske kalender, som blev indført ved dekret af kejser Julius Cæsar i år 45 før Kristus. Den viste sig dog hurtigt at komme ud af trit med solen, så der måtte flere fiksfakserier til for at få den at passe.

Etiopiens kalender har således 13 måneder om året. 12 af dem har 30 dage hver, men for at bringe antallet op på 365 dage er der tilføjet en 13. måned med kun fem dage. Den måned hedder tagwme og begynder netop i dag.

Midt i forvirringen går det op for os, at vi har begået turens første store planlægningsbrøler. Hvor dum har man lov til at være? For efter de fem dage i tagwme følger årsskiftet på søndag. Altså 1. september 1998 i Etiopien svarende til 11. september 2005 i vores tidsregning.

Hvem kunne vide, at nytårsaften falder i september, og at etiopiernes nytårsfest går i gang kun få timer efter, at vi efter planen forlader landet lørdag ved middagstid? Vi går glip af en kæmpe fest. Med mindre vi også har misforstået datoen på flybilletten. Intet ville undre os mindre.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Landefakta
Etiopien
Etiopien ligger i det østlige Afrika og har grænser til Djibouti, Eritrea, Kenya, Somalia og Sudan.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere