Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

På foryngelseskur i Etiopien
Den gode nyhed er, at vi efter en flyvetur på over 6.000 kilometer er blevet mange år yngre. Den dårlige er, at vi går glip af nytårsaften.
Publiceret 06-09-2005

Bilkørsel på etiopisk
Der er store beskæftigelsesmuligheder for dansk politi i Etiopien, når succesen med klippekortet bliver så stor, at der ikke er flere danske kørekort at beslaglægge.

Publiceret 07-09-2005

Fornem Explorer-modtagelse i Mekele
Desværre er virkeligheden ikke altid, som man håber, at den er. Men i Mekele begyndte det trods alt godt.

Publiceret 08-09-2005

Etiopisk pandekage med millionbøf
På rejsen mod fronten bliver det for første gang nødvendigt at tage det medbragte medicinlager i brug. Og det skyldes ikke frygt for hverken krigshandlinger eller sammenstød med Etiopiens kæmpekaktusser.

Publiceret 09-09-2005

Mudderbad for kun syv kroner
Økonomisk belastede fans af mudderbade på Europas dyre kursteder burde overveje at tage et job i Etiopiens byggeindustri.

Publiceret 10-09-2005

Dehna hun Etiopien
Efter en uges nærstudier af det etiopiske køkken og dets følgevirkninger fortsætter Fredsmissionen mod Kenya, hvor målet er at nå op til grænsen til det sydlige Sudan.

Publiceret 11-09-2005

Karibu Kenya
Explorer-ekspeditionen er nået til Kenya, hvor man skyder først og spørger bagefter.

Publiceret 12-09-2005

Ny tumling i familien
Trofaste læsere vil huske, at JP Explorer for et år siden adopterede en mudderbadende og moderløs babyelefant i Kenya. Men Madiba er pist forsvundet, da Fredsmissionen møder op i Nairobi for at besøge ham.

Publiceret 13-09-2005

Selvforsvar ved verdens ende
JP Explorer har forladt elefanterne i Nairobi og er fløjet til det nordlige Kenya, hvor 21 års borgerkrig i Sudan har sat sine spor.

Publiceret 14-09-2005

Derude hvor selv marabustorkene vender om
Det herlige ved Afrika er, at man ikke skal flyve eller køre ret langt uden for de moderne storbyer for at finde noget vildt eksotisk.

Publiceret 15-09-2005

Hakuna matata
»Hakuna matata« - ingen problemer - siger kenyanerne uafbrudt. Desværre står der ikke i vores swahili-ordbog, hvad man siger, når man har fået et.

Publiceret 16-09-2005

Kødædere
I Kenya kan man tage på safari for at se på vilde dyr. Har man ikke tid til det, kan man spise dem.

Publiceret 17-09-2005

Turen til Gulu
JP Explorer er nået til Uganda midt på Ækvator og hjemsted for både Victoriasøen og Nilen. Vi er ankommet til det dybe Afrika.

Publiceret 18-09-2005

Send flere pennevenner
JP Explorers medbragte lærer, Pernille, er kastet ud i en eksistentiel jobkrise. Hun har fundet ud af, at verden er langt større end Tuse skole i Holbæk, og undervejs på missionen har hun lagt adskillige flugtplaner.

Publiceret 19-09-2005

En ugander i Danmark
Engang sagde man, at hvis en bil kørte ligeud i Kampalas gader, var chaufføren helt sikkert beruset. For alle blev nødt til at køre slalom for ikke at smadre deres biler i de mange huller, hvoraf nogle var på størrelse med en væltet pølsevogn.

Publiceret 20-09-2005

Hello Mister, I like you
De unge kvinder i Kampala virker særdeles dynamiske og initiativrige.

Publiceret 21-09-2005

Fisk har også følelser
På kortet ligner det en overkommelig tur. En lang, tyk, rød streg viser, at turen fra Kampala til Kigali i Rwanda skal foregå på en bred landevej. Slipper vi for landevejsrøvere og væltede bananpalmer, kan den gøres på ni timer. Så vi tager af sted i højt humør.

Publiceret 22-09-2005

Fede skatter på arbejde i Rwanda
Rwanda oplevede for 11 år siden et folkemord. Men det kræver overskud og cool cash at få lov til at fortælle om den traumatiske tragedie.

Publiceret 23-09-2005

Flamske giganter
Dansk ulandshjælp går til eksotiske kyllinger og kaniner.

Publiceret 24-09-2005

Jagten på en morder
Vi finder ham aldrig, men til gengæld finder vi Rwandas største skvadderhoved.

Publiceret 25-09-2005

På jagt efter en ged
Rwanda er en blandet fornøjelse. Imellem møderne med mordere og overlevende ofre har man ofte brug for et skud livsglæde.

Publiceret 26-09-2005

Hotel Rwanda
Pengene fosser igen ud af Explorer-projektet. Ekspeditionen er flyttet fra en etiopisk landsby i Rwanda til et rigtigt hotel.

Publiceret 27-09-2005

På glatis i Afrika
Efter at have kørt fire biler i sænk er det nu exploratørernes tur til at bryde sammen.

Publiceret 28-09-2005

Broen til Congo
Vores chauffører har fundet en fed fidus til at tjene lidt ekstra penge. Hver morgen, når vi tager af sted, har nålen på bilens benzinmåler igen ramt bunden af det røde felt, selv om tanken var kvart fyldt aftenen i forvejen.

Publiceret 29-09-2005

Dramatisk anholdelse af Explorer fotograf i Congo
Fotografer har det med at stikke både næsen og linsen for langt frem, men faktisk er vores Hougaard bare ude for at udnytte det bløde lys i den blå time til at forevige folkelivet.

Publiceret 30-09-2005

Skolefrøken på charmeoffensiv
»Bare jeg sad hjemme i sofaen og så en film om Afrika,« siger støv- og støvlefotograf Hougaard fra Hirtshals.

Publiceret 01-10-2005

Hjem til hindbærsnitten
Snøft. Vores ven, exploratør Lasse, rejser hjem. Ikke på grund af hans talent for danske børnerim, platte bemærkninger, kærlighed til rwandiske kyskager eller det store afrikanske overblik, men fordi en udskiftning på holdet var planlagt fra begyndelsen.

Publiceret 02-10-2005

De morsomme kulturkløfter
Måske er der ikke så meget at grine af i Rwanda. I hvert fald er det svært at opstøve en rigtig vittighed.

Publiceret 03-10-2005

Om at støde til
Et billede fortrænger den euforiske lykke over stadig at være i live efter flyrejsen, mens jeg liggende på værelse 251, Hotel Terminus i Maputo, venter på at slutte mig til kaptajnen, fotografen og læreren. Jørgen, Niels og Pernille.

Publiceret 04-10-2005

Om handel og vandel
Forhandlingen begynder ved 500.000. Kaptajn Ullerup lægger gaflen hen over spejlægget, der dækker to runde skiver skinke og ifølge menuen også noget oksekød.

Publiceret 05-10-2005

Hvor skal du hen med den maggi-terning?
Heden er så knastør, at man kan høre en malariamyg blive solskoldet. Termometeret viser 41 grader, og en dump rytme fra en bongotromme bringer den indre temperatur endnu et par grader i vejret.

Publiceret 06-10-2005

Farvel til en kær ven
JP Explorer-holdet er ramt af sorg. En lille, kær ven er gået bort.

Publiceret 07-10-2005

Statsministeren i pestbefængt område
Ekspeditionen overvejer at efterlade en del af det medbragte rejseapotek til den officielle danske delegation, der med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen i morgen drager af sted til Tanzania og Mozambique for at se på dansk udviklingshjælp.

Publiceret 08-10-2005

Om femtekolonnevirksomhed og Ferrarier
Hvem er Orlando Mate egentlig? Hvor kom han fra, og hvor forsvandt han hen?
Vi ved det ikke.

Publiceret 09-10-2005

Om overraskelser og ret store edderkopper
Overraskelser kan komme i mange former.

Publiceret 10-10-2005

Sprogforbistring på afrikansk
Det er en god idé at lære mellem 10 og 60 forskellige sprog, hvis man rigtigt skal ind under huden på Afrika.

Publiceret 11-10-2005

Om sikkerhed og hajer
Det handler også om sikkerhed i Afrika. I trafikken, i luften, om natten og ved søbredde, hvor der er krokodiller.

Publiceret 12-10-2005

Om intetheden og strudseinfluenza
»Stop lige.« Alle i bilen bliver revet ud af deres tomme tanker. Vi har været hypnotiseret af de hvide midterstriber, som Explorer-bilen har spist kilometer efter kilometer af, mens vi har bevæget os ud i ekspeditionens mest øde terræn.

Publiceret 14-10-2005

Om Cape Town og Kent
Så er vi der. Endestationen. Explorerholdet tager en dyb indånding, chauffør Ullerup skubber solbrillerne op i panden, vi rykker frem i sæderne og nyder synet:

Publiceret 15-10-2005

Afsked med Afrika
Efter seks ugers strabadser ned gennem Afrika takker JP Explorer af for denne gang. Tak til de læsere, der støttede os undervejs, og en særlig tak til de skoleelever, der overvejede at sende lykkepiller, edderkoppefælder og skudsikre soveposer.

Publiceret 16-10-2005

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her